Live τώρα    
Άννα Ευθυμίου στην «Α» / Πρότεινα πολιτικές ενίσχυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άννα Ευθυμίου στην «Α» / Πρότεινα πολιτικές ενίσχυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

134163113k.png

«Εάν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, θα ήταν επωφελές να εξεταστεί μια ενδεχόμενη επίσπευση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος» τονίζει στην ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, εργατολόγος. Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, θεωρεί κρίσιμο να τεθούν εκείνα τα κριτήρια που θα διασφαλίζουν τη συνταγματική επιταγή της φορολογικής ισότητας. Επικαλούμενη την επιστημονική της ιδιότητα ως εργατολόγος, θεωρεί ότι η κλαδική διαπραγμάτευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής διαπραγμάτευσης και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Διαμηνύει δε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να εξεταστεί αρμοδίως αν υπάρχει η δυνατότητα της περαιτέρω στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Συνέντευξη στον Κώστα Σαββόπουλο

Κυρία Ευθυμίου, ο δρόμος της αποχής που ακολούθησε η κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα ήταν ο ενδεδειγμένος; Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι θυμίζουν ότι 120 χώρες, όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενέκριναν το ψήφισμα της Ιορδανίας.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Η στάση της κυβέρνησης ήταν εξαρχής σαφής, δηλώνοντας το αυτονόητο: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ως χώρα έχουμε εκφράσει τη βαθιά μας ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και έχουμε ενθαρρύνει όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά και «ανθρωπιστικές παύσεις», ώστε η βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Η Χαμάς αδιαμφισβήτητα είναι μία τρομοκρατική οργάνωση. Δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προσπάθησε να τροποποιήσει το ψήφισμα. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν διότι δεν συμπεριλήφθηκαν κρίσιμα στοιχεία που η κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι αντικατοπτρίζουν τη θέση της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η απόφαση που πάρθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η αποχή. Και μάλιστα, όπως καταφάνηκε και από την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αποχή είναι μάλλον σύμφωνη με τη συνολική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό. Στην επιβάρυνση αυτή προστίθεται και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν -από το 2018- ότι θα καταργήσει. Χρειάζονται διορθώσεις κατά τη γνώμη σας;

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Και είναι καταφανές ότι αποτελεί στρέβλωση το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον εργαζόμενο του κατώτατου μισθού, ενώ το 4% των φορολογουμένων να πληρώνει το 50% των φόρων. Και αυτή η στρέβλωση με κάποιον τρόπο πρέπει να διορθωθεί. Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας είναι αυτός που σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, γεγονός που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για την αποκατάσταση της στρέβλωσης αυτής. Κρίσιμο, βέβαια, είναι να τεθούν εκείνα τα κριτήρια και οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην «καούν κοντά στα ξερά και τα χλωρά», δηλαδή να διασφαλίζεται το κατά το δυνατόν περισσότερο η συνταγματική επιταγή της φορολογικής ισότητας. Από την άλλη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Όπως γίνεται φανερό, η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Η προεκλογική μας δέσμευση για οριστική κατάργησή του μέχρι το τέλος της τετραετίας υλοποιείται σταθερά και σταδιακά. Εκτιμώ, όμως, πως εάν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, θα ήταν επωφελές να εξεταστεί μια ενδεχόμενη επίσπευση της κατάργησης του τέλους αυτού.

Η ακρίβεια αποτελεί το κύριο πρόβλημα για τους πολίτες. Έχουν γίνει αποτελεσματικές κινήσεις για την πάταξη της αισχροκέρδειας; Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων;

Σαφώς έχουν γίνει αποτελεσματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της πάταξης της αισχροκέρδειας, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και η πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι θα ήταν χρήσιμο να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες τόσο για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην κατεύθυνση να είναι στοχευμένοι. Από την άλλη πλευρά, μια πρόσκαιρη μείωση των έμμεσων φόρων δεν προκρίνεται ως ο πλέον αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, έχοντας και ως πρόσφατα παραδείγματα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ακολούθησαν αυτό το μέτρο. Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας σε κάθε περίπτωση είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο. Και, φυσικά, υπό αυτό το δεδομένο θα δοθεί και στο μέλλον, ίσως, η δυνατότητα μιας μόνιμης μείωσης έμμεσων φόρων, κάτι που έχει ενταχθεί στην προεκλογική μας ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Με βάση την επιστημονική σας ιδιότητα, σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει καμία νύξη στην αναγκαία επαναθέσπιση των συλλογικών συμβάσεων;

Ο μέσος μισθός των 1.500 ευρώ είναι ένας σημαντικός στόχος για την ενίσχυση του εισοδήματος του κόσμου της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές προτρέψει τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς και, επίσης, έχει τοποθετηθεί για τη σημασία της ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων. Με βάση την επιστημονική μου ιδιότητα, πιστεύω ότι η κλαδική διαπραγμάτευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής διαπραγμάτευσης. Για τον λόγο αυτό πρότεινα στην ομιλία μου στη Βουλή κατά την ψήφιση του πρόσφατου εργασιακού νομοσχεδίου την ανάγκη για την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Άλλωστε η ενίσχυσή τους, σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, αποτελεί ένα μέσο αύξησης των μισθών απέναντι στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Τα τελευταία χρόνια μακραίνει η μαύρη λίστα των εργασιακών δυστυχημάτων. Πώς πρέπει να παρέμβει αποτρεπτικά η Πολιτεία; Η κυβέρνηση κατηγορείται για υπονόμευση της Επιθεώρησης Εργασίας...

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε στο ότι οι αυστηρότεροι έλεγχοι και οι αυστηρές κυρώσεις για τις παραβάσεις μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτή αποτελεί και βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία και επέλεξε να δώσει και το αντίστοιχο βάρος στον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας και να την αναβαθμίσει σε ανεξάρτητη Αρχή. Θεωρώ, όμως, ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να εξεταστεί αρμοδίως αν υπάρχει η δυνατότητα η αναβάθμιση αυτή να συνοδευτεί και με περαιτέρω στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πάντως, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η επέκτασή της είναι ένα εργαλείο που έχει τις δυνατότητες να αποδώσει στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0