Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.2°C21.9°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.1°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.5°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 94%
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα / Καταπέλτης κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές - «Ξεδιάντροπο πολιτικό σαμποτάζ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα / Καταπέλτης κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές - «Ξεδιάντροπο πολιτικό σαμποτάζ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Για πρακτικές συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ κάνουν λόγο οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», ενώ καταδικάζουν έντονα την «σκόπιμη» παρεμπόδιση της έρευνας από τις ελληνικές αρχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι σαφές, τονίζουν, το πλήρες αδιέξοδο στην έρευνα, με τους ελληνικούς θεσμούς να «δείχνουν αποφασισμένοι να μην την αφήσουν να προχωρήσει». Πρόσφατα, η ελληνική δικαιοσύνη κάλεσε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΑΕ, Κατερίνα Παπανικολάου και το νυν μέλος της ανεξάρτητης αρχής, Στέφανο Γκρίτζαλη, καθώς και δύο ακόμη υπαλλήλους τους, με την κατηγορίας της αποκάλυψης κρατικών μυστικών αναφορικά με έναν από τους πρώτους «στόχους» του παράνομου λογισμικού, τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμου, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Οκτωβρίου, υπογράμμισε ότι ειναι «αξιοσημείωτο ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, που μέχρι τώρα —μετά από 18 μήνες— δεν έχει κάνει τίποτα ή δεν έχει κατηγορήσει κανέναν για την χρήση του κακόβουλου λογισμικού, το ίδιο σύστημα δικαιοσύνης σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου, που έκαναν το καθήκον τους». 

Επιπλέον, οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αναφέρονται και στην μεθοδικότητα των ενεργειών της συγκάλυψης, καθώς όπως αναφέρουν στις 23 Οκτωβρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνι, διέταξε τη μεταφορά της έρευνας του σκανδάλου του Predator από το γραφείο της πρωτοβάθμιας εισαγγελίας στο ανώτατο δικαστήριο, λίγο πριν οι αρμόδιοι εισαγγελείς της έρευνας συγκρίνουν τη λίστα στόχων του predator με αυτή της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Μάλιστα, η οργάνωση υπεθυμίζει ότι στα ελληνικά ΜΜΕ, ο αριθμός των κοινών στόχων Predator-ΕΥΠ φτάνει τους 40, ενώ, σύμφωνα με νέες πληροφορίες , 11 πολιτικοί μολύνθηκαν με το Predator μέσω μηνυμάτων κειμένου που στάλθηκαν «μέσα σε λίγες ώρες» από το κινητό τηλέφωνο που ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο «που κατείχε σημαντικό κυβερνητικό αξίωμα μέχρι το καλοκαίρι του 2022». 

Οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» τονίζουν πως «η σκόπιμη παράλυση της έρευνας του σκανδάλου παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πλήγμα για το κράτος δικαίου στη χώρα.

Επίσης, καλούν «τις ελληνικές δικαστικές αρχές να επιταχύνουν την έρευνα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να λάβουν άμεσες ενέργειες για να επιτρέψουν τη σύγκριση της λίστας του Predator με εκείνη της ΕΥΠ, αλλά και να προχωρήσουν τελικά σε ποινικές διώξεις. Γιατί οι ελληνικές αρχές επιμένουν να παραλύουν την έρευνα, ενώ στοχεύουν αδικαιολόγητα όσους εργάζονται για να ρίξουν φως στην υπόθεση; Πρέπει να σταματήσει η ξεδιάντροπη πολιτική συγκάλυψη της έρευνας» διερωτάται η οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκριση των λιστών, θα μπορούσε να αποδείξει τις αυθαίρετες υποκλοπές δημοσιογράφων από τις ελληνικές αρχές. Όμως, η παραπομπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να οδηγήσει στην παραγραφή της υπόθεσης, καθιστώντας αδύνατη τη δίωξη των υπεύθυνων.

Όλα αυτά γίνονται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ, ακυρώνοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να πέσει φως στην υπόθεση.

Τέλος, οι «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» καταλήγουν ότι δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2023, τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL