Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C25.9°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.5°C27.2°C
3 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C26.0°C
1 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.7°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.5°C25.9°C
0 BF 38%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Περίεργη ομερτά για τη Διάσκεψη των Προέδρων που πέρασε το «πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Περίεργη ομερτά για τη Διάσκεψη των Προέδρων που πέρασε το «πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η πρόσφατη αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ «θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ουσιαστικής ανεξαρτησίας των Ανεξάρτητων Αρχών και των μελών τους» τονίζει το Vouliwatch μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Μάλιστα, αποκαλύπτει μία περίεργη «ομερτά» γύρω από την επίμαχη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν πρακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η εν λόγω επιλογή της κυβέρνησης «δείχνει για μία ακόμα φορά το πόσο επιτακτική είναι η αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο δράσης του Κοινοβουλίου και το πόσο μεγάλη σημασία έχει η πλήρης και ουσιαστική διαφάνεια σε ζητήματα λήψης αποφάσεων».

Παράλληλα το Vouliwatch επισημαίνει ότι οι πολλαπλές και πρόσφατες αλλαγές των διατάξεων που σχετίζονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με την επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ σημειώνει και το γεγονός ότι ενώ και σε άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, η θητείες μελών έχουν λήξει η κυβέρνηση επέλεξε νέα μέλη μόνο στις δύο προαναφερθείσες, ΑΔΑΕ και ΕΣΡ.

Επιπλέον γίνεται αναφορά και στον χρόνο κατά τον οποίο αποφασίστηκε η αλλαγή στη σύνθεσή τους αφήνοντας υπόνοιες περί (προσπάθειας) παρέμβασης στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να επιλεγούν τα μέλη που θα στελεχώνουν δύο από τις ανεξάρτητες αρχές, της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) και του ΕΣΡ (Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το Vouliwatch, αναζητώντας κάποιος πληροφορίες σχετικά με τη Διάσκεψη των Προέδρων στην ιστοσελίδα της Βουλής θα παρατηρήσει τα εξής:

  • Στο πεδίο οργάνωση και λειτουργία αναφέρονται γενικές μόνο πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο όργανο. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο έγγραφο στο οποίο να αποσαφηνίζεται το ποια είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που απαρτίζουν τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Σημειώνεται δε, ότι δύο πρόσωπα (η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Μπούρας) δύνανται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων με περισσότερες από μία ιδιότητες και ως εκ τούτου οι απορίες σχετικά με τη σύνθεση του εν λόγω οργάνου πληθαίνουν.
  • Τα μόνα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων που φαίνεται να έχουν δημοσιευθεί είναι κάποια της ΙΣΤ Περιόδου κατά το έτος 2015 ενώ δεν ανευρέθηκε κάποια άλλη καταχώρηση (γραπτή ή βιντεοσκοπημένη) σχετικά με τις συνεδριάσεις ή τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου οργάνου.  

«Κατά πως φαίνεται, λοιπόν, δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα πόσοι ή ποιοι απαρτίζουν το συγκεκριμένο όργανο, πότε ή για ποιο λόγο συνεδριάζει και τι αποφάσεις λαμβάνει.

Για το λόγο αυτό το Vouliwatch απέστειλε στις 2-10-2023 αίτηση χορήγησης εγγράφων προς τη Βουλή, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων καθώς και τη συνεδρίασή της κατά την 28η Σεπτεμβρίου 2023.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό (όπως και αρκετά προηγούμενα) δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

Το Vouliwatch υπογραμμίζει ότι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τις αρμόδιες για την τήρηση των πρακτικών υπηρεσίες της Βουλής και με το Vouli TV έλαβε την απάντηση ότι τόσο τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Διάσκεψης των Προέδρων όσο και το βίντεο της συνεδρίασης της 28ης Σεπτεμβρίου 2023 (παρότι, όπως φαίνεται από το απόσπασμα που αναρτήθηκε στο youtube με την τοποθέτηση του Θ. Παφίλη, η εν λόγω συνεδρίαση καλύφθηκε τηλεοπτικά) δεν είναι δημόσια και μπορούν να δημοσιευθούν μόνο κατόπιν εντολής του προέδρου της Βουλής.

Τέλος, το Vouliwatch υπενθυμίζει ότι το 2019 με την αναθεώρηση του Συντάγματος, άλλαξε η απαιτούμενη για απόφαση πλειοψηφία και από την προηγούμενη «επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της» προβλέπεται πλέον η πλειοψηφία των 3/5. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2023, λίγες μέρες πριν την επίμαχη ψηφοφορία, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής τροποποιήθηκε η αντίστοιχη πρόβλεψη στον Κανονισμό της Βουλής (άρ. 13-14)  προστέθηκε ένα ακόμη μέλος στη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Αναλυτικά η νομική ανάλυση από το Vouliwatch:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL