Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.7°C18.4°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
10.3°C11.9°C
3 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13 °C
13.0°C13.3°C
2 BF 90%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
11.2°C11.9°C
1 BF 100%
Ακρίβεια / Το ράλι στα φοροέσοδα και το νέο κύμα ανατιμήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Το ράλι στα φοροέσοδα και το νέο κύμα ανατιμήσεων

133928114.png

Συνεχίζεται η τροφοδότηση του προϋπολογισμού, την ώρα που ολοένα και αδειάζουν οι τσέπες των καταναλωτών, εξαιτίας του ράλι των τιμών στα τρόφιμα. Ειδικότερα, υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2023, κάτι το οποίο οφείλεται και στην εκτεταμένη ακρίβεια, τροφοδοτώντας τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν στα 39,911 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,416 δισ. ευρώ ή 9,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο του 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.585 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.314 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 19 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Συνεπώς, προκαλεί απορία για ποιον λόγο η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προχωρά σε μέτρα στήριξης προς τους πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές.

Νέο κύμα ανατιμήσεων

Νέο κύμα ανατιμήσεων, που θα εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναμένουν παράγοντες της αγοράς εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων. Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για κάτι τέτοιο σε μια συγκυρία που είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα από την εκτεταμένη ακρίβεια.

Σημαντικό παράγοντα δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων αποτελούν οι καταστροφές στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, το ΑΕΠ της Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει το 5,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με το εν λόγω ποσοστό να κυμαίνεται διαχρονικά περί το 5%. Αναλυτικότερα, το 2,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από τον Νομό Λάρισας, το 1,4% από τον Νομό Μαγνησίας, το 0,8% από τον Νομό Τρικάλων και το 0,7% από τον Νομό Καρδίτσας. Οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και η μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να φέρουν ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο ο πληθωρισμός «τσίμπησε» στο 2,7%, από το 2,5% που ήταν το χαμηλότερο σημείο από όταν άρχισε η αποκλιμάκωσή του, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επί 27 μήνες.

Κίνδυνος για το ΑΕΠ

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Eurobank, οι μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Περιφέρεια της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και οι μεγάλες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δημιουργούν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια περίοδο, καθοδικούς κινδύνους για την επίδοση της οικονομίας το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο του 2023. Παρά ταύτα, σταδιακά αναμένεται να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα της πραγματοποιηθείσας ζημίας, η οποία προσώρας είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί, μέσω των πόρων στήριξης από την Ε.Ε., ύψους 2,25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους περιφερειακούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, η Περιφέρεια της Θεσσαλίας το 2020 συνεισέφερε άμεσα το 5,2% της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) που παρήχθη στην ελληνική οικονομία (μέσος όρος περιόδου 2000-2020 5,1%, μέγιστο 5,5% το 2003 και ελάχιστο 4,8% το 2011), με τις Περιφερειακές Ενότητες της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας να συνεισφέρουν το 2,3%, το 1,4%, το 0,8% και το 0,7% αντίστοιχα. Σε όρους συγκεντρωτικών οικονομικών κλάδων, η Θεσσαλία το 2020 συνεισέφερε άμεσα το 14,1% του συνόλου της ΑΠΑ που παρήχθη στη γεωργία, στη δασοκομία και στην αλιεία, το 7,1% του συνόλου της ΑΠΑ που παρήχθη στη μεταποίηση και το 5,8% του συνόλου της ΑΠΑ που παρήχθη στις κατασκευές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL