Live τώρα    
Κακοκαιρία Daniel / 38 σχέδια αντιπυρικής προστασίας για το 2023 δεν έγιναν ποτέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel / 38 σχέδια αντιπυρικής προστασίας για το 2023 δεν έγιναν ποτέ

13388787.jpg

Κατόπιν εορτής, ίσως και στην καρδιά του χειμώνα, θα καταρτιστούν τα πρώτα 38 τοπικά αντιπυρικά σχέδια σε επίπεδο Δασαρχείου ή Διεύθυνσης Δασών. Αφορούν περιοχές υψηλής προτεραιότητας (επικινδυνότητας), αρκετές από τις οποίες κάηκαν ήδη από τις πυρκαγιές, αφού οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την απευθείας ανάθεσή τους δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και, ως εκ τούτου, δεν υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις!

Την τραγική καθυστέρηση εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων φέρνει στο φως η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), η οποία σε ανακοίνωσή της παραθέτει το χρονικό της διαδικασίας για τις 38 ειδικές μελέτες που περιλαμβάνονται σε 7 συμβάσεις. Δηλαδή «οι σχετικές προσκλήσεις προς τους μελετητές για να αναλάβουν τις σχετικές μελέτες είχαν γίνει από τον Νοέμβριο του έτους 2022 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (με τη γνωστή πλέον διαδικασία που το ΥΠΕΝ αναθέτει διαγωνιστικές διαδικασίες στο ΤΑΙΠΕΔ λόγω της δυνατότητάς του να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάθεσης και παραλαβής των μελετών). Η υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους μελετητές έγινε στις αρχές Νοεμβρίου (7/11/2022). Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τους μελετητές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που ζητούσε για την ανάθεση των μελετών στις αρχές Φεβρουαρίου (6/2/2023), οι οποίοι σχεδόν αμέσως υπέβαλαν τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν (16/2/2023). Από την ημερομηνία αυτή χρειάστηκαν κάποιοι μήνες (12/5/2023) για να ενημερωθούν οι ανάδοχοι για την ανακήρυξή τους ως προσωρινών αναδόχων και να κληθούν να καταθέσουν τις σχετικές εγγυητικές επιστολές (24/8/2023 η πρόσκληση για υποβολή εγγυητικών και από 1/9/2023 η υποβολή τους)». Άρα οι μελέτες με διάρκεια εκπόνησης τους τρεις μήνες και σκοπό τη διαχείριση της καύσιμης ύλης και τον σχεδιασμό και εφαρμογή δασοτεχνικών έργων, ώστε να μειωθούν η έκταση και η ένταση των δασικών πυρκαγιών, δεν έχουν ανατεθεί ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την αδιαφάνεια και τον παραγκωνισμό των Δασικών Υπηρεσιών με τις απευθείας αναθέσεις των δασοτεχνικών εργασιών και έργων και όρισε ως φορέα ανάθεσης το ΤΑΙΠΕΔ (με το αζημίωτο, αφού προβλέπεται διαχειριστικό κονδύλι για τις υπηρεσίες του) των έργων και μελετών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι 7 συμβάσεις για την κατάρτιση των Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας αφορούν περιοχές χωρικής αρμοδιότητας των Δασαρχείων:

1. Αλεξανδρούπολης, Θάσου, Θεσσαλονίκης, Πολυγύρου, Αρναίας και Κασσάνδρας

2. Βόλου και Σκοπέλου

3. Αταλάντης, Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Αλιβερίου και Θηβών

4. Διευθύνσεων Δασών Κέρκυρας και Ζακύνθου και των Δασαρχείων Πατρών, Αιγίου, Πύργου, Αμαλιάδας και Ολυμπίας

5. Δασαρχείων Κορίνθου, Ξυλοκάστρου, Καλαμάτας και Σπάρτης και της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας

6. Πεντέλης, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Πάρνηθας, Μεγάρων, Πειραιώς και Πόρου

7. Διευθύνσεις Δασών Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Δωδεκανήσου

Η ΠΕΔΔΥ καταγγέλλει και καθυστερήσεις στην ανάθεση των έργων πρόληψης (καθαρισμούς, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων κ.λπ.) ενταγμένων στο λεγόμενο πρόγραμμα «Αntinero ΙΙ» . Μετά και τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, διαπιστώνει «αδυναμίες τόσο στην αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος (πρόβλημα επιχειρησιακό) όσο στον προγραμματισμό και εκτέλεση των έργων πρόληψης, τα οποία είναι λάθος να παραβλέπουμε». Αντί για την εξαγγελία ημίμετρων γενικού περιεχομένου, απαιτούνται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η ΠΕΔΔΥ, ανάμεσά τους η ενίσχυση του ρόλου και της οικονομικής δυνατότητας των Δασικών Υπηρεσιών να εκπονούν διαχειριστικά σχέδια για όλα τα δάση της χώρας, να εφαρμόζουν στην πράξη την επιστημονική γνώση και το νομοθετικό πλαίσιο σε όλα τα αντικείμενα που διαχειρίζονται και να εποπτεύουν με επάρκεια τα έργα που υλοποιούνται από διάφορους ιδιωτικούς φορείς στα δάση. Ως εκ τούτου, επείγει η στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0