Live τώρα    
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

13386012a.jpg

Ολα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο με τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών προσφέρουν εξαιρετικό υλικό για μελέτη.

Στη Χλώρακα, μια μικρή κοινότητα κοντά στην Πάφο, υπάρχει ένα παλιό κτηριακό συγκρότημα που από το 2018 είχε καταληφθεί από μετανάστες.

Κάπου στα μέσα Αυγούστου οι κυπριακές Αρχές αποφάσισαν να αδειάσουν το κτήριο και να μεταφέρουν τον κόσμο σε ένα κέντρο φιλοξενίας.

Εκτός από αυτούς που είχαν ήδη άσυλο και οι οποίοι είχαν 15 μέρες προθεσμία να βρουν κατοικία. (Πράγμα εύκολο και απλό, όπως μπορεί κανείς να υποθέσει...).

Για να επισπεύσουν τα πράγματα, διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στο συγκρότημα.

Οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν. Και σε απάντηση της διαμαρτυρίας αυτής οργανώθηκαν φασιστικές επιθέσεις και πογκρόμ σε μαγαζιά, σε σπίτια και σε ανθρώπους. Χτυπήθηκαν ακόμα και τουρίστες.

Προσέξτε λοιπόν τι συμβαίνει τώρα.

Πρώτον. Υποκινητής των επεισοδίων είναι το ΕΛΑΜ, που είναι η Χ.Α. της Κύπρου. Το ΕΛΑΜ έχει διεισδύσει σε οπαδικούς συνδέσμους.

Και αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια δίνουν πάντα ραντεβού στο γήπεδο, και καλά για ξεκάρφωμα.

Στις ειδήσεις θα διαπιστώσετε ότι το ΕΛΑΜ δεν δέχεται καμία πίεση για τον ρόλο του.

Δεν θα δείτε καν αναφορά σε ακροδεξιούς.

Η κατάσταση παρουσιάζεται ως «επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μεταναστών».

Ή «επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και παράνομων μεταναστών».

Ή, στην καλύτερη περίπτωση, επεισόδια μεταξύ «νεαρών Ελληνοκυπρίων» και μεταναστών, που είναι κάπως πιο ανοιχτό στην καφρίλα και στη βία. Αλλά μέχρι εκεί.

Δεύτερον. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να παρουσιαστεί το καρπούζι κομμένο στη μέση.

Οπως, π.χ., όταν σου λένε ότι μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μεταναστών ακολούθησαν επεισόδια, έγιναν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα και τραυματίστηκαν άνθρωποι. Τι καταλαβαίνει κάποιος;

Οτι τις ταραχές τις έκαναν οι μετανάστες.

Διότι, για να έχεις κανονική εικόνα τού τι έχει γίνει, ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να σου πει τι μεσολάβησε από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέχρι τα επεισόδια.

Και, επίσης, ποιανών ήταν τα σπίτια, τα καταστήματα και τα αυτοκίνητα που δέχτηκαν επιθέσεις.

Ακόμα χειρότερα. Εύκολα θα δείτε ειδήσεις του τύπου: Συνεχίζεται η ένταση στη Χλώρακα, με αντίποινα απειλούν οι μετανάστες, ανησυχία στους κατοίκους.

Τρίτον. Οι επιθέσεις και το πογκρόμ έγιναν με την ανοχή της αστυνομίας. Η οποία είναι πιο διαβρωμένη από τον φασισμό σε σχέση με τη δική μας.

Και υπάρχουν καταγγελίες από την Αριστερά και από προοδευτικές οργανώσεις ότι δεν παρενέβη στα σπασίματα και άφησε το πεδίο ελεύθερο στους φασίστες.

Διότι για φασίστες πρόκειται. Άσχετα αν τα ΜΜΕ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα κίνητρά τους και να τους παρουσιάσουν ως αγανακτισμένους κατοίκους που πήραν τον νόμο στα χέρια τους.

Σας θυμίζει τον Έβρο αυτό το τελευταίο; Καλά σας κάνει.

Τέταρτον. Η απίθανη αντίδραση του Προέδρου της Κύπρου Χριστοδουλίδη. Ότι όποιος προκαλεί ζημιές θα κληθεί να τις πληρώσει.

Αυτό είναι το πρόβλημα; Ότι προκαλούν ζημιές και δεν τις πληρώνουν;

Τεντιμποϊσμό και ανευθυνότητα τους προσάπτει ο Χριστοδουλίδης; Τα ρόπαλα και τις φαλτσέτες και την καταστροφή των περιουσιών δεν τα βλέπει;

Και τη δυσφήμηση της Κύπρου σε Ανατολή και Δύση;

Αυτή είναι η κατάσταση. Απέναντι στο μεταναστευτικό, οι φασίστες, η τηλεόραση και η αστυνομία δουλεύουνε πάνω στο ίδιο σχέδιο.

Ευτυχώς από την απέναντι πλευρά υπάρχουν ο ανθρωπισμός και ο αντιφασισμός.

Μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση. Και μια καμπάνια στο Διαδίκτυο να συγκεντρωθούν χρήματα για τα κατεστραμμένα μαγαζιά.

Και ο αγώνας συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL