Διατυπώνοντας ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με ευκρίνεια και κοινωνικό πρόσημο, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Νίκαια, την πρώτη επίσημη της νέας προεκλογικής περιόδου, ξεκαθάρισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του θα εγκαταλείψει τη μάχη. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως είπε, αποτελεί τη «μεγάλη λαϊκή δύναμη της αντίστασης, της ελπίδας και της δικαιοσύνης». Λίγο πριν την ομιλία του στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία 17ης Αυγούστου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στο Μπλόκο της θυσίας, αποτίνοντας φόρο τιμής.

Στο επίκεντρο η εργασία

Οπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προσέρχεται στη μάχη της 25ης Ιουνίου με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, παρά τα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι προκειμένου να επιστρέψει ένας βολικός δικομματισμός για το σύστημα. Το μήνυμα της 21ης Μαΐου ελήφθη και το κόμμα της Κουμουνδούρου ξεκινά μια νέα πορεία με ενότητα και συλλογικότητα. Άλλωστε, η κάλπη θα παραμείνει άδεια μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, φιλοδοξεί, έχοντας στη φαρέτρα του τις προγραμματικές θέσεις του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της εργασίας με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη ζώνη του Περάματος, όπου ένας εργάτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Κατηγόρησε δε τη Νέα Δημοκρατία ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζόμενους. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια από τη σταθερότητα της εργασιακής ανασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε επί τάπητος τις προτάσεις του κόμματος για έναν άλλο εργασιακό χάρτη. Η ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι έλεγχοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, «υπάρχει πρωτίστως για να εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας».

Πυρά κατά Ν.Δ.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να επενδύσει στον φόβο τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει ένα πρόγραμμα με στόχο την «κοινωνική δικαιοσύνη, την εργασιακή κανονικότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή». Υπό αυτό το πρίσμα, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι παρουσιάζεται ως μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός, διατυπώνοντας τη θέση ότι «υποχωρεί η σεμνότητα της Δημοκρατίας μπροστά στην έπαρση της εξουσίας». Αναφέρθηκε δε με καυστικό τρόπο και στη θέση που διατυπώθηκε από στελέχη της Ν.Δ. μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου περί 180 βουλευτών. Κάτι το οποίο, όπως τόνισε, θα ανοίξει τον δρόμο στο γαλάζιο στρατόπεδο για να κατοχυρώσει συνταγματικά την κερδοσκοπία παντού, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υποδομές, στο νερό, στην ενέργεια. Έκανε την εκτίμηση ότι «η Ν.Δ. επιθυμεί να είναι παντοδύναμη». Ξεκαθάρισε δε ότι ο μόνος ισχυρός αντίπαλος απέναντι στο κόμμα του Κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία και στον φόβο». Γι’ αυτόν τον λόγο κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες, παρά τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο ανταγωνιστικά σχέδια

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος «να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας», να μιλήσουν για το σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο, τον λογαριασμό του ρεύματος. Επισήμανε ακόμη ότι το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε σε ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια, υπενθυμίζοντας ότι πάροχοι και διυλιστήρια είδαν υπερκέρδη 6 δισεκατομμυρίων, ενώ οι πολλοί ήρθαν αντιμέτωποι με τα «pass της φιλανθρωπίας». Κι αυτό τη στιγμή που λόγω κρίσης και πληθωρισμού μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν μείωση κατά 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντιπροτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών αυτών των εταιρειών, μία πολιτική η οποία εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας έβγαλε εκ νέου στο προσκήνιο τις προτάσεις του κόμματός του για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μηδενισμό του σε βασικά είδη, όπως το γάλα και οι παιδικές τροφές, όπως επίσης και για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Τόνισε δε την ανάγκη να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στην αγορά. Αναφορικά με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έθεσε ως στόχο την ανακατεύθυνσή τους, ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι δίνει χρήματα σε λίγους και ισχυρούς. Υποστήριξε ότι ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του Ταμείου ως εργαλείου ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη, να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Την ίδια ώρα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι χιλιάδες επαγγελματίες μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές τους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με Μνημόνια κάλυψε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, αυτοί χωρίς Μνημόνια αφήνουν χωρίς κάλυψη όποιον δεν έχει να πληρώσει» σημείωσε, μεταξύ άλλων, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη θέση του κόμματος για ρύθμιση οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι απέναντι στο τσουνάμι πλειστηριασμών που έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Απέναντι δε στο πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος, προέταξε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, δίνοντας έμφαση σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και στις δημόσιες υποδομές.