Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C22.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C22.2°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.0°C
4 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.5°C22.7°C
1 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.1°C
0 BF 94%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Ώρα αποφάσεων στην Κεντρική Επιτροπή - Οι εισηγήσεις και οι αλλαγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Ώρα αποφάσεων στην Κεντρική Επιτροπή - Οι εισηγήσεις και οι αλλαγές

13342223a.jpg

Μεταξύ εκλογικής αποτίμησης, ανασυγκρότησης και νέας στρατηγικής ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιουνίου κινείται η Κουμουνδούρου, με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνεδριάζει σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel.

Ολοι εκτιμούν ότι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ειδικότερα, μετά το εκλογικό σοκ της 21ης Μαΐου, το οποίο προκάλεσε «μούδιασμα» σε μέλη, στελέχη και φίλους του κόμματος. Όπως τονίζουν οι παροικούντες την Κουμουνδούρου, μετά την αποτίμηση και τον αναστοχασμό έρχονται η άμεση ανασυγκρότηση και η αλλαγή πορείας. Ο χρόνος, βέβαια, μετράει αντίστροφα, καθώς απομένουν 30 ημέρες μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, όποιες κινήσεις και αλλαγές σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικής πρέπει να είναι χειρουργικές προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και τη χαμένη αξιοπιστία. Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να συγκληθούν σε όλη την Ελλάδα οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος με στόχο οι οργανώσεις ανά την επικράτεια να μπουν άμεσα σε θέσεις μάχης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Τοποθέτηση Τσίπρα στο Προεδρικό

Χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι το οποίο είναι προφανώς γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Ο Αλ. Τσίπρας διατύπωσε τη θέση πως πρέπει η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι τις κρίσιμες υπουργικές θέσεις πρέπει να αναλάβουν πρόσωπα με εμπειρία και επάρκεια, που θα μπορούν να διαχειριστούν τυχόν έκτακτες καταστάσεις.

Το διακύβευμα των εκλογών

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου προχώρησε σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συνεργάτες του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας και ενόψει της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής. Στελέχη και βουλευτές ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλείται να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της Κουμουνδούρου έχουν πέσει αρκετές ιδέες για το πώς θα πορευτεί το κόμμα από αύριο το βράδυ. Κάποια στελέχη έχουν προτείνει τη σύσταση μίας νέας εκλογικής επιτροπής που θα «τρέξει» τις εκλογές, με τη συμμετοχή προσώπων που έχουν την πολιτική επάρκεια και την οργανωτική εμπειρία από προηγούμενες αναμετρήσεις, μιας και πλέον δεν υπάρχει το κυνήγι του σταυρού. Μεταξύ άλλων, έχει συζητηθεί ακόμη το ενδεχόμενο να μπουν μπροστά και νέα πρόσωπα με στόχο να δοθεί ένα μήνυμα ανανέωσης ακόμη και σε επίπεδο ψηφοδελτίων. Αναφορικά με την καμπάνια του κόμματος, θα υπάρξει στροφή 180 μοιρών. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα, θα εκφραστεί ένα θετικό μήνυμα και θα υπάρξει σύγκρουση με τη λογική της παλινόρθωσης ενός βολικού δικομματισμού για το σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης

«Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου το κοντέρ μηδενίζει» επέμεινε ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ερωτηθείς για το αν μπορεί πλέον να τίθεται σε πρώτο πλάνο ο στόχος της κυβέρνησης, ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία αλλά και στο κόμμα μας να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας αποτελούσε διαχρονικά στόχο για το σύστημα, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολος αντίπαλος. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η Κουμουνδούρου θα δώσει τη μάχη της 25ης Ιουνίου με ενότητα, αυταπάρνηση και θετικό πρόταγμα.

Μήνυμα ενότητας και αντεπίθεσης έστειλε από την συχνότητα του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και η Σία Αναγνωστοπούλου. «700.000 πλειστηριασμοί περιμένουν, η ακρίβεια παραμένει, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Πρέπει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ γρήγορα μετά την Κεντρική Επιτροπή, αφού συζητήσει τα αίτια της ήττας, να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον λαό και να τον κάνει κοινωνό του προγράμματός του» τόνισε η βουλεύτρια Αχαΐας.

Με τον Τσίπρα και νέα στελέχη μπροστά

Ανασυγκρότηση με προγραμματική σαφήνεια και νέα πρόσωπα πρότεινε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής: «Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε...».

Η Ρένα Δούρου ανέφερε για τον ευρωβουλευτή πως, παρότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλ. Τσίπρα από την τηλεόραση. «Τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις, τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει ότι οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή «στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Διευκρίνισε ότι τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, ωστόσο οι αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος είναι πρωτίστως θέμα πολιτικών.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Παπαδημούλη κράτησε και ο Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» τη σχετική συζήτηση. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL