Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τα έπιπλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα έπιπλα

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στις 25 Ιουνίου η Αριστερά καλείται να δώσει μια πρωτόγνωρη μάχη. Τον Ιούλιο του 2019 το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προμήνυε την επερχόμενη ήττα και, για όσους ήξεραν να διαβάζουν τα νούμερα, την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη. Ωστόσο, ακόμα κι εκείνες οι εκλογές δεν είχαν τα χαρακτηριστικά αυτών που έρχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαινε στις εκλογές ως κυβέρνηση, νομοθετούσε, διακήρυττε ότι θέλει να εμποδίσει την άνοδο της Δεξιάς στην κυβέρνηση.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου είναι απολύτως σαφές αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποκλείουν ρητά τον στόχο της νίκης στις εκλογές που έρχονται ούτε έχω καμία διάθεση να εμπλακώ στον θόρυβο των τελευταίων ημερών. Υποθέτω πως όλα θα είναι πιο καθαρά μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Γνωρίζω όμως ότι σε έναν μήνα από τώρα δύσκολα θα βρεις κάποιον που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το μυαλό στο ότι την επόμενη μέρα θα κυβερνήσει. Και επειδή μερικά πράγματα διαβάζονται και ανάποδα, δύσκολα θα βρεις και κάποιον που θα ψηφίσει Ν.Δ. για να μην κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το ερώτημα αυτό, ευτυχώς ή δυστυχώς, απαντήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο, αν αυτό το είδος εκλογών είναι πρωτόγνωρο για την Αριστερά στην Ελλάδα -κι εδώ που τα λέμε και για οποιονδήποτε άλλον-, μια σχετική εμπειρία υπάρχει από την Ευρώπη και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα. Το προεδρικό σύστημα στη Γαλλία, φτιαγμένο καθώς είναι για να υπηρετεί τον άρχοντα-Πρόεδρο, προέβλεπε συχνά (και πλέον υποχρεωτικά) βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά την προεδρική εκλογή. Δηλαδή βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες -με εξαίρεση αυτό που συνέβη πέρσι- απλώς αποδίδεται στον φρεσκοεκλεγμένο Πρόεδρο η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι εκλογές αυτές πράγματι μοιάζουν αρκετά μ’ αυτές που θα διεξαχθούν σε έναν μήνα από τώρα στην Ελλάδα.

Η γαλλική Αριστερά βρέθηκε λοιπόν νωρίτερα από την ελληνική σ’ αυτή τη θέση: να δίνει μια εκλογική μάχη η οποία να είναι εξαρχής περίπου καταδικασμένη σε ό,τι έχει να κάνει με την κυβέρνηση. Δύο πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι αυτά των εκλογών του 2002 και του 2007, όταν η Αριστερά προερχόταν από πολύ βαριές ήττες. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών λίγες εβδομάδες αργότερα ήταν αρκετά βελτιωμένο. Κατά μια κλασική γαλλική ρήση, η Αριστερά είχε «σώσει τα έπιπλα». Πώς το είχε κατορθώσει αυτό; Με έναν τρόπο εξαιρετικά απλό: είχε παρουσιάσει μια αριστερή ατζέντα χωρίς φόβο. Μια ατζέντα, δηλαδή, που αφορούσε τον κόσμο της εργασίας, την ανάγκη κοινωνικής προστασίας, την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος. Η ατζέντα αυτή, που δεν φιλοδοξούσε άλλωστε να κερδίσει την πλειοψηφία, συσπείρωσε τον αριστερό κόσμο -της Σοσιαλδημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης- και εξασφάλισε στους Σοσιαλιστές και στους συμμάχους τους αξιοπρεπή αποτελέσματα.

Είναι δίκαιο μάλλον να δεχτούμε ότι μια τέτοια ατζέντα δεν είναι πάντα αρκετή για να κερδίσεις την πλειοψηφία - αν και οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας απέδειξαν ότι η προσπάθεια να υπηρετηθούν διαφορετικές ατζέντες ταυτόχρονα μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα επίσης. Είναι όμως σαφές ότι αυτή ακριβώς η ατζέντα είναι που μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο της Αριστεράς, τους εργαζόμενους, τις νέες και τους νέους για να προσέλθουν στην κάλπη σε έναν μήνα και να επιβεβαιώσουν την Αριστερά ως βασική δύναμη της αντιπολίτευσης την επόμενη περίοδο.

Οπως θα έλεγαν και οι Γάλλοι, «για να σωθούν τα έπιπλα». Για τα υπόλοιπα χρειάζεται πράγματι περισσότερη συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL