Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.7°C25.2°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.3°C20.5°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C21.0°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.1°C23.8°C
1 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C21.9°C
2 BF 68%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Παίζουν με τους θεσμούς για τα μάτια του Κασιδιάρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Παίζουν με τους θεσμούς για τα μάτια του Κασιδιάρη

133230270.jpg

Μια άνευ προηγουμένου κρίση σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, η οποία έφτασε στην κορύφωσή της με την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Tζανερίκου, προκάλεσαν με τις απερίγραπτες παλινωδίες και τα θεσμικά τους παιχνίδια ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κρίση που, υπό την παραπειστική πρόφαση ότι σκοπεύει να αποκλείσει τον Κασιδιάρη από τον δημόσιο βίο, έχει καταλήξει να τον μετατρέψει σε ρυθμιστή όχι απλώς του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά και των σχέσεων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Με τον τρόπο αυτόν, η κυβέρνηση της Ν.Δ. -όχι χωρίς τη συνευθύνη και ενός μέρους του βαθέως κράτους- μοιάζει να δίνει το φιλί της ζωής στους φασίστες που η κοινωνία έστειλε στο περιθώριο και το Εφετείο στη φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αρχιτέκτονας αυτών των απερίγραπτων χειρισμών που δίνουν στον καταδικασμένο ναζί εγκληματία εύσημα «αντισυστημικότητας» είναι ο Βορίδης, ο οποίος δεν μπορεί να κατηγορηθεί πως αγνοεί τι χρειάζεται ένα ακροδεξιό μόρφωμα για να πάρει τα πάνω του και τι προσδοκά από το κράτος να κάνει απέναντί του για να το «φουσκώσει». Ο ίδιος άλλωστε, ως αρχηγός του μικροσκοπικού φασιστικού Ελληνικού Μετώπου, επινοούσε διάφορες φανταστικές εναντίον του απαγορεύσεις στην προσπάθειά του να παραστήσει τον μάρτυρα του κατεστημένου.

Εν προκειμένω, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε μια τροπολογία, η οποία, παρά τις μεγαλοστομίες, είχε μία και μόνη αλλαγή από εκείνη που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο: αφαιρούσε από τον Τζανερίκο την ευθύνη να επιλέξει τα πέντε μέλη της επιτροπής που θα αποφάσιζε για τη νομιμότητα ή όχι των κομμάτων, ορίζοντας στη θέση της την Ολομέλεια του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, φαίνεται πως η αποστροφή του Βορίδη ότι με τον τρόπο αυτό «θωρακίζεται η προστασία του πολιτεύματος» ήταν αυτή που οδήγησε τον Τζανερίκο σε παραίτηση αλλά και στην οργισμένη δήλωση που τη συνόδευσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας σημειωθεί πάντως ότι, όπως τόνισε και ο ποινικολόγος και συνήγορος των θυμάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστας Παπαδάκης, η αντίδραση του Τζανερίκου αποτελεί με τη σειρά της μορφή παρέμβασης στη νομοθετική εξουσία, κάτι βέβαια που έσπευσε να σαρκάσει και ο Βορίδης, ο οποίος μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να κάνει τον τιμητή του πολιτεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστικών κύκλων πάντως, ο Τζανερίκος ήταν αρκετά χολωμένος με την κυβέρνηση εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε επιλεχθεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος αντί γι’ αυτόν ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και παρέμενε στη θέση του ως επικεφαλής του Α΄ Τμήματος απλώς περιμένοντας τη συνταξιοδότησή του.

Τσαπανίδου: Φέρτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

«Παιχνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα» σχολίασε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου, η οποία κάλεσε να ψηφιστεί έστω και τώρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μία εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και η παραίτηση του τελευταίου που ακολούθησε αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη Δημοκρατία σε παρωδία. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα για άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη. Με αυτές τις αδιανόητες για μια Δημοκρατία παρεμβάσεις όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύει την Ακροδεξιά. Να ψηφίσουν έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο σύνταγμα. Παιχνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα».

Θέση στο ζήτημα πήρε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε αντιθεσμική την αντίδραση Τζανερίκου, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την αποφυγή συνταγματικών ενστάσεων ή της αίσθησης ότι υπάρχουν φωτογραφικές ρυθμίσεις, είναι προτιμότερο η απόφαση να παρθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL