Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.0°C
0 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
17.3°C21.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.0°C18.8°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C10.9°C
0 BF 82%
ΣΥΡΙΖΑ / Στη Βουλή η διπλή παρακολούθηση Σίφορντ από ΕΥΠ και Predator
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Στη Βουλή η διπλή παρακολούθηση Σίφορντ από ΕΥΠ και Predator

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και από κοινού ο Γιάννης Ραγκούσης, Τομεάρχης Διαφάνειας και ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και 46 Βουλευτές, το ζήτημα της πρόθεσης τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του ίδιου κ. Πιερρακάκη προσωπικά να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κοινή ερώτησή τους οι κ.κ. Ραγκούσης, Κάτση και ακόμη 46 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν απαντήσεις για  την πρόθεση της Κυβέρνησης, όσο και του ίδιου του κ. Πιερρακάκη προσωπικά να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της, καθώς και σε ποιες ενέργειες, ως όφειλε, έχει προβεί για τη διερεύνηση της από 26/1/2023 σχετικής καταγγελίας τους στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όταν πριν από δύο μήνες στις 26 Ιανουαρίου ο Τομεάρχης Διαφάνειας, Γιάννης Ραγκούσης είχε καταγγείλει στη Βουλή  παρακολούθηση πολίτη, με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης έσπευσε προκλητικά να αποδώσει την καταγγελία σε σενάρια συνωμοσιολογίας.  

Ακολούθως, με το από 20.3.2023 δημοσίευμά, που δεν έχει διαψευσθεί από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΥΠ, το Documento επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διενέργησε πριν από περίπου ένα μήνα έλεγχο στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone. Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ η ίδια, μετά την αποκάλυψη το Documento στις 13 Νοεμβρίου 2022, ότι περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, καθώς  της εστάλη ως δεύτερη υπενθύμιση ένα link, που προσομοίαζε στο πρώτο αυθεντικό, που σχετιζόταν με τον εμβολιασμό , όπως αυτά που εστάλησαν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μέσω της επίσημης πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Εν συνεχεία, η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator.

 Το γεγονός ότι και η ΕΥΠ την παρακολουθούσε και μάλιστα η εισαγγελική εντολή παρακολούθησής της έλαβε 6 παρατάσεις, αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Predator δεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ίδιο. 

Μάλιστα, την ανωτέρω αποκάλυψη του Documento επιβεβαιώνει το από 23.3.2023 ρεπορτάζ των NewYork Times, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών και μεταξύ άλλων αναφέρει: «H ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου [σ.σ. της Σίφορντ] από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χακαρίστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος της εμφύτευσε το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Predator, λειτουργούσαν συμπληρωματικά».

Δεδομένου ότι οι New York Times καταλήγουν στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι ΕΥΠ και Predatorσυνδέονται από ένα κοινό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το Μέγαρο Μάξιμου και οι ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις παραβιάζουν oι διατάξεις του ν. 5002/2022.

Οι Τομεάρχες ρωτούν τον κ. Υπουργό, πώς και σε ποιους παρείχαν πρόσβαση στα στοιχεία και τα ραντεβού εμβολιασμού της Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού, και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιπλέον ζητούν από τον κ. Πιερρακάκη να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τα δημοσιεύματα του Documento και των Νew Yorκ Times αναφορικά με το πεδίο αρμοδιότητάς του. 

Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες διερεύνησης της από 26 Ιανουαρίου 2023 καταγγελίας τους στη Βουλή, προχωρήσει κι αν έχει απευθυνθεί επισήμως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ ζητούν τους σχετικούς αριθμούς πρωτοκόλλου και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις ενέργειές του αυτές.

«Ο Πιερρακάκης θα υποχρεωθεί να απαντήσει»

«Τέσσερις ημέρες η κυβέρνηση και ο κ. Πιερρακάκης κρύβονται και δεν απαντούν στις αποκαλύψεις των New York Times για την παρακολούθηση της Αμερικανίδας υπηκόου, Άρτεμις Σίφορντ», ανέφερε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης, «για αυτό το λόγο καταθέσαμε σήμερα ερώτηση στη Βουλή».

«Ο κ. Πιερρακάκης θα υποχρεωθεί να απαντήσει πώς και σε ποιους έδωσαν τα στοιχεία του εμβολιασμού της, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση της καταγγελίας που καταθέσαμε στη Βουλή από τις 26 Ιανουαρίου».

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

Aθήνα, 24.3.2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις η κυβέρνηση και ο κ. Πιερρακάκης προσωπικά, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της. Σε ποιες ενέργειες, ως όφειλε, έχει προβεί για τη διερεύνηση της από 26/1/2023 σχετικής καταγγελίας μας στη Βουλή;

Όταν πριν από δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου είχαμε καταγγείλει στη Βουλή  παρακολούθηση πολίτη, με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης έσπευσε προκλητικά να αποδώσει την καταγγελία μας σε σενάρια συνωμοσιολογίας.  

Ακολούθως, με το από 20.3.2023 δημοσίευμά, που δεν έχει διαψευσθεί από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΥΠ, το Documento επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διενέργησε πριν από περίπου ένα μήνα έλεγχο στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone. Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αρτεμις Σίφορντ είναι πολιτική επιστήμονας και νομικός, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως μάνατζερ κυβερνοασφάλειας του Facebook, ενώ είναι μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tankAtlantic Council.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ η ίδια, μετά την αποκάλυψη το Documento στις 13 Νοεμβρίου 2022, ότι περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, καθώς  της εστάλη ως δεύτερη υπενθύμιση ένα link, που προσομοίαζε στο πρώτο αυθεντικό, που σχετιζόταν με τον εμβολιασμό , όπως αυτά που εστάλησαν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μέσω της επίσημης πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μάλιστα, είναι απολύτως ενδεικτική και πρόδηλη η παγίδευση με το δεύτερο κακόβουλο SMS υπενθύμισης του ραντεβού για εμβολιασμό , καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να πετύχαιναν έναν τόσο καλό συγχρονισμό, μεταξύ του SMS πρώτης νόμιμης υπενθύμισης και του κακόβουλου πανομοιότυπου SMS που ακολούθησε, αφού αυτά απείχαν μόνο κάποιες ώρες το ένα από το άλλo και μάλιστα όχι εργάσιμες. Η αποστολή και των δύο SMS έγινε μετά τα μεσάνυχτα.

Aκολούθως, η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator. Το γεγονός ότι και η ΕΥΠ την παρακολουθούσε και μάλιστα η εισαγγελική εντολή παρακολούθησής της έλαβε 6 παρατάσεις, αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Predatorδεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ίδιο.

Μάλιστα, την ανωτέρω αποκάλυψη του Documento επιβεβαιώνει το από 23.3.2023 ρεπορτάζ των NewYork Times, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Υπήκοος Ελλάδας και ΗΠΑ που εργάστηκε στην ομάδα ασφάλειας της Meta ενώ ήταν εγκατεστημένη στην Ελλάδα βρισκόταν τουλάχιστον για ένα χρόνο υπό παρακολούθηση από την ελληνική εθνική  υπηρεσία πληροφοριών και χακαρίστηκε με ένα ισχυρό εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι New YorkTimes και επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης. H ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου [σ.σ. της Σίφορντ] από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χακαρίστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος της εμφύτευσε το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Predator, λειτουργούσαν συμπληρωματικά».

Δεδομένου ότι οι New York Times καταλήγουν στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι ΕΥΠ και Predatorσυνδέονται από ένα κοινό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το Μέγαρο Μάξιμου και οι ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις παραβιάζουν oι διατάξεις του ν. 5002/2022.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Πώς και σε ποιους δώσατε πρόσβαση στα στοιχεία και τα ραντεβού εμβολιασμού της Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού, και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

2. Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε τα δημοσιεύματα του Documento, αλλά ακόμη και αυτό των Νew Yorκ Times αναφορικά με το πεδίο αρμοδιότητάς σας;

3. Όπως είχατε νομική και πολιτική υποχρέωση, σε ποιες ενέργειες διερεύνησης της καταγγελίας που σας καταθέσαμε στη Βουλή, στις 26 Ιανουαρίου 2023, έχετε από τότε προχωρήσει; Απευθυνθήκατε επισήμως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Εισαγγελία Αθηνών; Ποιοι είναι οι αριθμοί πρωτοκόλλου και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις ενέργειές σας αυτές;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL