Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.6°C30.8°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.4°C30.3°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
29.0°C29.4°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.8°C29.7°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.3°C28.0°C
0 BF 44%
Απευθείας αναθέσεις / Έδωσαν 63,5 εκατ. ευρώ σε συμβούλους παραμονές εκλογών - Στο φως συμβάσεις υπουργείων
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απευθείας αναθέσεις / Έδωσαν 63,5 εκατ. ευρώ σε συμβούλους παραμονές εκλογών - Στο φως συμβάσεις υπουργείων

 Υπουργικό Συμβούλιο
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προκλητικά είναι τα ευρήματα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η b και τα οποία σχετίζονται με απευθείας αναθέσεις ύψους πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε συμβούλους, παραμονές των εκλογών. 

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος datajournalists.co.uk, χρυσώνουν συμβουλευτικές εταιρείες με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και εθνικούς πόρους, ενώ η έρευνα φέρνει στο φως επτά συμβάσεις εκ των οποίων οι έξι εγκρίθηκαν από υπουργεία

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε για συμβουλές σύμβαση 2,85 εκατ. ευρώ με PwC και Headway τον Δεκέμβριο 2022, το υπουργείο Μετανάστευσης έδωσε σε τρεις συν μια συμβουλευτικές 56,2 εκατ. ευρώ με δυο συμβάσεις Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2023, το υπουργείο Παιδείας έδωσε 3,2 εκατ. ευρώ στην Deloitte για «συντονισμό, παρακολούθηση μελετών για την ωρίμανση του εκάστοτε έργου» και «καταγραφή των αναγκών», το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού προκήρυξε για παροχή συμβουλών διαγωνισμό 487.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023, ενώ διεξήχθη διαγωνισμός της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συμβουλές και μελέτη περί παρακίνησης ανταμοιβών στις φυλακές αντί 340.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023, διαγωνισμός 496.000 ευρώ από τον ΟΔΙΠΥ του υπουργείου Υγείας τον Φεβρουάριο 2023 για… συμβουλές κι όχι για ουσιαστική ενίσχυση της Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι, με την έρευνα να εξετάζει και το γιατί η οικονομική εισαγγελία ψάχνει τις σχέσεις της διακυβέρνησης Μακρόν με τις συμβουλευτικές εταιρείες, με επιτόπιες έρευνες της αστυνομίας.

Πού πάνε τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της Data Journalists, από τότε που μπήκε στη ζωή μας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, οι συμβουλευτικές εταιρείες κατακτούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των χρηματοδοτήσεων μέσω διαγωνισμών και αναθέσεων.

Σε αυτό το πάρτι συμβάσεων από τα περισσότερα υπουργεία, παρατηρείται μια όλο και πιο έντονη δραστηριότητα τους δυο-τρεις τελευταίους μήνες. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κάθε μήνα υπογράφονται συμβάσεις με μεγάλα ποσά, δίχως ωστόσο να γίνεται πάντα κατανοητό και σαφές το έργο που αναλαμβάνουν οι ξένες κι ελληνικές εταιρείες από τα υπουργεία.

Οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις των υπουργείων δεν είναι κάθε φορά κατατοπιστικές και απόλυτα συγκεκριμένες για τον λόγο που το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δαπανά αυτά τα χρήματα για… συμβουλές.

Ναι μεν πρόκειται πλέον για μια συνηθισμένη πρακτική σε διεθνές επίπεδο, αλλά ήδη σε άλλες χώρες εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο και την επιρροή των μεγάλων συμβουλευτικών εταιρειών στην πολιτική σκηνή, όπως και κατά πόσο απαραίτητο τελικά είναι να δαπανώνται από τα δημόσια ταμεία των κρατών τόσο μεγάλα ποσά για αναθέσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα αμφιβόλου χρησιμότητας κι αποτελεσματικότητας.

Οι Data Journalists εντόπισαν ενδεικτικά επτά από τις δεκάδες παρόμοιες συμβάσεις των ελληνικών υπουργείων και τις παραθέτουν αυτούσιες. Έτσι, ο κάθε πολίτης θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με τις προκηρύξεις διαγωνισμών από τα υπουργεία, τις τελικές συμβάσεις, το έργο που αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι και τα ποσά που δαπανώνται από το δημόσιο ταμείο.

Υπουργείο Παιδείας: 3,2 εκατ. ευρώ για υποστήριξη της… ωρίμανσης δράσεων/υποδράσεων

Στις 11 Αυγούστου 2022 το υπουργείο Παιδείας, που εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε τους αναδόχους για τον ανοιχτό διαγωνισμό που είχε γίνει τον Νοέμβριο 2021.

Ανάδοχες εταιρείες ήταν η Deloitte Business, εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, με έδρα στο Μαρούσι και η European Profiles, εταιρεία μελετών και συμβούλων επιχειρήσεων, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Βατάτζη. Το ποσοστό επί της σύμβασης για την Deloitte είναι 91,2% και για την European 8,8%.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται έως την 31.12.2025 και δύναται να παραταθεί και η αμοιβή ανέρχεται σε 2,6 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ στο 24% το ποσό ξεπερνάει τα 3,2 εκατ.

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση «το Έργο του Συμβούλου Υποστήριξης έχει ως αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών τεχνικής, επιχειρησιακής και νομικής υποστήριξης του ΥΠΑΙΘ, είτε ως Υπουργείο Ευθύνης -Συντονιστή είτε ως Φορέα Υλοποίησης». Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Από τη σύμβαση προκύπτει ότι το Έργο του Συμβούλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις όπως:

 • Υποστήριξη φορέων ΥΠΑΙΘ (του υπουργείου) για την ωρίμανση δράσεων/υποδράσεων. Ενδεικτικά τέτοιες ενέργειες είναι η υποστήριξη στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση δεδομένων για την καταγραφή αναγκών, η υποστήριξη για τη σχεδίαση του έργου που έχει αναλάβει ο εκάστοτε φορέας κλπ.
 • Συντονισμός, παρακολούθηση των απαιτούμενων μελετών για την ωρίμανση του εκάστοτε έργου.
 • Για τα ερευνητικά προγράμματα ο Σύμβουλος θα παρέχει τη σύνταξη πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων κ.α.
 • Θα υποστηρίζει κεντρικά το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να έχει μια συνολική εικόνα της πορείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα συντάσσει αναφορές συνολικές, ανά κατηγορία δράσεων, καθώς και ανά έργο.
 • Θα αναλάβει να υποστηρίξει στοχευμένα τους φορείς που θα αποτελέσουν τους δικαιούχους των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, παρέχοντας υπηρεσίες όπως η Προετοιμασία Οδηγού Υλοποίησης της Πράξης κ.α.

Υπουργείο Εργασίας: 2,85 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην PwC και την Headway τον Δεκέμβριο 2022

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022, το υπουργείο Εργασίας κοινοποιεί τη σύμβαση αξίας 2,85 εκατ. ευρώ για «υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης» με τις εταιρείες «PricewaterhouseCoopers» και την «Headway – Σύμβουλοι». Όπως αναφέρεται, το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι «η παροχή υπηρεσιών Οριζόντιας Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εργασίας όσον αφορά σε δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Η σύμβαση, όπως αναφέρεται, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και περιλαμβάνεται «στο υποέργο Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου υλοποίησης και διαχείρισης έργων για τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της δράσης «Νέα στρατηγική για τη δια βίου μάθηση και το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων».

Η σύμβαση έχει 24μηνη διάρκεια και υπογράφεται, για λογαριασμό του υπουργείου, από την υπηρεσιακή γραμματέα Ματθούλα Τριανταφύλλου.

Οι ανάδοχες εταιρείες αναλαμβάνουν ένα έργο για:

 • Υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών σε θέματα διαχείρισης.
 • Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα γενικής διαχείρισης.
 • Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρισης έργων (εκτός κατασκευαστικών θεμάτων)
 • Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης (εκτός Φορολογίας Νομικών Προσώπων)
 • Υπηρεσίες παροχής οικονομικών συμβουλών.
 • Νομικές υπηρεσίες.

Το “βαρύ όνομα” ανάμεσα στους δυο αναδόχους, είναι η PricewaterhouseCoopers που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής συμβουλών στον κόσμο. Συγκροτήθηκε το 1998, έπειτα από τη συγχώνευση της Price Waterhouse και Coopers & Lybrand οι οποίες είχαν την έδρα τους στο Λονδίνο. Στις ΗΠΑ είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση.

Η εταιρεία αποτελεί μία εκ των μεγάλων τεσσάρων ελεγκτικών, μαζί με την KPMG, Ernst & Young και Deloitte Touche Tohmatsu. Στην Ελλάδα η έδρα της είναι στο Χαλάνδρι. Η Headway έχει δραστηριότητα κυρίως στην Ελλάδα με έδρα στην Κηφισίας.

Η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2022 από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού (πρόεδρος Βικάτου Γεωργία, μέλος Αλεξάνδρα Στεφάνου, μέλος Ευσταθία Λυμπεροπούλου).

Όπως ανακοινώθηκε «διαπιστώθηκε ότι κατατέθηκαν και υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα προσφορές από την εταιρεία PwC-Headway». Προσφορές από άλλες εταιρείες δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο επίσημο έγγραφο.

ΟΔΑΠ – Υπουργείο Πολιτισμού: Διαγωνισμός 487.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιανουάριο 2023 για «υπηρεσίες παροχής συμβουλών»

Στις 5 Ιανουαρίου 2023 ο οργανισμός διαχείρισης και ανάπτυξης πολιτιστικών πόρων (ΟΔΑΠ), πρώην ταμείο αρχαιολογικών πόρων και απαλλοτριώσεων, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό με χρήματα που θα δοθούν και σε αυτή την περίπτωση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο διαγωνισμός αφορά, όπως αναφέρεται, σε «υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρισης έργων».

Πιο συγκεκριμένα, «την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας (τεχνική, επιχειρησιακή διοικητική, οικονομική και νομική υποστήριξη) προς τον Οργανισμό για την παρακολούθηση, διαχείριση, υλοποίηση και ολοκλήρωση των δράσεων των που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».

Όπως σημειώνεται, «η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Next Generation EU».

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2023, το έργο αφορά στην «Αναβάθμιση καταστημάτων και προϊόντων του οργανισμού διαχείρισης και ανάπτυξης πολιτιστικών πόρων (πρώην ΤΑΠ) και τεχνική βοήθεια)», ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 487.000 ευρώ.

Ο ΟΔΑΠ υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο κι εποπτεύεται. Στην σελίδα του υπουργείου αναφέρεται:

«Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

Περιγραφή – Αρμοδιότητες:

Με το Ν. 4761/ 2020 το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.) με έδρα την Αθήνα, που έχει συσταθεί με το άρθρο 6 του ν. 4212/1929 (Α΄ 240), μετονομάζεται σε «Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων» (Ο.Δ.Α.Π.), αναδιοργανώνεται και διέπεται εφεξής από τον παρόντα με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής, διαφανούς και αναπτυξιακής διαχείρισης των πολιτιστικών πόρων της Χώρας. Ο Ο.Δ.Α.Π. εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τις σχέσεις του με την αλλοδαπή η επωνυμία του Ο.Δ.Α.Π. ορίζεται ως “Hellenic Organization of Cultural Resources Development (HOCRED)».

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Διαγωνισμός 340.000 ευρώ τον Ιανουάριο με κονδύλια ΕΕ και εθνικούς πόρους για συμβουλές – μελέτη παρακίνησης ανταμοιβών στις φυλακές

Στις 23 Ιανουαρίου 2023 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την «μελέτη και ανάπτυξη συστήματος παρακίνησης και ανταμοιβών» στα καταστήματα κράτησης.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 340.000 ευρώ και θα έχει 9μηνη διάρκεια. Το «έργο» χρηματοδοτείται «την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ» κι έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Αναθέτουσα αρχή είναι η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής που υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κωδικός του έργου είναι «υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης, υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα συστημάτων πληροφορικής και υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού».

Στην προκήρυξη τονίζεται ότι το υποέργο αφορά «στην μελέτη για το σύστημα της διαχείρισης, της ανάπτυξης και εξέλιξης (παρακίνησης και ανταμοιβών) του φυλακτικού προσωπικού, και εν τέλει την προτυποποίηση της οργανωτικής δομής και των διαδικασιών που θα ακολουθούνται από τα καταστήματα κράτησης». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη μεθοδολογίας βάσει και έρευνας διεθνών πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε ότι για να εντοπιστούν οι διεθνείς πρακτικές και να δημιουργηθεί μια οργανωτική δομή αξιολόγησης απαιτούνται συμβουλευτικές υπηρεσίες ύψους σχεδόν 350.000 ευρώ.

Υπουργείο Υγείας – ΟΔΙΠΥ: 496.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για συμβουλές και μελέτη βιωσιμότητας των υπηρεσιών Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι

Στις 17 Φεβρουαρίου 2023 ο οργανισμός διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία (ΟΔΙΠΥ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για «υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών σε θέματα διαχείρισης» ύψους 496.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει «την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας και του φορέα υλοποίησης (ΟΔΙΠΥ) από σύμβουλο που θα εκτελέσει τα ακόλουθα πακέτα εργασίας:

 • Ανασκόπηση της εθνικής και διεθνούς εμπειρίας
 • Καθορισμός πληθυσμού στόχου/κριτήρια δυνητικής επιλεξιμότητας
 • Καθορισμός κριτηρίων ένταξης/αποκλεισμού από το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ (Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι)
 • Ορισμός προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας/εφαρμογής
 • Καταγραφή αναγκών ασθενών & οικογενειών/φροντιστών ΝΟΣΠΙ
 • Διαδικασίες πρόσβασης ασθενών σε αναλώσιμο υλικό, μηχανήματα υποστήριξης και τεχνική υποστήριξη
 • Καταγραφή απαιτήσεων πληροφοριακής οργάνωσης, διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και τεχνικές προδιαγραφές εξοπλισμού ΝΟΣΠΙ
 • Αναλυτική περιγραφή μοντέλου λειτουργίας ΝΟΣΠΙ
 • Δημιουργία εγγράφου θέσης (Position Paper) για το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ
 • Μελέτη βιωσιμότητας της ανάπτυξης των υπηρεσιών ΝΟΣΠΙ

Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 23η Μαρτίου 2023 και η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 5-18 μήνες.

Η σύμβαση για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. Το αντικείμενο της σύμβασης συνίσταται στο υποέργο «Περιγραφή της Σκοπιμότητας, Βιωσιμότητας, Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ΝΟΣΠΙ και Λειτουργίας ανάπτυξης του Προγράμματος Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι».

Ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, με διακριτικό τίτλο «Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.», τελεί, σύμφωνα με το καταστατικό του, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και λειτουργεί ως αρωγός του Υπουργείου Υγείας και όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας, στην προσπάθειά τους για βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας, επάρκειας και καθολικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.

Υπουργείο Μετανάστευσης: Υπέγραψαν συμβάσεις-μαμούθ 56,2 εκατ. ευρώ σε τρεις συν μία συμβουλευτικές, Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2023

Στις 13 Ιανουαρίου 2023 το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τη συμφωνία – πλαίσιο για την «παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο των ταμείων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, ταμείο εσωτερικής ασφάλειας και μέσο για τη χρηματοδοτική στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και την πολιτική των θεωρήσεων».

Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από τον γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται η εκτιμώμενη αξία αρχικού έργου ήταν 33,7 εκατ.

Ανάδοχοι είναι η εταιρεία PwC, η «diadikasia σύμβουλοι επιχειρήσεων» με έδρα στο Χαλάνδρι και η «Choose AE ολικής επικοινωνίας» με έδρα στο Χαλάνδρι. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 48 μηνών.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (2021-2027), το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας (2021-2027), το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων και Θεωρήσεων (2021-2027), το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τον Τακτικό Προϋπολογισμό και κάθε άλλο διαθέσιμο πόρο.

Από την προκήρυξη του τεράστιου έργου των 50 εκατ. φαίνεται και το αντικείμενό του. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η:

 • Επικοινωνία, πληροφόρηση και προβολή.
 • Υποστήριξη κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Επικοινωνίας και των προτεινομένων ενεργειών.
 • Προβολή στα ΜΜΕ.
 • Υλοποίηση Διαφημιστικής Καμπάνιας στα ΜΜΕ στη Ελλάδα.
 • Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (Εκδηλώσεις – Ημερίδες – Events) και λοιπών εκδηλώσεων.
 • Σχεδιασμός & Παραγωγή Έντυπου, Ηλεκτρονικού, Οπτικοακουστικού και λοιπού Ενημερωτικού Προωθητικού Υλικού.
 • Δημιουργία και αξιοποίηση λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Ιστοσελίδας.
 • Έρευνα Κοινού.
 • Υποστήριξη στην αξιολόγηση αιτημάτων χρηματοδότησης πράξεων.
 • Υποστήριξη στη διαδικασία αξιολόγησης, ένταξης και τροποποίησης Πράξεων.
 • Αξιολόγηση, μελέτες και συλλογή δεδομένων.
 • Παροχή συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών στην ΕΥΣΥΔ-ΜΕΥ και τους δικαιούχους σχετικά με τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία.

Και 6,2 εκατ. για παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τον Φεβρουάριο 2023

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, πάλι το υπουργείο Μετανάστευσης, ανακοίνωσε τη συμφωνία – πλαίσιο για την «παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Τεχνική υπηρεσία του υπουργείου για την υλοποίηση των έργων και των υπηρεσιών αρμοδιότητάς της».

Πρόκειται για έργο 6,2 εκατ. ευρώ, στο οποίο ανάδοχος είναι η «Planet ΑΕ παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών», με έδρα στο Μαρούσι. Η διάρκεια είναι 4 ετών.

Στο αντικείμενο των εκτελεστικών συμβάσεων της παρούσας συμφωνίας είναι η υποστήριξη στον προγραμματισμό και στην τεχνική ωρίμανση των έργων, η υποστήριξη στην ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων έργων (ενδεικτικά τακτικές εκθέσεις υπολογισμού εργασιών κ.α.), η υποστήριξη στην παρακολούθηση των κατασκευαστικών έργων, η υποστήριξη στον σχεδιασμό των συμβάσεων (όπως υποστήριξη στην ολοκληρωμένη καταγραφή και έλεγχο των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας και σχεδιασμός δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας), η υποστήριξη στην ανάθεση των συμβάσεων, η υποστήριξη στην παρακολούθηση των συμβάσεων, η λειτουργία γραφείου διαχείρισης έργων κ.α.

Πηγή: datajournalists.co.uk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL