Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.5°C19.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C19.4°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.3°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C18.8°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.4°C19.9°C
0 BF 45%
Εδώ η ζωή φοβάται να ζήσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εδώ η ζωή φοβάται να ζήσει

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Φωτ Αρχείου: (EUROKINISSI)

Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός που αφήνει ένα παιδί 6 χρόνων να πεθάνει σε χαλασμένο ασθενοφόρο, ψάχνοντας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Που αισχροκερδεί συστηματικά υπέρ των ιδιωτών και απαξιώνει το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της δημόσιας δωρεάν Υγείας για όλους τους πολίτες; Που αντιμετωπίζει με εγκληματικούς χειρισμούς την πανδημία και στερεί από το ΕΣΥ πολύτιμο προσωπικό, τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που έθεσε σε αναστολή εργασίας και τώρα πληρώνει αναδρομικά τους μισθούς τους!

Προσωπικό που θα μπορούσε εξαρχής να τοποθετήσει σε μη μάχιμα τμήματα, ώστε να μην υποστούν άδικη ταλαιπωρία οι ίδιοι και να μην επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι υγειονομικοί κι εμείς ως ασθενείς. Διαλύσανε τη δημόσια Υγεία εν καιρώ πανδημίας. Οι πολιτικές Μητσοτάκη καταργούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που άντεξε 39 χρόνια!

Ο δείκτης ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 25%, ενώ το 2019 ήταν μόλις το 8%. Πόσοι άνθρωποι θα είχαν σωθεί και υποφέρει λιγότερο αν είχαν προσληφθεί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ!

Η πανδημία επιμένει, η έξαρση της γρίπης και άλλες ιώσεις θερίζουν, το ΕΣΥ βρίσκεται ξανά σε συνθήκες πίεσης κι αυτό είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών.

Οι δημόσιες δομές Υγείας, ενώ θα έπρεπε να ενισχυθούν, έχουν αποδυναμωθεί και έχουν διαλυθεί οι υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.

Η κατάσταση στην Καρδίτσα

Ασθενείς και υγειονομικοί βλέπουν ξανά το πολύπαθο, λεηλατημένο, υποστελεχωμένο και απαξιωμένο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας να γονατίζει, ενώ οι κλίνες εξαφανίζονται και χρόνιοι ασθενείς με παραπεμπτικό για διαγνωστικά κέντρα δεν μπορούν να βρουν ραντεβού.

Σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, πιέζονται ακόμη περισσότερο οι κρίσιμοι τομείς του ΤΕΠ, των παθολογικών κλινικών, της παιδιατρικής κλινικής, του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος και η ΜΕΘ.

Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπολειτουργεί, με μόλις έναν γιατρό, ο οποίος κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο των εξετάσεων.

Δεν επιτρέπεται, νομικά και ηθικά, ένας γιατρός να εφημερεύει συνεχόμενα τρεις και τέσσερις ημέρες.

Ο αξονικός τομογράφος υπολειτουργεί, ενώ οι αξονικές τομογραφίες με την αύξηση των κρουσμάτων Covid έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί εδώ κι έναν χρόνο. Γιατί, αφού διαθέτουμε υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο, που με ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξοπλίστηκε το νοσοκομείο μας, σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο και μαστογράφο, οι αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και οι μαστογραφίες να κατευθύνονται σε ιδιωτικούς ομίλους;

Γιατί οι ασθενείς να οδηγούνται συστηματικά στον ιδιωτικό τομέα και να επιβαρύνονται για εξετάσεις, συνταγογράφηση, νοσηλείες και φάρμακα που κοστίζουν; Γιατί αυτή η υποστελέχωση -ειδικά σε γιατρούς- δεν συμβαίνει και στα όμορα νοσοκομεία; Γιατί στο Νοσοκομείο Τρικάλων δεν γίνεται το ίδιο; Μήπως γιατί έτσι επιβάλλουν τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ώστε οι πολίτες της Καρδίτσας να αναζητούν αναγκαστικά παροχές υγείας σε όμορους νομούς;

Επιπρόσθετα, έχουμε και την «τακτοποίηση» νοσηλευτριών και νοσηλευτών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Απογυμνώνονται έτσι κλινικές από έμπειρο προσωπικό χωρίς να αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το ήδη εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό να εξοντώνεται.

Η διοίκηση του νοσοκομείου μας συνεχίζει ακάθεκτη καθαιρέσεις-διώξεις, υποβάθμιση και μετακίνηση έμπειρων στελεχών, τοποθετώντας στη θέση τους υπαλλήλους «δικά» τους παιδιά, με λιγότερα προσόντα, υπηρεσιακή και επαγγελματική ανεπάρκεια, ενέργειες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Μαζί με όλα αυτά που βιώνει η ελληνική κοινωνία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μας προέκυψε άλλη μια αθλιότητα: Τεχνητή έλλειψη στα φάρμακα, αναγκάζοντας τους πολίτες να καταφεύγουν ακόμα και στο Διαδίκτυο.

Για την κυβέρνηση βέβαια πάντα φταίνε οι άλλοι! Σήμερα, δυστυχώς, μόνο αν έχεις χρήματα μπορείς να αρρωστήσεις, ακόμη και να ζήσεις...

Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία!

Εκλογές τώρα, για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία απ’ τον εφιάλτη!

H Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου είναι πρώην βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη Τμήματος Υγείας Ν.Ε. Καρδίτσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL