Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πρόταση δυσπιστίας / Ο φόβος του Μητσοτάκη μπροστά στην κάθαρση που έρχεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση δυσπιστίας / Ο φόβος του Μητσοτάκη μπροστά στην κάθαρση που έρχεται

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ούτε το όνομα Φλώρος, ούτε το όνομα Χατζηδάκης τόλμησε να εκστομίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Το μόνο που ενδιέφερε χθες στη Βουλή τον πρωθυπουργό ήταν να γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπας και κλείσει η συζήτηση για τις υποκλοπές που έκανε η ΕΥΠ και βγει το σκάνδαλο από την προεκλογική ατζέντα. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τους φόβους του πρωθυπουργού και δεν του δίνει τη διαβεβαίωση που αναζητά: ότι δεν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο. «Διαπράξατε ύβρη. Έρχεται η νέμεση -με τη λαϊκή ψήφο- και μετά η κάθαρση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Το χειρότερο, ωστόσο, για τον αρχηγό της παρακρατικής συμμορίας είναι ότι όχι μόνο δεν κλείνει το κεφάλαιο “σκάνδαλο υποκλοπών”, αλλά μάλλον ανοίγει ένα ακόμα μεγαλύτερο. Ο Κ. Μητσοτάκης θα το πιει το ποτήρι μέχρι τέλους» συμπλήρωναν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επομένως, το πεδίο και τα διακυβεύματα ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι πλέον φανερά. Η ατζέντα θα περιλαμβάνει και την ακρίβεια (9 στους 10 ψηφίζουν μ’ αυτό το κριτήριο), και τα σκάνδαλα της Ν.Δ.

Εκνευρισμός με κινήσεις και μορφασμούς

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στον Κ. Μητσοτάκη. Το έδειχναν οι κινήσεις και οι μορφασμοί του όταν μιλούσε ο Αλ. Τσίπρας. Το έδειχνε και η προσπάθεια να υποστηρίξει πως δεν προκύπτουν ονόματα που παρακολουθήθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ευκολία ανέτρεψε την προσπάθεια Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας το εξήγησε στη Βουλή διακόπτοντας τον Κ. Μητσοτάκη. Και μετά δημοσιοποίησε το αίτημά του που υποβλήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022 και περιλάμβανε και τα έξι ονόματα (Χατζηδάκη, Φλώρου, Λαλούση, Διακόπουλου, Λάγιου και Αλεξόπουλου), και τα τηλέφωνά τους.

Επ’ αυτού του αιτήματος ήρθε η απάντηση της ΑΔΑΕ ότι «υπουργός και πέντε ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» βρίσκονταν σε επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Κ. Μητσοτάκη με την υπογραφή της εισαγγελέως Βλάχου «για λόγους εθνικής ασφάλειας, στην πρώτη περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 και στη δεύτερη κατηγορία περιπτώσεων συνολικά από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022». Πλέον η αντιπαραβολή ονομάτων και αριθμών τηλεφώνων αρκούσε για να επιβεβαιώσει την παρακολούθηση που έκανε η ΕΥΠ.

«Με τη θλιβερή παρουσία του, ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ενοχή του για το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών ως ο επικεφαλής, ο ενορχηστρωτής και ο εγκέφαλος του παρακράτους που εγκατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου» υπογράμμιζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάνοντας λόγο για «γελοίους αντιπερισπασμούς» Μητσοτάκη.

Η κόντρα Μητσοτάκη με Ράμμο και Βενιζέλο

Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαναν ως στοιχείο απώλειας ψυχραιμίας του πρωθυπουργού και τις επιθέσεις σε ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Ουσιαστικά, ο Κ. Μητσοτάκης διέκοψε τις σχέσεις του με το προοδευτικό Κέντρο, που ομνύει στην υπεράσπιση των ανεξάρτητων Αρχών και στη θεσμική πολιτική. Η ειρωνεία Μητσοτάκη προς Βενιζέλο («είναι δύσκολο για τον ίδιο, αλλά καμιά φορά πρέπει κι αυτός να αναγνωρίζει ότι δεν είναι παντογνώστης») προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο του δεύτερου ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε «επιμελής αναγνώστης»…

Με αυτόν τον τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης δεν εξήγησε τη σκοπιμότητα των παρακολουθήσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των γενικών διευθυντών εξοπλιστικών προγραμμάτων Λάγιου και Αλεξόπουλου για τη ροή του χρήματος από τα 15 δισ. εξοπλιστικά.

Το σκάνδαλο Μητσοτάκη έγινε σκάνδαλο της Ν.Δ.

Τελικά η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε με 156 ψήφους κατά έναντι 143 υπέρ (απουσίαζε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Πάτσης). Σημειώνεται ότι οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Κωστής Χατζηδάκης ήταν ανάμεσα στους 12 βουλευτές της Ν.Δ. που έστειλαν επιστολική ψήφο (οι άλλοι ήταν οι Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Τζαβάρας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Γιώργος Κώτσηρας, Γιώργος Καρασμάνης, Άγγελος Τσιγκρής, Κώστας Κυρανάκης, Μανούσος Βολουδάκης, Γιάννης Τραγάκης). Τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνοντας ότι «άλλοι για την καρέκλα τους κι άλλοι γιατί εκβιάζονται από το παρακράτος Μητσοτάκη με προϊόντα υποκλοπών μετέτρεψαν το σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της παράταξής τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL