Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ότι μπήκε «επίλογος σε ανθρώπινο επίπεδο του κεφαλαίου που έκλεισε οριστικά το 1974», δεν μπορεί να κρύψει τις μύχιες προεκλογικές σκέψεις του αρχηγού της ΝΔ που δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να δυσαρεστήσει τους φιλοβασιλικούς δεξιούς του κυεβρνώντος κόμματος αλλά ούτε και τους δεξιούς/κεντροδεξιούς που παθαίνουν αλλεργία με το ενδεχόμενο μια ξεπεσμένης υπόκλισης στον έκπτωτο.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε σύσκεψη τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Μάκη Βορίδη προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση στα θέματα που έχει θέσειστο Μαξίμου η οικογένεια του τέως και συγκεκριμένα:
-Πού θα γίνει η ταφή. Η οικογένεια του τέως ζητά να γίνει στο Τατόι, ζήτημα για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει θετικά.
-Το τελετουργικό της εξόδιου ακολουθίας καθώς η οικογένεια Γλύξμπουργκ έχει εκφράσει την επιθυμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο τέως να ταφεί δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους, διαδικασία που προβλέπει συγκεκριμένο τελετουργικό όπως απόδοση τιμών και λαϊκό προσκύνημα.
Και είναι αυτό το τελευταίο αίτημα της οικογένειας που αποτελεί αγκάθι για το Μαξίμου καθώς αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται αντικρουόμενες προτάσεις, φοβάται ένα νέο οικογενειακό unfair.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 1988 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει «unfair» το δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία και ο Κωνσταντίνος Γκλίξμπουργκ έγινε «τέως», υποστηρίζοντας ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν άδικο το δημοψήφισμα, με την έννοια ότι ο τότε ακόμα βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ήταν υποχρεωμένος να μείνει στο Λονδίνο».
