Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Η προβληματική Δικαιοσύνη του Ντογιάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Η προβληματική Δικαιοσύνη του Ντογιάκου

13271364a.jpg

Η ομιλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το περασμένο Σάββατο προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις. Αιτία ήταν η επίθεση του πρώτου τη τάξει εισαγγελέα της χώρας σε μερίδα του Τύπου με διατυπώσεις και σκεπτικό που δεν ταιριάζει σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό, καθώς και οι εξαιρετικά προβληματικές του αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, δανεισμένες -απευθείας- από το κυβερνητικό οπλοστάσιο επιχειρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία μέρα πριν από την εν λόγω ομιλία δημοσιεύματα έφεραν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να έχει παρέμβει για να εμποδίσει έρευνα της ΑΔΑΕ στην Cosmοte. Η πληροφορία αυτή, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη, δεν είναι το μοναδικό γεγονός που έχει δημιουργήσει ερωτήματα για τον ρόλο του Ισ. Ντογιάκου στη διερεύνηση των υποκλοπών. Μία εβδομάδα νωρίτερα, ανώνυμες «εισαγγελικές πηγές» είχαν επιχειρήσει μέσω δημοσιεύματος να εμποδίσουν την ΑΔΑΕ να παράσχει στοιχεία για επισυνδέσεις της ΕΥΠ στον Αλ. Τσίπρα, προχωρώντας σε αυθαίρετες ερμηνείες του νόμου και απειλώντας τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής με κακουργηματικές διώξεις. Επιπρόσθετα, έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντί να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της διερεύνησης, έχει επιλέξει να ασχοληθεί με τις διαρροές, ερευνώντας το πώς δηλαδή οι θιγόμενοι πληροφορήθηκαν ότι παρακολουθούνται. Υπό το βάρος όλων αυτών των γεγονότων, η δημόσια τοποθέτηση του Ισ. Νοτγιάκου είχε προφανώς χαρακτήρα απάντησης. Αυτό που κατάφερε είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για τις προθέσεις και τη στάση του.

Σε γραμμή συγκάλυψης για τις υποκλοπές

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο τρόπος με τον οποίο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών εκκινώντας από την υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή και επικαλούμενος την αποστροφή κάποιου Βέλγου δικαστικού ότι «χωρίς υποκλοπές δεν αντιμετωπίζεται το έγκλημα». Μόνο που στη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό, το ερώτημα -και αυτό που υποτίθεται πως ερευνά η Δικαιοσύνη- δεν είναι το αν οι υποκλοπές χρειάζονται, αλλά το αν οι υποκλοπές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν γίνει με νόμιμη διαδικασία και για νόμιμο σκοπό. Έτσι, μια συγκλονιστική υπόθεση, την άμεση εκκαθάριση της οποίας έχουν ζητήσει επιτακτικά δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης και διακεκριμένος συνταγματολόγος, ένας πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλη η αντιπολίτευση, οι δικηγορικοί σύλλογοι και σχεδόν σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, ο Ισ. Ντογιάκος την προσπέρασε υιοθετώντας την έσχατη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, ότι «οι υποκλοπές χρειάζονται». Μόνο που η γραμμή αυτή είναι μια γραμμή που πιέζει προς τη συγκάλυψη: μ’ αυτό η κυβέρνηση υπονοεί ευθέως ότι όσο λιγότερο φως πέσει στο σκάνδαλο τόσο καλύτερα για την εθνική μας ασφάλεια. Και είναι πρόβλημα να προσχωρεί στη γραμμή της υποβάθμισης και της συγκάλυψης ο προϊστάμενος των εισαγγελικών Αρχών της χώρας.

Ανάρμοστη επίθεση στον Τύπο

Εξίσου αρνητικά σχολιάστηκε η επίθεση του Ισ. Ντογιάκου στον Τύπο. Πρόκειται για μια στάση απολύτως ανάρμοστη για έναν ανώτατο δικαστικό, ο οποίος οφείλει να ξέρει ότι ρόλος του Τύπου είναι να ελέγχει τις εξουσίες, και κατά συνέπεια και τη δικαστική. Πολύ περισσότερο όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαχώρισε τους εκδότες με βάση αυτό που γράφουν τα μέσα του καθενός, μίλησε υπαινικτικά για το οικονομικό τους υπόβαθρο (μόνο όμως γι’ αυτούς που δεν του αρέσουν) και πρότεινε, ως αντίποινα, τον φορολογικό τους έλεγχο, προσβάλλοντας με τον χειρότερο τρόπο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου και εισηγούμενος την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου με κριτήριο το αν το περιεχόμενο των ΜΜΕ του είναι αρεστό. Αν αυτά τα είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα είχε προκαλέσει απλώς οργή και περιφρόνηση στο Twitter, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όμως ακούγεται εξαιρετικά προβληματικό απέναντι στους θεσμούς, τους νόμους και στο σύνταγμα αυτής της χώρας.

Τους νόμους τους φτιάχνουν τα κόμματα

Τέλος, ο Ισ. Ντογιάκος φρόντισε στην ομιλία του να δηλώσει ότι τους νόμους τους ψηφίζουν τα πολιτικά κόμματα και η Δικαιοσύνη απλώς τους εφαρμόζει, αναφορά με την οποία εκτιμάται πως προσπαθεί να καλύψει την προχθεσινή παρέμβασή του, με την οποία φέρεται να επιχείρησε να εμποδίσει τις έρευνες τις ΑΔΑΕ στην Cosmote. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει με τροπολογία στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για επισυνδέσεις της ΕΥΠ στα τηλέφωνά τους και με βάση αυτό ο Ισ. Ντοαγιάκος επιχείρησε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να αποτρέψει την έρευνα. Ο ίδιος όμως φέρεται να αρνήθηκε να καταθέσει την άποψή του εγγράφως, ενώ την επόμενη ημέρα μίλησε για «απλή έκφραση γνώμης». Η επαμφότερίζουσα αυτή στάση δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον ρόλο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και, πολύ περισσότερο, με τους επιθετικούς τόνους της ομιλίας του στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτα λογικό η συνολική στάση του Ισ. Ντογιάκου να προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Γιατί οι εισαγγελείς εκπροσωπούν τον νόμο. Κι όταν ο υψηλότερα ιστάμενος από αυτούς τοποθετείται με εμπάθεια και μεροληπτικότητα κομματάρχη, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το αν προτίθεται πραγματικά να συμβάλει στη διερεύνηση ενός τεράστιου σκανδάλου που αφορά τη Δημοκρατία και τις συνταγματικές ελευθερίες, όπως θα όφειλε εκ του ρόλου του.

H αντίδραση της ΠΟΕΣΥ

«Η θεσμική λειτουργία του Τύπου δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν, και πολύ περισσότερο από εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι οφείλουν να ενεργούν με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και να προασπίζονται τη νομιμότητα» σχολίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με αφορμή τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «κανείς δεν εξαιρείται από την άσκηση κριτικής», γεγονός που αποτελεί «στοιχείο της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL