Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
2.6°C9.6°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.5°C5.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
7.0°C10.5°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.4°C10.4°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-0.1°C-0.1°C
0 BF 100%
Νίκος Ανδρουλάκης / Στο πόδι για τυχόν αιφνιδιασμό απ’ τον εγκλωβισμένο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Ανδρουλάκης / Στο πόδι για τυχόν αιφνιδιασμό απ’ τον εγκλωβισμένο Μητσοτάκη

13259567.jpg

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του σκανδάλου των υποκλοπών και των συνεπειών της ακρίβειας για τους πολίτες, με τη φθορά της κυβέρνησής του να συσσωρεύεται. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν δεδομένο ότι αναζητεί την κατάλληλη χρονική συγκυρία για διέξοδο στις κάλπες και, συνεπώς, δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο.

Με βάση τα παραπάνω, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν αιφνιδιασμό και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συγκαλέσει την ΚΠΕ εντός του Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 10 του μήνα, προκειμένου να εγκριθούν τα ψηφοδέλτια και το πρόγραμμα.

Στρατηγική πρώτου γύρου

Η στρατηγική «πρώτου γύρου», διμέτωπου κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και προβολής ως του τρίτου εναλλακτικού πόλου που ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στους μήνες που θα απομένουν έως την εκλογική αναμέτρηση. Αυτό διότι ο Ν. Ανδρουλάκης και το επιτελείο των συνεργατών του δεν θέλουν να σκέφτονται τι μπορεί να σημαίνει για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. η περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, που, εφόσον η αναμέτρηση με την απλή αναλογική οδηγήσει σε αυτές, αναμένεται να διεξαχθούν υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, έως τις επικείμενες εκλογές δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί ούτε η απάντηση που θα δίνει όποτε ρωτάται για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ουσιαστικά αποφεύγοντας για λόγους τακτικής να διευκρινίσει από τώρα τη μετεκλογική στρατηγική του, αποκλείοντας ή όχι ένα από τα δύο κόμματα ως δυνάμει μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο -κάτι που επιπλέον θα δημιουργούσε εσωκομματικά ζητήματα-, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αποκλείει καμία προοπτική συνεργασιών. Ακόμα κι αν αυτό εγείρει την προφανή αντίφαση -και συνεπώς το συνακόλουθο κόστος για το ΠΑΣΟΚ στο προοδευτικό ακροατήριο- για το πώς ένα κόμμα που «επιχειρήθηκε να μπει σε ομηρία» διά της παρακολούθησης του αρχηγού του συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. «Ο λαός θα δείξει με ποιους θα συνεργαστούμε και όχι οι δημοσκοπήσεις ούτε τα συμφέροντα», «όλα θα κριθούν μετεκλογικά βάσει των πολιτικών συσχετισμών», «το ΠΑΣΟΚ είναι πυλώνας σταθερότητας και θα το αποδείξουμε από την πρώτη Κυριακή» επαναλαμβάνει, αποφεύγοντας να δεσμευτεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει προεξοφληθεί και από τα λίγα στελέχη που ονειρεύονται την αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και από στελέχη που απορρίπτουν κατηγορηματικά νέα συνεργασία με τη Ν.Δ., το βράδυ των εκλογών θα ανοίξει και εντός ΠΑΣΟΚ η σχετική συζήτηση, με τις εκατέρωθεν εσωτερικές πιέσεις που θα δέχεται ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών»

Ομως, μαζί με τη φημολογία που εντείνεται -λόγω της αλλαγής φρασεολογίας του Κ. Μητσοτάκη-, για εκλογές περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου επανεμφανίζονται και σενάρια που συνδέονται με την εργώδη προσπάθεια του Μαξίμου να διατηρηθεί στην εξουσία ο Κ. Μητσοτάκης. Μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευσε για δεύτερη φορά εντός των τελευταίων μηνών να προειδοποιήσει και να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό για τυχόν ενδεχόμενο αποστασίας. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς επί του υποθετικού σεναρίου στήριξης κυβέρνησης άλλων κομμάτων από εκλεγμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εθνικών εκλογών, υπογράμμισε ότι «η δημοκρατική παράταξη ονόμασε αυτή τη διαδικασία αποστασία» και πως «όσοι σκέφτονται τέτοια σενάρια ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών». Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο αυτό είχε πυροδοτήσει τον Σεπτέμβριο η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη μονοκομματική». Την αποστροφή αυτή, που είχε εκληφθεί και εκ μέρους της Χ. Τρικούπη ως νύξη περίπτωσης στήριξης μιας κυβέρνησης Ν.Δ. από μεμονωμένους βουλευτές, ο Ν. Ανδρουλάκης την είχε ξορκίσει, μιλώντας για τερατογένεση της αποστασίας. Παράλληλα, είχε απορρίψει στο πρόσφατο παρελθόν το ενδεχόμενο κυβέρνησης με πρωθυπουργό τεχνοκράτη από την παρούσα Βουλή ή στήριξης μιας νέας κυβέρνησης με τέτοιο χαρακτηριστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL