Στην τελευταία σκηνή της ταινίας «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα ένα κομμάτι γης, πάνω στο οποίο διεξάγεται ένα γαμήλιο γλέντι, αποκόπτεται και αρχίζει να ταξιδεύει στο νερό. Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με τις υποκλοπές. Παριστάνει πως δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα την ώρα που την περικυκλώνει μια θάλασσα αντιδράσεων για τα όσα έρχονται στο φως, αλλά και για τις ανεκδιήγητες μεθοδεύσεις συγκάλυψης. Αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από σχεδόν το σύνολο του νομικού κόσμου, το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή PEGA που ερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Και το τελευταίο ίσως πιέζει περισσότερο από όλα την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κριθούν πολλά.
Δημοσιότητα, επίκληση απορρήτου και βίαιες προσαγωγές
Επειτα από μια μακρά παρελκυστική τακτική από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνέλθει τελικά, ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης, μεθαύριο Δευτέρα. Από αυτούς που έχουν κληθεί να καταθέσουν σχετικά με το λογισμικό Predator έχει ήδη διαρρεύσει ότι σκοπεύει να προσέλθει ο Γρ. Δημητριάδης. Παρά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που τον εμφάνιζαν να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Μαξίμου, ο ανιψιός και πρώην δεξί χέρι του Μητσοτάκη δεν αναμένεται να εκθέσει συνειδητά την κυβέρνηση. Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα υπερασπιστεί, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, τον παλιότερο ισχυρισμό του πως οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το Predator.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν άγνωστο το τι σκόπευαν να κάνουν οι υπόλοιποι τρεις που έχουν κληθεί, οι επιχειρηματίες Γ. Λαβράνος και Φ. Μπίτζιος και ο Ισραηλινός Τ. Ντίλιαν. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν, η αντιπολίτευση θα ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή τους βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πράγμα που η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να αποφύγει.
Υπάρχουν ακόμα δύο κρίσιμα ζητήματα επί της διαδικασίας: το ένα είναι αν η συνεδρίαση της Επιτροπής θα είναι μυστική, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Εδώ η αντιπολίτευση απαντά ότι το θέμα του παράνομου λογισμικού δεν αφορά ούτε την ΕΥΠ ούτε την εθνική ασφάλεια, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η συνεδρίαση να μην είναι δημόσια και να μην μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής. Το δεύτερο είναι το αν η Επιτροπή θα επιτρέψει στον Γρ. Δημητριάδη να επικαλεστεί το απόρρητο ώστε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, όπως έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Οι διαφοροποιήσεις εντός Ν.Δ. και η εκπαραθύρωση Τζαβάρα
Ολα αυτά θα κριθούν επί της διαδικασίας, στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής, και εδώ είναι το σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Γιατί αρκεί η διαφοροποίηση ενός βουλευτή της πλειοψηφίας για να ανατραπεί ο συσχετισμός, που σήμερα είναι 10-9 υπέρ της Ν.Δ. Υπό το κράτος αυτού του πανικού η κυβέρνηση προχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα στην άκομψη και πανικόβλητη εκπαραθύρωση του Κώστα Τζαβάρα από την Επιτροπή, επικαλούμενη, για λογαριασμό του, λόγους υγείας, την ώρα που ο ίδιος το μάθαινε από τους δημοσιογράφους. Μέχρι εκείνη την ώρα παρέμενε ανοιχτό το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία φροντίζει τις τελευταίες ημέρες να υπενθυμίζει μεγαλοφώνως τη δική της διαφοροποίηση, κάνοντας την κυβέρνηση να κρατάει την ανάσα της. Υπενθυμίζεται ότι ένας τρίτος βουλευτής της Ν.Δ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Ανδρέας Κουτσούμπας, έχει επίσης εκφράσει τη διαφωνία του με την κυβερνητική γραμμή για τις υποκλοπές.
Αναβάλλεται η συζήτηση του νομοσχεδίου
Υπό την πίεση των εξελίξεων αλλά και υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων, η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι θα μεταθέσει χρονικά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις, το οποίο αρχικά φερόταν να αποφασισμένη να περάσει με συνοπτικότατες διαδικασίες – «με έναν πόνο» κατά το κοινώς λεγόμενο. Επισήμως, ο λόγος της μετάθεσης είναι «για να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί», αλλά αυτό δεν πείθει κανέναν. Η κυβέρνηση έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα επιδεικτικότατα την οξύτατη κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο η ΑΔΑΕ, ενώ το περιεχόμενο των διατάξεων είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις παρατηρήσεις της PEGA, τις οποίες ο Γ. Γεραπετρίτης είχε παραστήσει πως αποδέχεται.
Αναζήτηση συγκλίσεων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μετά την αξιοπρόσεκτα χαλαρή στάση του Ανδρουλάκη, θα μπορούσε ίσως να υπάρξει με την τροποποίηση κάποιων προκλητικών διατάξεων, όπως το μπλοκ στην ενημέρωση των παρακολουθούμενων για τρία χρόνια. Μια τέτοια σύγκλιση θα ήταν σημαντική ανάσα για την κυβέρνηση και καθοριστική για το ξέπλυμα του νομοσχεδίου, αλλά γι’ αυτό δεν χρειάζεται αναβολή της συζήτησης. Ο πραγματικός λόγος της μετάθεσης φαίνεται να είναι η έλλειψη προθυμίας του Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή και να αναμετρηθεί με τον Τσίπρα για τις υποκλοπές - όπως έχει επιβεβαιωθεί με την άρνησή του να απαντήσει σε τέσσερις συνεχόμενες ερωτήσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης θα περιμένει τις νέες αποκαλύψεις, την ομιλία Σαμαρά στις 7 Δεκεμβρίου, και θα αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια. Ήδη τα σενάρια των εκλογών φουντώνουν και αυτό ίσως επηρεάσει την ψήφιση του νομοσχεδίου.