Live τώρα    
Σκάνδαλο υποκλοπών / Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο συγκάλυψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο συγκάλυψης

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΒΟΥΛΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οργή προκαλεί το νομοσχέδιο συγκάληψης που έφερε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση με μοναδικό στόχο να κρυφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, όσο και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσαν σφυροκόπημα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεσμοθετούνται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ενώ η ενημέρωση στα θύματα θα γίνεται τρία χρόνια μετά και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.

Με σειρά αιχμηρών αναρτήσεων σχολίασε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έχει επιβεβαιωθεί πως στοχοποιήθηκε τόσο επισήμως από την ΕΥΠ όσο και με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Σε μία από αυτές όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «με το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές για να μάθει κάποιος εάν έχει παρακολουθηθεί θα πρέπει να περάσουν 3 έτη από την παρακολούθηση του. Ποιος το αποφασίζει ; Όχι η ΑΔΑΕ μόνο, αλλά και ο εισαγγελέας της ΕΥΠ και ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ήτοι  εκείνοι που ζήτησαν την παρακολούθηση!».

Την ίδια περίπου ώρα, «είναι λογοδοσία αυτό;» αναρωτιόταν με μία αιχμηρή ανάρτηση ο Τάσος Τέλλογλου, που έχει καταγγείλει ότι έπεσε θύμα εκτεταμένης παρακολούθησης, περιγράφοντας τα βασικά αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις «νομοθετική ταφόπλακα στην προσπάθεια να έρθει η αλήθεια στο φως».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί την επισημοποίηση της ομερτά, και τη θεσμοθέτηση της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «παρά τις επισημάνσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και της ΑΔΑΕ, παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, φέρνει ένα έκτρωμα για να μπορέσει να κρυφτεί για τρία χρόνια».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη που κατάργησε και μάλιστα αναδρομικά για την δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου. «Αντιθέτως, προβλέπεται ότι σχετικό αίτημα μπορεί να διατυπωθεί τρία χρόνια μετά από τη λήξη της παρακολούθησης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με άλλα λόγια, μέχρι τις εκλογές, δεν θα ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον παρακολουθούνταν όχι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Κουκάκης, αλλά και όσα άλλα θύματα παρακολουθήσεων από το Predator ενδεχομένως βρίσκονταν και σε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ» τονίζει καταλήγοντας η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τόσο στη δική του περίπτωση όσο και στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, το Predator συγχρονίστηκε με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. «Με νομοθετική παρέμβαση να επιτραπεί στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει και για προηγούμενα χρόνια. Όχι μόνο για το μέλλον και τρία χρόνια μετά. Δηλαδή να ξυπνήσουμε το 2024 και να μάθουμε ότι παρακολουθούσαν καμιά δεκαριά βουλευτές; Τώρα θα μάθουμε, προεκλογικά. Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές με φως και όχι με σκοτάδι για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι από το περιβάλλον του έπαιξαν παιχνίδια. Ποιοι είναι παρακολουθούμενοι και για ποιους λόγους. Καθαρό τοπίο. Όποιος φοβάται την αλήθεια, κρύβεται».

Το νέο νομοσχέδιο που πρακτικά νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις πολιτικών βγήκε σε διαβούλευση μόλις για 7 ημέρες και σε αυτό μεταξύ άλλων προβλέπεται η ευχέρεια για κατά βούληση διαγραφής στοιχείων.

Ήδη έχει επισημανθεί σαφώς ότι υπάρχει επικίνδυνο άρθρο που αναφέρεται στην προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης και ο διοικητής της ΕΥΠ θα ορίζει ποιο πρόγραμμα είναι παράνομο ή όχι.

Σε πλήρη αποδόμηση του νομοσχεδίου σημείο προς σημείο προχώρησε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0