Live τώρα    
PEGA / Στου Μαξίμου οδηγούν τα στοιχεία για τις υποκλοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

PEGA / Στου Μαξίμου οδηγούν τα στοιχεία για τις υποκλοπές

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ολα τα στοιχεία δείχνουν στην κατεύθυνση πως πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων και σε κάθε περίπτωση ο κ. Δημητριάδης και οι συνεργοί του». Μια τόσο σοβαρή καταγγελία από οποιονδήποτε πολιτικό παράγοντα της Ελλάδας κι αν είχε διατυπωθεί, ακόμα και αν προερχόταν από την αντιπολίτευση, θα αποτελούσε από μόνη της πολιτικό γεγονός. Εν προκειμένω, όμως, δεν πρόκειται για κάποιον αντιπολιτευόμενο πολιτευτή που θέλησε να υπερβάλει σε αντικυβερνητικό ζήλο. Τη δήλωση αυτή την έκανε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’ Φελπ, εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για το ζήτημα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με το τέλος της επίσκεψης των μελών της Επιτροπής στην Ελλάδα και των συναντήσεων που είχαν.

Η εισηγήτρια της Επιτροπής ανέφερε, αρκετά χαρακτηριστικά, ότι, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι υπάρχουν αναρίθμητα σενάρια σχετικά με την «καταγωγή» των υποκλοπών, αυτά στην πραγματικότητα είναι μόλις δύο: είτε αυτές έγιναν από την κυβέρνηση είτε από την Intellexa. Και τις απαντήσεις σχετικά με το ποιος από τους δύο και γιατί, πρόσθεσε η Ιντ’ Φελπ, δεν μπορούμε να τις έχουμε γιατί «οι Αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας». Μια σαφής αιχμή προς την απροθυμία της κυβέρνησης, που εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το σόφισμα του «απορρήτου» για ένα θέμα που έχει μετατραπεί σε μείζον ζήτημα Δημοκρατίας για την Ευρώπη, να μαθευτεί ποιος παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη, τον Θ. Κουκάκη, τον Χρ. Σπίρτζη και -προφανώς- αρκετούς ακόμα. Για ποιον άλλο λόγο, άραγε, εκτός από το ότι η απάντηση την περιλαμβάνει; Και μάλιστα, με ευθεία συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού μέσω του πιο έμπιστου συνεργάτη του (και συγγενή του), ο οποίος, όπως ισχυρίζονται κάποιες πηγές, έχει επιστρέψει άτυπα στου Μαξίμου.

Το ενδιαφέρον Μητσοτάκη

Η Σόφι Ιντ’ Φελπ επισήμανε ότι το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού από αυτές τις παράνομες παρακολουθήσεις προκύπτει από το ποιοι ήταν τα θύματά τους. Και στάθηκε στο γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης, το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους -με αξιώσεις εκλογής, τουλάχιστον- που είχε αποκλείσει κάθε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη. Αλλά και ότι ο Χρ. Σπίρτζης ήταν καθημερινός συνομιλητής με τον βασικό αντίπαλο του Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής τόνισε ότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών να έχει διαλευκανθεί πριν τις εκλογές, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι μόνο εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές, και τα αποτελέσματά τους επηρεάζουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ιντ’ Φελπ δε πρόσθεσε σε σχετική ερώτηση ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να κληθεί στην Ελλάδα η Europol.

«Αισθανόμαστε ότι πολλά από τα ερωτήματά μας δεν έχουν απαντηθεί ακόμα» τόνισε από την πλευρά του ο -επίσης Ολλανδός- πρόεδρος της Επιτροπής Γερούν Λένερς. Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, ο οποίος παρεμπιπτόντως ανήκει στους δεξιούς Χριστιανοδημοκράτες, ανέφερε ότι «πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να υπάρξει διαφάνεια», ενώ αναφέρθηκε στα καθεστώτα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο αυταρχισμού.

Χοντράδα Βόζεμπεργκ

Στο μεταξύ, σε μια εντελώς αδέξια και μη επιτρεπτή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσπάθεια να υποτιμήσει τα συμπεράσματα και το έργο της PEGA προέβη η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της Ν.Δ. στην Επιτροπή Ελίζα Βόζεμπεργκ. Η Βόζεμπεργκ επιχείρησε να πει ότι η Ιντ’ Φελπ εκφράζει τις προσωπικές της εκτιμήσεις, σε μια συνέντευξη Τύπου που επίσημα οργανώθηκε από την PEGA για να κατατεθούν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την έρευνά της και ιδιαίτερα από τις επαφές που είχε (και αυτές που δεν είχε) η αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα. Η χοντράδα της Βόζεμπεργκ προκάλεσε την οργή των υπόλοιπων μελών της PEGA, αρκετά από τα οποία έσπευσαν να τη βάλουν στη θέση της με αναρτήσεις τους, στις οποίες καταγράφεται η επίσημη θέση της PEGA, την οποία μετέφερε στη συνέντευξη και η Ιντ’ Φελπ.

Η παρέμβαση της Βόζεμπεργκ, πάντως, προκάλεσε γενικά αλγεινή εντύπωση στους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους, καθώς πήρε απρόσκλητη τον λόγο για να επιτεθεί στην Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και να ισχυριστεί ότι δεν έχει πάρει τις θέσεις που έχει πάρει, προσθέτοντας, με ύφος χουντικού γυμνασιάρχη, ότι «δεν γίνεται να μιλάμε για πρόβλημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, όταν υπάρχουν τρομοκράτες που αρθρογραφούν σε εφημερίδες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL