Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.3°C22.1°C
0 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.4°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.3°C17.9°C
2 BF 94%
Προστατευόμενοι μάρτυρες / Πανικός στην κυβέρνηση – Έδωσαν το νομοσχέδιο λόγω Γιούροβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προστατευόμενοι μάρτυρες / Πανικός στην κυβέρνηση – Έδωσαν το νομοσχέδιο λόγω Γιούροβα

Η Βέρα Γιούροβα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ)

Μετά από 10 ολόκληρους μήνες καθυστέρησης η κυβέρνηση έδωσε επιτέλους σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα αυτό έγινε λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Βέρα Γιούροβα, ενδεικτικού του άγριου «σφυροκοπήματος» που δέχτηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας την Πέμπτη στις 17.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγες ώρες αργότερα, στις 23.00, ο Κώστας Τσιάρας, ο οποίος επίσης είχε συνάντηση με τη Βέρα Γιούροβα, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο η Κομισιόν περίμενε εδώ και μήνες. Πρόκειται για νομοσχέδιο υπό τον τίτλο: «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 (L 305)».

Η εξέλιξη μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η Κομισιόν έχει στείλει απανωτές προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση. Στη σχετική έκθεση για το κράτος δικαίου αναφερόταν ότι η χώρα μας στερείται ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των πληροφοριοδοτών και δεν έχει ακόμη μεταφέρει την Οδηγία για την προστασία των πληροφοριοδοτών

Αλλά και η ίδια η Βέρα Γιούροβα είχε στείλει αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες. «Στις 28 Ιανουαρίου, η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που έλαβε η τελευταία για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο εθνικό δίκαιο έως τη λήξη της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021», ανέφερε πριν μερικούς μήνες η Γιούροβα σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιο Κούλογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που είχε πάει στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο αλλά αποσύρθηκε κακήν κακώς μετά τις έντονες αντιδράσεις των Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Θάνου Πλεύρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης διαμαρτυρήθηκαν έντονα καθώς όπως υποστήριζαν με την ενσωμάτωση θα δικαιώνονταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι διατάξεις εφαρμόζονται για την προστασία προσώπων που αναφέρουν ή αποκαλύπτουν:

α) παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο μέρος Ι του Παραρτήματος, στους τομείς:

αα) των δημόσιων συμβάσεων,

αβ) των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προϊόντων και αγορών, καθώς και της πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,

αγ) της  ασφάλειας και της συμμόρφωσης των προϊόντων,

αδ) της ασφάλειας των μεταφορών,

αε) της προστασίας του περιβάλλοντος,

αστ) της προστασίας από την ακτινοβολία και της πυρηνικής ασφάλειας,

αζ) της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, καθώς και της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων,

αη) της δημόσιας υγείας,

αθ) της προστασίας των καταναλωτών,

αι) της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και της ασφάλειας των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών,

β) παραβάσεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης του άρθρου 325 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.) και τα ειδικότερα οριζόμενα στα σχετικά ενωσιακά μέτρα,

γ) παραβιάσεις που σχετίζονται με την εσωτερική αγορά, όπως αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 26 της Σ.Λ.Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των κανόνων της Ένωσης περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων, καθώς και παραβιάσεων που αφορούν στην εσωτερική αγορά σχετικά με πράξεις που παραβαίνουν τους κανόνες για τη φορολογία των εταιρειών ή διακανονισμούς, σκοπός των οποίων είναι η διασφάλιση φορολογικού πλεονεκτήματος που ματαιώνει το αντικείμενο ή τον σκοπό της εφαρμοστέας νομοθεσίας περί φορολογίας εταιριών.

Κώστας Αρβανίτης: Η κυβέρνηση που ήθελε «να βγάλει τις κουκούλες» για Novartis, θυμήθηκε ξαφνικά το ν/σ

«Η κυβέρνηση επιτέλους έδωσε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης και προσθέτει: «Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται με ντροπιαστική για τη χώρα μας καθυστέρηση και σε μια αγωνιώδη προσπάθεια του καταρρέοντος καθεστώτος Μητσοτάκη να πείσει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σέβεται το Κράτος Δικαίου και τηρεί τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη, καθώς γίνεται:

  • Οκτώ μήνες μετά την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν προς την Ελληνική Κυβέρνηση (27/01/2022),
  • Πέντε μήνες μετά την κοροϊδία της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους θεσμούς της ΕΕ με τις ψευδείς διαβεβαιώσεις Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Π. Αλεξανδρή ότι το νομοσχέδιο βγαίνει προς διαβούλευση «αύριο».
  • Δυόμισι μήνες μετά την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος και της χώρας, μια διαδικασία που ανοίγει το δρόμο για παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Αντιπροέδρου Αξιών & Διαφάνειας της Ευρ. Επιτροπής V. Jοurova στην Αθήνα και τα χαμόγελα Μητσοτάκη στην μεταξύ τους συνάντηση».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE επισημαίνει ότι «η δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, συνιστά ομολογία ενοχής μιας κυβέρνησης με καθεστωτική αντίληψη, μιας κυβέρνησης που δεν δίστασε να θάψει το νομοσχέδιο ακόμη και ενώ αυτό είχε αρχικά συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μιας κυβέρνησης που είχε δημόσια ομολογημένο στόχο να "βγάλει τις κουκούλες" από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis!».

«Τίποτα δεν μπορεί πλέον να κρύψει την παρακμή μιας κυβέρνησης που είχε μοναδικό της στόχο να λεηλατήσει το Κράτος και στηριχθεί σε ένα νέας κοπής, δικό της Παρακράτος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι βαρύτατα εκτεθειμένη όχι μόνο στους Έλληνες πολίτες αλλά και απέναντι στους θεσμούς της ΕΕ. Σπασμωδικές κινήσεις όπως η αιφνιδιαστική εμφάνιση στον ιστότοπο των προς διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών ενός νομοσχεδίου που για μήνες «αγνοείτο» η τύχη του, δεν πείθουν κανέναν, ούτε στην Αθήνα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε πουθενά.

Οι τυχοδιωκτισμοί μιας κυβέρνησης σε πανικό είναι επικίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας και κάνουν ακόμη πιο αναγκαία την πολιτική αλλαγή, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να διολισθαίνει προς το μοντέλο Δημοκρατίας τύπου Όρμπαν» καταλήγει ο Κώστας Αρβανίτης.

Ακολουθεί αναλυτικά το νομοσχέδιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL