Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Γιατί το οικονομικό πρόγραμμά του απαντά στην κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Γιατί το οικονομικό πρόγραμμά του απαντά στην κρίση

1322909111311.jpg

Στο τρίπτυχο ανάπτυξη-μείωση των ανισοτήτων-ενίσχυση των εισοδημάτων εν μέσω ενεργειακής κρίσης κινείται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το οποίο εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Η κατεύθυνση του σχεδίου δίνει λύσεις σε βασικά ζητήματα της ακρίβειας, η οποία προκαλείται από την ενεργειακή κρίση, όπως η μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) ή η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία περιορίζεται στη συνέχιση της επιδότησης της αισχροκέρδειας. Πάντως, η μείωση των φόρων είναι κάτι το οποίο έχει συστήσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της από το περασμένο φθινόπωρο και πολλές κυβερνήσεις -όχι η κυβέρνηση Μητσοτάκη- ακολούθησαν. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των έμμεσων -άρα και των πιο άδικων- φόρων αποτελεί συστατικό στοιχείο του προγράμματος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γίνεται λόγος για αύξηση των φόρων που αφορούν μεγάλα εταιρικά μερίσματα αλλά και τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» εταιρειών ενέργειας, από όπου, όπως τόνισε, μπορούν να αντληθούν πόροι 3,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακόμη αναζητά το ποσό, ενώ ο νέος μηχανισμός που έχει στήσει δεν φαίνεται να παράγει αποτελέσματα.

Μικρομεσαίοι και μεσαία τάξη

Σημαντική είναι και η προαναγγελία για θέσπιση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ακόμη, εξαγέλθηκε θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Συνολικά, για τους μικρομεσαίους προβλέπεται: κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου - δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του Πτωχευτικού Κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης. Στην αντίπερα όχθη της κυβέρνησης, επικρατεί σιγή ιχθύος για τη μεσαία τάξη, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στην κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόβλημα της στέγης για τους πολίτες

Από κει και πέρα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε και ένα διαμετρικά αντίθετο με το κυβερνητικό σχέδιο για τη στεγαστική πολιτική. Ο ίδιος έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδόματος στέγασης για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: διπλασιάζοντας το επίδομα από 70 σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, από 140 σε 280/μήνα ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί και από 175 σε 350ευρώ/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. Από την άλλη πλευρά, το βασικό στοιχείο της πρότασης Μητσοτάκη αφορούσε την επίδοση δανείων, δημιουργώντας την προοπτική επιπλέον χρεών για τους πολίτες

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb, με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό, ενώ θα δημιουργηθεί τράπεζα στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL