Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Στα σκαριά νέα θεσμική εκτροπή με όχημα τον εκλογικό νόμο  
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Στα σκαριά νέα θεσμική εκτροπή με όχημα τον εκλογικό νόμο  

1321893784679.jpg

Το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, με αιχμή την πτώση τού πήχη της αυτοδυναμίας, τροφοδοτούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου πιστοποιώντας τον θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης. Παράλληλα, η Ν.Δ. απλώνει τα δίχτυα της στα ακριανά δωμάτια της δεξιάς πολυκατοικίας -και δη την Ελληνική Λύση-, μετά την κατάρρευση των γεφυρών με το ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε η παρακολούθηση των συνομιλιών του Ν. Ανδρουλάκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να τροποποιήσει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο -πριν καν εφαρμοστεί αυτός που έχει ήδη ψηφίσει στις αρχές του 2020- επιβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη υποστήριξε, φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ότι από τη στιγμή που έχουμε ένα κόμμα που αναφέρει σαφώς ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, δεν μπορεί να ξεφύγει της προσοχής ότι αυτή η επιλογή υπονομεύει τη δυνατότητα συνεργασιών. Κατέληξε με την επισήμανση ότι όταν υπάρχουν κόμματα που δεν θέλουν τις συνεργασίες, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη.

Σε παράλληλο χρόνο, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η πάγια θέση της παράταξης είναι πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, επιχειρηματικοί κύκλοι ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί στην ακυβερνησία -στο πλαίσιο μιας δυσμενούς συγκυρίας- μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι στις 14 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριπτε κατηγορηματικά τα σενάρια τροποποίησης του εκλογικού νόμου. «Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με το τι μας συμφέρει;» διερωτάτο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Στις 29 Μαρτίου μάλιστα επιχειρούσε να αποδομήσει τη σχετική φημολογία με την επισήμανση ότι «έχουμε εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες». 

Τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο

Δύο είναι τα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζονται στην κυβέρνηση: 

1) Επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. 

2) Ένα νέο κλιμακωτό εκλογικό σύστημα, που θα προβλέπει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό 20% και ανά μισή ποσοστιαία μονάδα (ίσως και λιγότερο) πέραν του 25%, μία έδρα. Το όριο για επίτευξη αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα υπολογίζεται στο 36%, ενώ σήμερα είναι κοντά στο 38,5% με 39%, σύμφωνα με τα μαθηματικά του Μαξίμου.

Σε παράλληλο χρόνο, η πρόσφατη επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης ερμηνεύεται ως βολιδοσκόπηση των διαθέσεων του Κυριάκου Βελόπουλου σε περίπτωση που η Ν.Δ. κατακτήσει την πρώτη θέση, χωρίς αυτοδυναμία, στις μεθεπόμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επισκεφθεί επίσης τον Κυριάκο Βελόπουλο στη Βουλή. Δεν είναι λίγοι εντούτοις, εντός της γαλάζιας παράταξης, που θέτουν ως προϋπόθεση την αναθεώρηση της «φιλορωσικής» στάσης τού επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης για την ευόδωση ενός τέτοιου σεναρίου. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «μια τέτοια κυβερνητική σύμπραξη θα τεθεί στο μικροσκόπιο της αμερικανικής πρεσβείας». Επιπλέον, το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να συνυπολογίσει και την αντίδραση της καραμανλικής πτέρυγας έναντι αυτού του σεναρίου.

Ερώτηση Κεφαλογιάννη για τις αντισημιτικές θέσεις ανώτατης δικαστικού

Οι ευθείες βολές άλλωστε του πρώην πρωθυπουργού και των στελεχών τής επιρροής του προς το Μαξίμου για την υπόθεση των υποκλοπών κατέδειξε το μεγάλο χάσμα εντός της Ν.Δ. Το χθεσινό χτύπημα, παράλληλα, της Όλγας Κεφαλογιάννη επέτεινε τη νευρικότητα στο γαλάζιο επιτελείο. Η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ζητάει εξηγήσεις για την προαγωγή της δικαστικού που είναι γνωστή για τις αντισημιτικές και ακροδεξιές απόψεις της. Υπενθυμίζει ότι «η χώρα έχει υιοθετήσει το ψήφισμα των ορισμών εργασίας της IHRA για τον αντισημιτισμό και την άρνηση του Ολοκαυτώματος» και ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προήχθη στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου δικαστής που, σύμφωνα με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, «είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη, κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL