Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Με πιρουέτες μπρος στο πλήρες αδιέδοξό του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Με πιρουέτες μπρος στο πλήρες αδιέδοξό του

13210663a.jpg

Χωρίς να έχει δώσει οποιαδήποτε απάντηση στα καυτά ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Μέγαρο Μαξίμου «παίζει καθυστερήσεις» έως την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ξεδιπλώσει σειρά τακτικισμών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει περαιτέρω αποκαλύψεις και να θολώσει τις υπάρχουσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, η όποια τέτοια προσπάθεια αναμένεται να πέσει στο κενό, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να κρυφτούν οι ευθύνες.

«Δεν μπορεί να απορροφηθεί η υπόθεση, είναι σημείο τομής. Ζούμε ήδη κρίση πολιτικής διακυβέρνησης» υπογράμμισε στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο ο τ. πρόεδρος της Βουλής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά και την κυβέρνηση. Μίλησε για αποκρουστική εικόνα και στο πεδίο της δημοκρατίας, που μαζί με τις άλλες κρίσεις και την κυβερνητική διαχείρισή τους αναδιαμορφώνουν πολιτικούς συσχετισμούς, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται ήδη μέσα από υπόνοιες και από πρώτες βολές, «διά της σύγκρουσης μέσα στο καθεστώς της δεξιάς πολυκατοικίας».

Είχε προηγηθεί η ηχηρή παρέμβαση του Πρ. Παυλόπουλου. Χθες ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος (επί Καραμανλή) Ευ. Αντώναρος μέσω Twitter καλούσε τον Γ. Οικονόμου να απαντήσει -«πριν βγουν όλα στη φόρα»- για πληροφορία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ότι ανάμεσα στους επιπλέον επτά παρακολουθούμενους είναι και πρώην πρωθυπουργός από τον χώρο της Ν.Δ. Παράλληλα, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί πρόθεσης Μητσοτάκη να αντικαταστήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τους βουλευτές της Ν.Δ.  Όλγα Κεφαλογιάννη, Ανδρέα Κουτσούμπα και Κώστα Τζαβάρα.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων οι προβολείς

Οι προβολείς πέφτουν στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα αποφασιστεί η ημέρα διεξαγωγής της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και θα είναι πιθανότατα η Πέμπτη 25 Αυγούστου. Στη συνεδρίαση θα τεθεί και το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου τα δύο κόμματα ζητούν να κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ πρέπει να οριστεί και η ακρόαση του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ. Πράγματα που, όπως επισήμανε ο Ν. Βούτσης, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτονόητα, μια και η κυβέρνηση ποτέ δεν αποδέχτηκε εδώ και τρία χρόνια ούτε καν ακρόαση του Π. Κοντολέοντα από την Επιτροπή. Ενδεχομένως τη Δευτέρα να παίξει περαιτέρω «καθυστερήσεις» η κυβέρνηση και να μην προκύψει ορισμός ημερομηνίας για συνεδρίαση της Επιτροπής.

Τεκμήριο ενοχής, όχι αθωότητας

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποδίδουν ιδιαίτερο βάρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εκτιμώντας ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει τακτικισμούς συσκότισης, αυτό δεν θα είναι χωρίς επιπλέον πολιτικό κόστος για εκείνη. Εκεί η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με ερωτήματα που δεν μπορεί να αποφεύγει. Ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη; Πόσοι και ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν ή παρακολουθούνται; Πώς βιοπορίζεται η Intellexa στην Ελλάδα; «Αν δεν απαντηθούν αυτά, ισχύει το τεκμήριο ενοχής για την κυβέρνηση και όχι της αθωότητας» υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης. Ο ίδιος μετέφερε την κυβερνητική αντίληψη της αναζήτησης του «εσωτερικού εχθρού», που αποτυπώθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, της πολιτικής άποψής τους ότι «προφανέστατα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αιτιολόγηση στις χιλιάδες των αποφάσεων άρσης του απορρήτου…».

Η προοπτική της Εξεταστικής

Ως προς το τρίτο κοινοβουλευτικό όπλο που έχει βάλει πάνω στο τραπέζι η αντιπολίτευση, την Εξεταστική Επιτροπή, πρόοδος θα υπάρξει μόλις κατατεθούν οι σχετικές αιτήσεις από τα κόμματα, ενώ ο Κανονισμός δίνει την ευχέρεια να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι αυτή θα αφορά χρονικά την παρούσα διακυβέρνηση.

Επισημαίνεται ότι στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία που είχε συγκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις αποκαλύψεις και τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την παρούσα Βουλή, δεσμευόμενος και για τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Τακτικισμοί και απόπειρες συσκότισης

Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι θα επιδιώξει η εξεταζόμενη περίοδος να έχει βάθος δεκαετίας, δηλαδή να υποβαθμίσει και να συσκοτίσει το σημερινό επιβεβαιωμένο σκάνδαλο βάζοντας στο κάδρο όχι μόνο τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, δηλαδή Σαμαρά-Βενιζέλου.  Ένδειξη ενός ρήγματος δίχως επιστροφή όχι μόνο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη και του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και του εν λόγω χώρου.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές διαρροές περί χρονικής επέκτασης, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευ. Λιακούλη δήλωσε ότι «εφόσον η κυβέρνηση έχει στοιχεία, οφείλει να τα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», τονίζοντας ότι «πολιτικές πιρουέτες διαφυγής από το πραγματικό έδαφος δεν θα επιτρέψουμε».

Πλήρης ρήξη με ΠΑΣΟΚ

Σε κάθε περίπτωση, και η Εξεταστική απομακρύνει περαιτέρω τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ και, υπό τα σημερινά δεδομένα, το φέρνει πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση του Ν. Βούτση ότι, καθώς έχει τιναχτεί στον αέρα το σχέδιο Μητσοτάκη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, όλο και περισσότερο γίνεται μια ιδεολογική προσπάθεια από διαμόρφωσης ενός μπλοκ ηγεμονίας και στην  Άκρα Δεξιά από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL