Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Τουρισμός / Ο Κικίλιας πανηγυρίζει αλλά τα επίσημα στοιχεία τον διαψεύδουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Ο Κικίλιας πανηγυρίζει αλλά τα επίσημα στοιχεία τον διαψεύδουν

Κικίλιας
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Ενδεικτικές της αγωνίας της κυβέρνησης να πείσει για το «απόλυτο success story» στον τουρισμό, αποτελούν οι πανηγυρικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, την ώρα που τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό στη χώρα δεν είναι ενθαρρυντικά και την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια γονατίζουν την ελληνική κοινωνία.

Ο Βασίλης Κικίλιας ενώ τα επίσημα στοιχεία πρώτου εξαμήνου του 2022 για τον τουρισμό τον διαψεύδουν, πανηγυρίζει για την ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Ιούλιο, μετά από δυόμισι χρόνια περιορισμών. Ωστόσο το γεγονός ότι δημιουργούνται προορισμοί δυο ταχυτήτων με υψηλές πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς και μειωμένες κρατήσεις σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς προκαλεί αγωνία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του INSETΕ οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μειωμένες κατά 8,1% ενώ προβληματισμό προκαλεί και η μειωμένη κίνηση σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Με βάση τα ίδια στοιχεία, στο «Ελ. Βενιζέλος» καταγράφεται μείωση των αφίξεων κατά 23,5% και στο «Μακεδονία» οι διεθνείς αφίξεις καταγράφουν μείωση 20,5%.

Την ίδια ώρα, οι οδικές αφίξεις εμφανίζουν ραγδαία πτώση της τάξης του 41,3% (2,3 εκατ το 2022 έναντι 4,04 εκατ. το 2019) χαρακτηριστικό της τουριστικής κίνησης κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Να τονίσουμε ότι οι οδικές αφίξεις δεν είναι αμελητέες καθώς στο εξάμηνο του 2019 ήταν μεγαλύτερες από τις αεροπορικές κατά 12% (4 εκατ. έναντι 3,58 εκατ.) και στο εξάμηνο του 2022 έχουν απολεσθεί 1,67 εκατ. αφίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να υπενθυμίσουμε και την ανησυχητική παρέμβαση των Ξενοδόχων της Αττικής οι οποίοι επισήμαναν χαμηλή πληρότητα σε σχέση με το 2019.

Όπως τονίζει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου «την ώρα που ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να κάνει έστω και μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που μόλις ένας στους έξι θα λάβει το voucher των 150 ευρώ, και την ώρα που οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, οι υπερφίαλες δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα από τον υπουργό Τουρισμού δεν βοηθούν κανέναν».

«Η κυβέρνηση δεν επιδοτεί σοβαρά τον εσωτερικό τουρισμό και δεν μειώνει έστω τους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ) καυσίμων την ώρα που η χώρα είναι πρώτη στην ΕΕ στις τιμές της βενζίνης και η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το 76% των Ελλήνων που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2021 ταξίδεψαν με αυτοκίνητο και το 58% όσων δεν ταξίδεψε το έκανε για οικονομικούς λόγους» σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια απευθυνόμενη στους «ευαγγελιζόμενους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα ως και τον Απρίλιο ήταν τελευταία στην Ευρώπη στην ανάκαμψη στις διανυκτερεύσεις του εσωτερικού τουρισμού σε σχέση με το 2019 (-39%) ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν ήδη αύξηση σε σχέση με το 2019.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα να φτάσει στην 23η θέση σε 26 χώρες της Ευρώπης στις συνολικές διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα είχε επίσης, τριπλάσια απόσταση σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία στην ανάκαμψη των διανυκτερεύσεων (Ελλάδα: -32,4%, Ισπανία: - 11,48%, Πορτογαλία: - 13, 7%). 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, camping, airbnb κοκ) από Έλληνες ήδη χάθηκαν το 4μηνο του 2022 (3,140 εκατ.) έναντι 5,149 εκατ. το 2019).

«Αναρωτιόμαστε, ποια είναι η σπουδή των κυβερνώντων για την αναψυχή των Ελλήνων όταν σύμφωνα με τα στοιχεία πληθωρισμού Ιουνίου της Eurostat που αφορούν στον τουρισμό, οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από τον ευρωπαϊκό μ.ό.; Στην Ελλάδα τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν 46,9% (ΜΟ ΕΕ 29,9%), οι τιμές των καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν +26,9% (μ.ό. ΕΕ 17,2%), εισιτήρια πλοίων αυξήθηκαν στην Ελλάδα 20,4% (μ.ό. ΕΕ +10,8%) και οι τιμές για τις Οδικές Μεταφορές στην Ελλάδα αυξήθηκαν +16,1% (μ.ό. ΕΕ:+7,2%)», σχολιάζει η Κ. Νοτοπούλου.

Παράλληλα, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνει ότι «λόγω των παραπάνω υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα πρώτα τριμηνιαία στοιχεία για τη μέση διάρκεια παραμονής ανά επισκέπτη η οποία λόγω της πανδημίας είχε αυξηθεί υπερβολικά ενώ σήμερα συμπληρώνονται όλες οι αναγκαίες παράμετροι για την σημαντική πτώση της».

«Ο απολογισμός θα γίνει το φθινόπωρο και μέχρι τότε απαιτείται σοβαρότητα και σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων κυρίως των μικρομεσαίων και οικογενειακών που αγωνιούν για τα λειτουργικά κόστη εξαιτίας της έκρηξης της ακρίβειας. Δυο μήνες αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν μπορεί να είναι αρκετοί για την αντιστροφή του κλίματος» διαμηνύει η ίδια επισημαίνοντας ότι «το σημαντικότερο όλων είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει η τουριστική δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Στους πολλούς και όχι στους λίγους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL