Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
8.9°C10.8°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
6 °C
4.7°C7.2°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.4°C11.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.9°C6.7°C
2 BF 87%
6+1 ραπίσματα στον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

6+1 ραπίσματα στον Μητσοτάκη

Στο αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περιέχονται 6+1 ηχηρά ραπίσματα στις τρυφερές παρέες του αβροδίαιτου βλαστού της δυναστείας Μητσοτάκη που ταλαιπωρεί την Ελλάδα από τον πρωθυπουργικό θώκο.

  1. Ούτε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ούτε η Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπονται για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη σε σχέση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελέα Εγκλημάτων Καταπολέμησης Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς, Χ. Τζούρα και Δ. Μανώλη. Τουναντίον, απαλλάσσονται ομοφώνως επί της ουσίας και χωρίς νομικές ακροβασίες κρίνονται αβάσιμες και άδικες όλες οι εναντίον τους κατηγορίες που περιέχονται στις μηνύσεις των δέκα πολιτικών προσώπων. Άρα «βγαίνει από το κάδρο» της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο η «σκευωρία» Novartis, αφού όλες οι ενέργειες των διωχθέντων εισαγγελικών λειτουργών κατά τη διερεύνηση της εμπλοκής των δέκα πολιτικών προσώπων κρίνονται απολύτως νόμιμες.
  2. Η εισαγγελέας Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπεται με οριακή πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) μόνο για κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση Κουρουμπλή-Ξανθού, ενώ ο τέως υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη και παράβαση καθήκοντος για τις υποθέσεις Ράικου, Τσατάνη και Αθανασίου.

Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι δημοσιογράφοι Κ. Βαξεβάνης, Ι. Παπαδάκου, Ι. Φιλιππάκης και Α. Τάρκας καθώς και οι επίκουροι εισαγγελείς Χ. Τζούρας και Σ. Μανώλης απαλλάσσονται ομοφώνως.

  1. Με σαφή αναφορά δεν δικαιώνει τις μηνύσεις των δέκα πολιτικών προσώπων εκ των οποίων ορισμένοι δήλωσαν παράσταση για υποστήριξη των κατηγοριών, αφού πέρασαν νυχτερινή διάταξη τροποποίησης του νόμου για την ποινική ευθύνη υπουργών, υπέβαλαν πολυσέλιδα υπομνήματα στην ανακρίτρια, ενώ πέντε εξ αυτών υπέβαλαν εκτενές κοινό υπόμνημα στο Δικαστικό Συμβούλιο προς αντίκρουση της εισαγγελικής πρότασης. Δηλαδή πολέμησαν σκληρά για την αποδοχή των μηνύσεών τους και την παραπομπή όλων των κατηγορουμένων, αλλά υπέστησαν… τη νίλα του Δράμαλη.
  2. Αποφαίνεται ότι είναι απόλυτα νόμιμες οι επιλογές των προστατευόμενων μαρτύρων και όλες οι ενέργειες των αδίκως κατηγορηθέντων εισαγγελέων κατά τη διενέργεια και διαχείριση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, που ούτε πιέστηκαν ούτε χειραγωγήθηκαν από κανέναν εισαγγελικό λειτουργό ή άλλο πρόσωπο. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι και οι τρεις προστατευόμενοι έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, όπου αξιολογήθηκαν αξιόπιστοι και γι’ αυτό γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητάς τους από το FBI στους Έλληνες εισαγγελείς.
  3. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», που καθυβρίζονταν και σκοπίμως χαρακτηρίζονταν ως «κουκουλοφόροι» για να συνδέονται συνειρμικά με τους προδότες στη γερμανοϊταλική κατοχή και κατηγορούνταν ότι «έδωσαν προδιατυπωμένες καταθέσεις στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς», κατέθεσαν διά ζώσης με την παρουσία των ιδίων καθ’ όλη τη διάρκεια των καταθέσεων, είχαν γνώση όσων καταθέτουν και εξ ιδίας αντιλήψεως και από όσα έχουν ακούσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Novartis Κ. Φρουζή σε σχέση με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ενώ η αξιοπιστία τους αξιολογήθηκε ότι είναι αδιαμφισβήτητη γιατί από τη θέση τους ήταν στον πυρήνα των γεγονότων για τα οποία κατέθεσαν, ήταν κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και είχαν γνώση και δική τους αντίληψη των γεγονότων που κατέθεσαν. Μάλιστα, κατέθεσαν αβίαστα όσα γνώριζαν για την υπόθεση, κατονόμασαν την πηγή της πληροφόρησής τους και ενεχείρισαν στοιχεία που κατείχαν, τα οποία αποτελούν μέρος της δικογραφίας Novartis, και γι’ αυτούς τους λόγους ήταν ουσιώδεις μάρτυρες, καλώς κατέθεσαν ενόρκως και χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι μάρτυρες αφού κρίνεται ότι οι μαρτυρικές καταθέσεις τους στην Ελλάδα δεν συνδέονταν αιτιωδώς με την κατάθεσή τους στις ΗΠΑ, ούτε εξαρτιόνταν από κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα στις ΗΠΑ.
  4. Ο Ν. Μανιαδάκης είναι ψευδομάρτυρας, γιατί είναι ψευδή όσα κατέθεσε μετά τη συζήτησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και την ποινική δίωξη σε βάρος του. Επίσης, όσα είχε ομολογήσει ενώπιον της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χ. Τζούρα και Σ. Μανώλη ότι απειλήθηκε και πιέστηκε από τον Στουρνάρα στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όντως τα κατέθεσε ενώπιον των προαναφερόμενων τριών εισαγγελέων.

Παρά τον προαναφερόμενο κόλαφο, ο συνήθως λαλίστατος Γιάννης Στουρνάρας σιωπά, ενώ διαψεύδεται η είδηση ότι αγνοείται η τύχη του. 

Από τα προεκτεθέντα αναντίρρητα συνάγεται ότι η αλήθεια υπερίσχυσε, το παρακράτος υπέστη πανωλεθρία, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και η παραεξουσία, που τη στηρίζει «με νύχια και με δόντια», ηττήθηκαν κατά κράτος και γι’ αυτό πανικόβλητοι κατέφυγαν στην παραπληροφόρηση ακόμη και των φιλικών προς αυτούς ΜΜΕ, πλην όμως και πάλι αποκαλύφθηκαν οι μεθοδεύσεις τους και κατέρρευσε η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με τέτοιον πάταγο, που η Καθημερινή, ο ΣΚΑΪ TV, το Πρώτο Θέμα, το in.gr και ο Τ. Τέλλογλου «εκόντες άκοντες» εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη γιατί παραπληροφόρησαν τους πολίτες, επειδή υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα παραπληροφόρησης, παρά την αναμφισβήτητη και πασίγνωστη μακροχρόνια εμπειρία που διαθέτουν. Η ανάδειξη της αλήθειας δεν χρειάζεται ούτε παράξενους λογαριασμούς, ούτε ύποπτα κυκλώματα, ούτε δυσεξήγητα θαύματα όταν περιβάλλεται το κύρος μιας αμετάκλητης δικαστικής κρίσης που είναι δεσμευτική για όλους είτε μας αρέσει είτε όχι.

Εν κατακλείδι, για την περιλάλητη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σκευωρία Novartis ουδείς παραπέμπεται. Ο τέως υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Εφετών Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπονται… για τα αποκαΐδια και τις στάχτες από μια συνωμοσία κατά της ελευθεροτυπίας, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και σε τελική ανάλυση της δημοκρατίας. Ο πόλεμος για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία δεν έχει τελειώσει. Μια σκληρή και κρίσιμη μάχη κερδήθηκε. Ο αγώνας συνεχίζεται, αφού ισχύει το ρηθέν «αλλ’ η δίκη γαρ και κατά σκότον βλέπει».

 

* Ο Γιάννης Μαντζουράνης είναι δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL