«Ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού», σημειώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Αντί να παραιτηθεί που - εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών απειλών στο Αιγαίο - λόγω ανικανότητάς του παρεδόθη στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη.
Ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ "Βόρεια Μακεδονία" παρέδωσε στην Τουρκία το «Turkaegean».
Η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ.
Είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Οικονομίας. Ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη. Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νεκτ. Σαντορινιός: Βαρύτατα εκτεθειμένη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη
Για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean», τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης για το φιάσκο και το αίτημα για εξηγήσεις στο οποίο πρέπει να προβεί ο αυτοδιοικητικός κόσμος του Αιγαίου, μίλησε ο τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νεκτάριος Σαντορινιός στην ΕΡΑ Ρόδου.
«Από τη στιγμή που γνώριζε η Ελληνική Κυβέρνηση ότι υπάρχει το σχετικό αίτημα για την κατοχύρωση του brand name “TurkAegean” στην Ε.Ε. (σημ: η τουρκική πλευρά κατέθεσε το αίτημα στις 16/7/21 και η αίτηση δημοσιεύθηκε στις 7/9/21), θα έπρεπε να επισημάνει τον κίνδυνο και να καταθέσει αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Δεν το έκανε.»
«Πρόκειται για μία προκλητική αναγνώριση, και από πλευράς υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΕUTM), όταν την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δεχθούν το αίτημα της Τουρκίας για το εμπορικό σήμα».
«Το ζήτημα είναι σοβαρό και συμβαίνει σε μια περίοδο που βιώνουμε τις τουρκικές προκλήσεις και την ακραία εθνικιστική ρητορική αναθεωρητισμού της γείτονος με την επίκληση στη "γαλάζια πατρίδα". Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (28 – 30 Ιουνίου), η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο και τις συνθήκες υπέρ της χώρας μας -Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και Συνθήκη Λωζάννης του 1923, αντίστοιχα».
«Μπορεί, λοιπόν, το θέμα με το λογότυπο να θεωρείται θέμα «χαμηλής πολιτικής» αλλά, με την ισχύ της χρήσης του «TurkAegean” μέχρι τον Ιούλιο του 2031, επιτρέπεται στην Τουρκία να χτίζει δικαιώματα, και προφανώς θα το επικαλεστεί, ενώ μιλά για κυριαρχικά δικαιώματα».