Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.2°C30.2°C
2 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.0°C31.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.0°C29.4°C
1 BF 31%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.5°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
0 BF 32%
Athens Pride 2022 / Πρόταση ορόσημο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Athens Pride 2022 / Πρόταση ορόσημο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας

ΤΣΙΠΡΑΣ

Τα τελευταία χρόνια ο Ιούνιος, ως μήνας Υπερηφάνειας, στέκεται αφορμή ώστε να ανοίξει η κουβέντα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Πολιτικοί και κόμματα, ακόμα και από την μέχρι πολύ πρόσφατα σεξιστική και βαθιά συντηρητική Δεξιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού στέλνουν μηνύματα, κάνουν εκδηλώσεις, αρθρογραφούν συχνά για το αυτονόητο: τα δικαιώματα και την ορατότητα. Ωστόσο, συνήθως τα λόγια μένουν λόγια και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα επιχειρείται να εργαλειοποιηθεί πολιτικά και εκλογικά.

Πρώτη φορά δικαιώματα και με τον νόμο

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η πρώτη που άνοιξε τον δρόμο με νομοθετικές πρωτοβουλίες-τομή, όπως ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Τα επόμενα βήματα «πάγωσαν», αφού η εκλογική ήττα το καλοκαίρι του 2019 άφησε στα συρτάρια τις πρωτοβουλίες που επρόκειτο να δρομολογηθούν, όπως την πρόταση νόμου για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ είχε συσταθεί και νομοπαρασκευαστική επιτροπή με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις επιμέρους διακηρύξεις υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δεν έκανε κανένα ουσιαστικό βήμα, με εξαίρεση τη δημιουργία της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, ως Οδηγία, βέβαια, της Κομισιόν. Εξάλλου, η Ε.Ε. έχει διαμορφώσει στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ για την περίοδο 2020-2025 την οποία αντιλαμβάνεται ως όχημα μετατροπής της ίδιας σε μια πραγματική «Ένωση ισότητας».

16 χώρες δείχνουν τον δρόμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται ήδη σε 13 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Φινλανδία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σουηδία και Πορτογαλία) και σε 16 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (πέραν των παραπάνω, και Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισλανδία). Επίσης, η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ίδιου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο). Στις περισσότερες από αυτές προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Γάμος για όλ@

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πιάνοντας το νήμα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της διακυβέρνησης 2015-2019 και αφού έλαβε υπόψη τα κεντρικά αιτήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, με νέα πρόταση νόμου, φέρνει στο προσκήνιο το πάγιο και χρόνιο αίτημα για επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η διαβούλευση είχε ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2021, όταν κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. νομοθετική πρόταση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.  Έπειτα από συζήτηση και ενσωμάτωση των επεξεργασιών και των θέσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τον συντονιστή Β. Σκούφα και την αναπληρώτρια συντονίστρια Στ. Μπελλιά να δουλεύουν ακούραστα για την πρωτοβουλία καθώς και με την εργασία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλη Καλογήρου, του πρώην γενικού γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σάρλη αλλά και τη σημαντική συμβολή της ομότιμης καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Θεοφανούς Παπαζήση, προέκυψε η νομοθετική πρόταση για τον «γάμο για όλ@».

Μια πρόταση που αφορά όχι μόνο τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που αποτελεί πλέον και θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπως εγκρίθηκε στο 3ο Συνέδριο, αλλά την επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα. Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας και την ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. 

Σκούφας: Να γίνει πράξη το δίκαιο αίτημα

«Η πρόταση νόμου, εισάγει μεταρρυθμίσεις στα παραπάνω, αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα πεδία, που μια μελλοντική προοδευτική διακυβέρνηση, έχοντας πλήρη δυνατότητα να εφαρμόσει ειδική ατζέντα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, θα πρέπει ακόλουθα να επεξεργαστεί περαιτέρω, να συστηματοποιήσει και εμπεδώσει» σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Β. Σκούφας. «Αν δεν γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση νόμου μας για το ζήτημα, θα επανέλθουμε ως κυβέρνηση για να γίνει πράξη αυτό το δίκαιο αίτημα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.  Άλλωστε, τον δρόμο που ανοίξαμε οφείλουμε να τον ολοκληρώσουμε. Είναι θέμα επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους, σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση για το θέμα ταυτότητας αποκτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά» προσθέτει.

Τι προβλέπεται

Με την πρόταση νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» προβλέπεται επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα, θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας και ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. Παράλληλα προβλέπονται βελτιώσεις σε συνέχεια του Νόμου 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Έτσι, με την πρόταση νόμου αίρεται πλέον ο όρος της αγαμίας για τα έγγαμα τρανς άτομα που έχουν συνάψει πολιτικό γάμο, ώστε να μπορεί να γίνει αλλαγή των στοιχείων των τρανς γονέων στα έγγραφα των παιδιών τους και να προστατευτεί το πρότερο οικογενειακό τους περιβάλλον. Συγχρόνως, το σύμφωνο συμβίωσης μπαίνει πλέον κάτω από τον Αστικό Κώδικα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όλα τα ζευγάρια, ομόφυλα ή ετερόφυλα, να προχωρούν και στην τεκνοθεσία ή και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ αναγνωρίζονται και οι ομόφυλοι γάμοι που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Η μάχη να συνεχιστεί

Ο αγώνας για ίσα δικαιώματα δεν τελειώνει στη νομοθετική πρωτοβουλία-σταθμό για την ισότητα στον γάμο. Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με κεντρικό σχεδιασμό και διάχυση προς όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό και να αφορούν όλα τα πεδία στα οποία οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι βιώνουν διακρίσεις:

- Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4491/2017 ώστε η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου να γίνεται μέσω εξωδικαστικής διαδικασίας, να καταργηθεί η διυπουργική επιτροπή για τα ανήλικα άτομα, να περιλαμβάνεται αναγνώριση μη δυαδικών και ίντερσεξ ταυτοτήτων με δυνατότητα τρίτης καταχώρισης φύλου. Απαγόρευση των μη ιατρικά αναγκαίων και κοσμητικών χειρουργικών επεμβάσεων ακρωτηριασμού και «κανονικοποίησης» των γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ βρεφών και ανηλίκων.

- Βελτίωση της απαράδεκτης τροπολογίας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ν.Δ. έτσι ώστε να θεσπιστεί και στην πράξη η οριζόντια απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

- Προγράμματα εκπαίδευσης ώστε να γίνουν τα σχολεία μας συμπεριληπτικά και ασφαλή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της σχολικής κοινότητας.

-  Ίση πρόσβαση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ στην εργασία με έμπρακτη άρση αποκλεισμών και διακρίσεων στον εργασιακό χώρο.

-  Ίση πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Υγεία, απαγορεύοντας κακοποιητικές πρακτικές του παρελθόντος.

- Αναγνώριση της ευαλωτότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ και δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλ@.

Ν.Δ. και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα:  Ο εξωγήινος πίσω από τη βιτρίνα

Μέχρι στιγμής στην πράξη έχει καταγραφεί η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου και η με βαριά καρδιά ψήφιση, με ενστάσεις και όχι από το σύνολο της Κ.Ο., του συμφώνου συμβίωσης

Ως πατέρας, απευθύνομαι, σήμερα, στους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών. Για να τους ζητήσω το προφανές: να μην σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν. Αλλά και ως πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας». Αυτό ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Μαΐου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Είναι άραγε μια ειλικρινής δήλωση του πρωθυπουργού ή ακόμα μια απόπειρα με ψηφοθηρική χροιά; Κατά δήλωσή του, έστω και υπό το κράτος της λανθάνουσας γλώσσας που στην προκειμένη έλεγε την αλήθεια, ο Κ. Μητσοτάκης έχει διευκρινίσει ότι η επικοινωνία υπερτερεί της ουσίας. Τι έχει πράξει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

Εμμέσως υπέρ του γάμου…, αλλά στην επόμενη κυβέρνηση

Την περασμένη εβδομάδα, διά του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, η κυβέρνηση τάχθηκε εμμέσως υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Θετικά έχει εκφραστεί και ο Κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος μάλιστα να τον φέρει ως νόμο.

Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες διαρροές ανέφεραν ότι το θέμα μετατίθεται στις καλένδες της… επόμενης κυβέρνησης. Αλήθεια, η ανάδειξη δύο ανοιχτά ομοφυλόφιλων στελεχών, του Αλ. Πατέλη και του Ν. Γιατρομανωλάκη, μεταφράζεται σε πολιτική υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην κοινωνία; Για την επέκταση των δικαιωμάτων; Για την ισότητα; Καλείται επίσης η Ν.Δ. να διευκρινίσει τι εννοεί με τη θεσμοθέτηση του γάμου.

Τι υποστηρίζει για την τεκνοθεσία; Καλή η βιτρίνα και το κάλεσμα συμμετοχής στο Athens Pride -ποτέ η Ν.Δ. δεν συμμετείχε ως πολιτική δύναμη ή έστω διά αντιπροσώπων με κεντρικά στελέχη-, όμως μέχρι στιγμής στην πράξη έχει καταγραφεί η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου και η με βαριά καρδιά ψήφιση, με ενστάσεις και όχι από το σύνολο της Κ.Ο., του συμφώνου συμβίωσης. Μήπως τελικά η πραγματική θέση της Ν.Δ. παραμένει η θεωρία Μητσοτάκη για τον εξωγήινο στον Υμηττό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL