Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.8°C
2 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.8°C25.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.7°C24.9°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C21.8°C
0 BF 43%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Ομολογία ανεπάρκειας και συστάσεις προς τους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Ομολογία ανεπάρκειας και συστάσεις προς τους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα
(SCREENSHOT/YOUTUBE.COM)

Απεγνωσμένη προσπάθεια να βάλει φρένο στη δημοσκοπική φθορά της Ν.Δ. καταβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες έπειτα από εννέα μήνες ανεμπόδιστου καλπασμού της αισχροκέρδειας. Στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών -και της γαλάζιας βάσης- αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η κρατική στήριξη αποδείχθηκε μικρή για να σηκώσει το βάρος των λογαριασμών ενέργειας. Ανέφερε δε ως επιδίωξή του να διορθωθούν οι αδικίες παρά το γεγονός ότι το γαλάζιο πακέτο παραμένει στις ράγες της επιδότησης της αισχροκέρδειας.

Παράλληλα, όμως, προσγείωσε και τις προσδοκίες των πολιτών έναντι του αβέβαιου μέλλοντος λέγοντας ότι καμία εθνική στήριξη όσο διαρκεί ο πόλεμος δεν θα επαναφέρει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Σημειώνεται εντούτοις ότι κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες άφηναν να διαρρεύσει ότι τα τιμολόγια στο ρεύμα θα προσγειωθούν στα επίπεδα του 2020.

Υπό αυτό το πρίσμα, επιχείρησε να τονώσει το προφίλ του μέσω της απόδοσης ευθυνών στην Ε.Ε. «Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία» ήταν η αποστροφή του. Ο Κ. Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό μήνυμά του, μίλησε αρκετές φορές σε πρώτο ενικό πρόσωπο στη σκιά των μετρήσεων της κοινής γνώμης που αποτυπώνουν την πτώση της καταλληλόλητάς του για την πρωθυπουργία. Σκωπτικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσαν οι πρωθυπουργικές συμβουλές προς τους καταναλωτές. «Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς.  Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης προς το τηλεοπτικό κοινό.

Ομιλία εξωραϊσμού της πραγματικότητας στο συνέδριο

Σ’ αυτό το φόντο, η προσοχή των ενοίκων του Μαξίμου εστιάζει στο συνέδριο της Ν.Δ. που ξεκινά απόψε τις εργασίες του με την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη. Κεντρική προσδοκία του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί η υποβάθμιση των συνεπειών της ακρίβειας στην ατζέντα των ομιλητών μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις. Ο πρωθυπουργός στην αποψινή του τοποθέτηση θα επιχειρήσει να επαναφέρει το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ανταπεξήλθε σε όλες τις κρίσεις (πανδημία, ακρίβεια, μεταναστευτικό) που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Βαδίζοντας μάλιστα στα χνάρια του επιτελείου του Εμ. Μακρόν, θα επιδιώξει να αποτινάξει την εικόνα του «εκπροσώπου των ελίτ», όπως ενημερώνουν κομματικές πηγές. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσει να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις που ενισχύουν τη θέση των εργαζομένων, ενώ θα εξαγγείλει και πρόγραμμα για τη στέγη των νέων στο φόντο της χαμηλής απήχησης που εμφανίζει η Ν.Δ. στις ηλικίες 18-34 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL