Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Τατόι / Πολύ «φιλέτο» για να είναι δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τατόι / Πολύ «φιλέτο» για να είναι δημόσιο

ΤΑΤΟΙ

Μία από τις συνέπειες της ρήξης ανάμεσα στον βασιλιά Κωνσταντίνο και στους απριλιανούς πραξικοπηματίες ήταν η δήμευση από τη δικτατορία της βασιλικής περιουσίας. Χρόνια αργότερα, το 1992, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πέρασε έναν νόμο με τον οποίο επέστρεφε στον έκπτωτο βασιλιά την ιδιοκτησία του. Με την κύρωση του νόμου όλα τα αντικείμενα αξίας απομακρύνθηκαν από το ανάκτορο του Τατοΐου μέσα σε μία νύχτα. Χρειάστηκαν δεκάδες κοντέινερ, τα οποία, χωρίς κανέναν τελωνειακό έλεγχο, φορτώθηκαν ταχύτατα σε ένα καράβι και φυγαδεύτηκαν στην Αγγλία. Αργότερα αντικείμενα από τον θησαυρό αυτόν άρχισαν να πωλούνται σε δημοπρασίες.

Δημόσια περιουσία, αλλά…

Το 1994 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου αποκατέστησε το καθεστώς της απαλλοτρίωσης. Ακολούθησε μια μακρά δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους Γλίξμπουργκ και στο Ελληνικό Δημόσιο, που έληξε οριστικά το 2002, επί κυβέρνησης Σημίτη. Ο τέως βασιλιάς πήρε αποζημίωση 4,6 δισεκατομμύρια δραχμές ή 13,5 εκατομμύρια ευρώ και το Τατόι μαζί με το σύνολο της βασιλικής περιουσίας πέρασαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Εκτός φυσικά από το περιεχόμενο των κοντέινερ, το οποίο δεν καταγράφηκε πουθενά.

Πίσω από την τεράστια εξυπηρέτηση του πατέρα Μητσοτάκη στον τέως βασιλιά δεν κρύβεται φυσικά κάποια υπόγεια αμφισβήτηση του πολιτειακού. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καραμπινάτη και άκρως προσοδοφόρα συνδιαλλαγή. Σήμερα, που τα σχέδια για την αξιοποίηση του φιλέτου έρχονται ξανά στο προσκήνιο, το ερώτημα της συνδιαλλαγής πλανάται για ακόμα μια φορά στην ατμόσφαιρα.

Το 2021 εμφανίστηκε ο Σύλλογος Φίλων του Τατοΐου με καταστατικό στόχο την προστασία και την αξιοποίηση ενός χώρου που ήταν ξεκάθαρα δημόσιος. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου, που δεν είναι καν από την περιοχή, δήλωνε την αγάπη του για την ιστορία και την παράδοση του Τατοΐου και προωθούσε την ιδέα να παραχωρηθεί η περιοχή σε ιδιωτικό φορέα για να αξιοποιηθεί καταλλήλως.  Έγνοια του ήταν να κρατηθούν μακριά η πολιτική και το Δημόσιο από ένα τόσο σοβαρό θέμα και να αναλάβουν επιχειρηματίες. Η προβολή του από τα ΜΜΕ ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη ώστε να ξεχνάει ο κόσμος ότι το Τατόι είναι δημόσια περιουσία.

Και, βεβαίως, μια ένωση προσώπων μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει για πράγματα που δεν είναι δικά της. Το πρόβλημα είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση, και ειδικά η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, τον αντιμετώπιζε σαν να είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου. Απολογούνταν, του έδινε εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις, του παρουσίαζε πλάνα, τον πήγαινε για αυτοψίες. Κι αυτό αποτελεί ασφαλή ένδειξη ότι κάποιοι επιχειρηματίες που είχαν στο μάτι το Τατόι βρίσκονταν στα παρασκήνια του Συλλόγου. Σήμερα, που το πράγμα μοιάζει να μπαίνει σε ράγες, ο τύπος αυτός είναι εξαφανισμένος. Η ιστοσελίδα των Φίλων του Τατοΐου έχει να ενημερωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο…

Το Dumfries House

Το θέμα του Τατοΐου αναθερμάνθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Λονδίνο και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Κάρολο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Dumfries House, έναν μεσαιωνικό πύργο με κτήματα, που λειτουργεί υπό τη διαχείριση ενός κοινωφελούς ιδρύματος του Κάρολου και προσφέρεται για τουριστικές επισκέψεις, γάμους και βαφτίσεις. Κι αυτό για να πάρει, υποτίθεται, ιδέες για ανάλογη αξιοποίηση του Τατοΐου. Μόνο που το ίδρυμα του Καρόλου μπορεί να έχει πίσω του διάφορα λεφτόδεντρα και ξεπλυματόδεντρα καθώς και να διοργανώνει διάφορα πάρτι για να τα αρπάζει από πλούσιους δωρητές. Κι αυτό το καθιστά εντελώς διαφορετική περίπτωση από το Τατόι, όπου οι επιχειρηματίες φιλοδοξούν να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία για να βγάλουν κέρδη. Επομένως, δεν μιλάμε για τουριστικές επισκέψεις, γαμήλιες δεξιώσεις και μαθήματα υφαντικής και αρμέγματος, αλλά για πεντάστερα ξενοδοχεία. Μάλλον αυτό είναι το σχέδιο.

Oι λομπίστες της πράσινης μετάβασης

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής ο Μητσοτάκης και ο Κάρολος είχαν τηλεδιάσκεψη με ένα λόμπι Ελλήνων επιχειρηματιών που συγκροτούν το ελληνικό συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για Βιώσιμες Αγορές (Sustainable Markets Initiative), ακόμα μία πατέντα της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος, που αποσκοπεί σε ανιδιοτελείς επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση σε έναν καλύτερο κόσμο. Στους επιχειρηματίες αυτούς ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων υπάρχουν 12 ζεστά δισεκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ, αναφερόμενος ειδικά στο Τατόι, είπε ότι στόχος δεν είναι να αποτελέσει έναν προορισμό του σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους, αλλά να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικής επιχειρηματικότητας κ.λπ., όπως το Dumfries.

Για να έχουμε μια εικόνα, οι εταιρείες που συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν το θέμα ήταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aegean, η ναυτιλιακή Dian Shipping Inc της οικογένειας Παληού, ο κατασκευαστικός Όμιλος ΕΛΑΚΤΩΡ, η Energean, εταιρεία εξορύξεων υδρογονανθράκων που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, η Vodafone, o Όμιλος Viochalco και το κοινωφελές ίδρυμα Avra της οικογένειας Λαιμού. Παρέστη επίσης και ο αντιπρόεδρος της Bank of America.

Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν ότι το φιλέτο του Τατοΐου βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, και μάλιστα με την αποκατάσταση της περιοχής -που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι- και τις απαιτούμενες προσαρμογές, εξασφαλισμένες από τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης. Μια δημόσια ιδιοκτησία, λοιπόν, που αποτελεί τεράστιας αξίας φιλέτο, θα αποκατασταθεί με δημόσιο χρήμα και θα αποδοθεί για εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Τι άλλο θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL