Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.2°C19.6°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C18.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
10.0°C16.6°C
1 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
ΣΥΡΙΖΑ / Στη Βουλή η υπόθεση των απλήρωτων υγειονομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Στη Βουλή η υπόθεση των απλήρωτων υγειονομικών

γιατροί νοσοκομείο
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, περίσσευμα αναλγησίας και υποτίμησης της εργασίας των ανθρώπων που υπηρετούν τις δημόσιες δομές υγείας, καθώς αφήνει απλήρωτους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές, μέσα στην περίοδο των εορτών του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα των απαράδεκτων αυτών κυβερνητικών χειρισμών φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, Δώρας Αυγέρη, την οποία συνυπογράφουν ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας Γιώργος Βαρεμένος.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της κυβέρνησης υγειονομικοί του ΕΣΥ και εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές δεν θα λάβουν τον μισθό τους πριν από το Πάσχα, όπως αντιθέτως έχει αποφασιστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και αυτούς στα σώματα ασφαλείας.

Επιπλέον, οι 4.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία μέσω ΟΑΕΔ δεν έχουν καν λάβει τα δεδουλευμένα του Μαρτίου, ενώ στους παραπάνω προστίθενται και εκείνοι που τελούν σε πολύμηνη αναστολή. «Χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες υγειονομικούς στη μοίρα τους να μην μπορούν να κάνουν ούτε Πάσχα, σε μια περίοδο γενικευμένης ακρίβειας, ανέχειας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης» σχολιάζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα για την τάχιστη καταβολή -μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα- της μισθοδοσίας των υγειονομικών, όπως γίνεται σε όλο τον δημόσιο τομέα, αλλά και των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ στα δημόσια νοσοκομεία κι εκείνων που βρίσκονται σε πολύμηνη αναστολή.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία επιδεικνύουν αναλγησία, εμπαιγμό και πλήρη αδιαφορία για τους εργαζόμενους στην υγεία, οι οποίοι στα 2,5 χρόνια της πανδημικής κρίσης μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις  θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους την ζωή.

Με απόφαση της κυβέρνησης εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν θα κάνουν φέτος Πάσχα, καθώς δεν θα πληρωθούν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους θα μείνουν απλήρωτοι μέσα στις γιορτές, σε μια περίοδο μάλιστα γενικευμένης ακρίβειας, ανέχειας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ προγραμματίζεται η πληρωμή του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου αντί για τις 26 Απριλίου, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και για  υγειονομικούς του ΕΣΥ  και τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές. Οι εργαζόμενοι αυτοί  θα πληρωθούν μετά τις γιορτές του Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου.

Ωστόσο, η κυβερνητική αναλγησία δεν σταματά εδώ, καθώς οι 4.000 υγειονομικοί των νοσοκομείων που εργάζονται μέσω του ΟΑΕΔ δεν έλαβαν καν τον μισθό τους για τα δεδουλευμένα Μαρτίου στις 15 Απριλίου.

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «[…]Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ καθώς και οι εργαζόμενοι στις προνοιακές Μονάδες δημόσιοι υπάλληλοι όπως ενημερωθήκαμε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ότι θα πληρωθούμε τον μισθό μας κατόπιν της εορτής Πάσχα, στις 27 Απριλίου. Έχουν φτυσμένους τους πολεμιστές, τους ήρωες του υγειονομικού πολέμου ακόμη και σε αυτό. Για τους υγειονομικούς των 850 ευρώ το μήνα δεν υπάρχει ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας, δεν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Δεν υπάρχει ακρίβεια. Δεν επιτρέπεται να γιορτάσουν Πάσχα. Θα φάμε χειροκροτήματα. Ντροπή».

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Οι 4.000 υγειονομικοί των νοσοκομείων που εργάζονται μέσω του ΟΑΕΔ δεν έλαβαν τον μισθό τους 15 Απριλίου (μισθός Μαρτίου) λόγω των ειδικών αργιών του ΕΥΡΩ που έχουν καθιερωθεί για τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα όπως ειδοποιήθηκαν από τις τράπεζες. Πού είναι εδώ η κοινωνική ευαισθησία του υπουργείου Οικονομικών τη στιγμή που οι συνάδελφοι δεν έχουν να φάνε;

Και βέβαια δεν ξεχνάμε τους 3.500 συναδέλφους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή (το μέτρο της αναστολής αφορά 7.500 συναδέλφους) χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος και οκτώ μήνες είναι χωρίς μισθό και θα περάσουν μαύρο Πάσχα. Τρεις από τους έξι υγειονομικούς σε αναστολή συνεχίζουν την απεργία πείνας. Οι άλλοι τρεις κατέρρευσαν. Θα κάνουν Πάσχα στα σκαλιά του υπουργείου υγείας. Αν αντέξουν. Τέτοια αναλγησία!».

Επειδή,  πρόκειται για άνιση, διακριτική και προκλητικά άδικη μεταχείριση σε βάρος των υγειονομικών, οι οποίοι μοχθούν αδιάκοπα για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ.

Επειδή, οι εργαζόμενοι μέσω του ΟΑΕΔ δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τα δεδουλευμένα Μαρτίου, εξαιτίας συνθηκών που γνώριζαν και των συνεπειών τους που όφειλαν να είχαν προλάβει τα αρμόδια υπουργεία (ειδικές αργίες τραπεζών λόγω του καθολικού Πάσχα).

Επειδή, ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει εξωθήσει στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους που παραμένουν σε αναστολή από τον περασμένο Σεπτέμβριο στερούμενοι του μισθού τους και κάθε είδους ασφάλισης και περίθαλψης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  • Τι προτίθενται να κάνουν ώστε να καταβληθεί άμεσα  - μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα - η μισθοδοσία των υγειονομικών, όπως γίνεται σε όλο τον δημόσιο τομέα;
  • Τι προτίθενται να κάνουν, ώστε να καταβληθούν  άμεσα στους εργαζόμενους υγειονομικούς μέσω ΟΑΕΔ τα οφειλόμενα δεδουλευμένα του Μαρτίου;
  • Ποια μέριμνα προτίθενται να λάβουν για ενίσχυση και στήριξη όσων υγειονομικών βρίσκονται σε αναστολή  και είναι στα όρια της απόλυτης φτωχοποίησης και εξαθλίωσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Ξανθός Ανδρέας
Βαρεμένος Γεώργιος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL