Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Πρωτοβουλία για την Ειρήνη / Αναγκαίο ένα νέο κίνημα ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία για την Ειρήνη / Αναγκαίο ένα νέο κίνημα ειρήνης

Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης και Αντώνης Ρουπακιώτης στη χθεσινή ημερίδα

Την ανάγκη για δημιουργία νέου κινήματος ειρήνης με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπό τη σκιά της νέας κούρσας υπερεξοπλισμών υπογράμμισαν οι ομιλητές της ημερίδας της Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη. Συνεχίζοντας την προσπάθεια από εκεί που την άφησε η μαζική αντιπολεμική συναυλία, οι ομιλητές τόνισαν ότι η αναζωπύρωση των ψυχροπολεμικών εντάσεων και της στρατικοποίησης της Ευρώπης θέτει σε κίνδυνο δημοκρατικές κατακτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το κοινωνικό κράτος.

Ο Νίκος Φίλης, ο οποίος συντόνισε το πρώτο «τραπέζι» διαλόγου που αφορούσε τα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κρίση, τόνισε ότι «θέλουμε να κλιμακώσουμε τη φιλειρηνική προσπάθεια» μετά τα πρώτα θετικά βήματα με την αντιπολεμική συναυλία. Τον κίνδυνο για περιορισμό δικαιωμάτων στο όνομα του πολέμου υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης φέρνοντας το παράδειγμα των πιέσεων για περιορισμούς στην πρόσβαση στην εργασία, την ασφάλιση, αλλά και στην ενέργεια.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος προειδοποίησε ότι η απόφαση της Κομισιόν να κόψει την αναμετάδοση του Russia Today και του Sputnik και οι πιέσεις της ρωσικής κυβέρνησης στα ανεξάρτητα ΜΜΕ ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για ένταση της λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας.

Ο  Άγης Τερζίδης, γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, που βρέθηκε στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, μετέφερε γλαφυρά την κατάσταση των προσφύγων, ενώ υπογράμμισε ότι η εμπειρία των τελευταίων πολέμων δείχνει πως πλέον η χρήση ανθρωπιστικών διαδρόμων έχει μετατραπεί σε όπλο, ενώ οι τακτικοί στρατοί «καταπατούν όλο και πιο απροκάλυπτα τις διεθνείς συνθήκες».

Να αξιοποιηθεί η θερμή υποδοχή προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες «ως ευκαιρία για να δράσουμε» για τη βελτίωση της ζωής και των δικαιωμάτων όλων των προσφύγων κάλεσε η Βασιλική Κατριβάνου, συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Τον λόγο πήρε και η νομικός Βίκυ Τσεφαλά που μετέφερε τη φωνή της νέας γενιάς, που δυστυχώς «βιώνει αλλεπάλληλες κρίσεις ως κανονικότητα» και εκτίμησε ότι οι νέοι άνθρωποι «χρειάζονται πρότυπα και παράδειγμα για να βγουν από αυτή την ματαιότητα».

Τέλος, ο Μιχάλης Υδραίος από την «Αλληλεγγύη για  Όλους» έκανε αποτίμηση της αντιπολεμικής συναυλίας ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες που δεν έκαναν πίσω παρά τις πιέσεις. Περιέγραψε τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η «Αλληλεγγύη για  Όλους» με καμπάνια ενίσχυσης των προσφύγων και σκέψεις για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Ουκρανίας, πιθανώς με την κατασκευή χώρου εκπαίδευσης σε περιοχή με ελληνικό στοιχείο.

Οι χαιρετισμοί προς την ημερίδα

Νωρίτερα είχαν λάβει χώρα οι χαιρετισμοί προς την ημερίδα, με τη συντονίστρια Φωτεινή Σιάνου να βάζει την παράμετρο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι προσφύγισσες από την Ουκρανία που απειλούνται ή έχουν ήδη πέσει θύματα βιασμών, τράφικιγκ, αλλά και «βίαιης επιστροφής στον παραδοσιακό ρόλο ανδρών και γυναικών».

Ο Βασίλης Βασιλικός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ένας ειρηνικός κόσμος είναι εφικτός». «Το αίτημα για ειρήνη δεν σημαίνει ουδετερότητα, αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική θέση» ξεκαθάρισε η Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. Την ανάγκη η Ευρώπη «να έχει δικό της λόγο, ανεξάρτητο και όχι υποταγμένο στη στρατηγική των ΗΠΑ» σημείωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος.

Την «έκδηλη ανησυχία δημάρχων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων» ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά τους δήμους τους λόγω του ενεργειακού κόστους μετέφερε ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης. Την ανάγκη το κίνημα ειρήνης του 21ου αιώνα να καταδικάζει χωρίς επιφυλάξεις τις εισβολές, αλλά και να μην υποκύπτει στις πιέσεις να ευθυγραμμιστεί για να γίνει φιλοΝΑΤΟϊκό τόνισε ο πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.

Ο Δημητριάδος επέκρινε τη Ρωσική Εκκλησία

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος επέκρινε ιδιαίτερα τη στάση της Ρωσικής Εκκλησίας, κατηγορώντας την για τη διδασκαλία της για τον «ρωσικό κόσμο», διδασκαλία που χαρακτήρισε «ορθόδοξο εθνοφυλετικό θρησκευτικό φονταμενταλισμό». Παράλληλα, ο Ιγνάτιος υπογράμμισε την ανάγκη «να μην επιτρέψουμε στους νοσταλγούς των Ναζί να χρησιμοποιήσουν τη ρωσική εισβολή για να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων όσους συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL