Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πουλάνε και το τυπογραφείο του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πουλάνε και το τυπογραφείο του κράτους

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

Σε διαδικασία πλειστηριασμού έχει βάλει ο Κυριάκος Πιερρακάκης ακόμα και το τυπογραφείο του Δημοσίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται μάλλον για μία εν εξελίξει διαδικασία ξεπουλήματος, καθώς το τίμημα θα μειώνεται διαρκώς μέχρι να το πάρει κοψοχρονιά συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκτυπώσεις του Δημοσίου, που το 2020 ήταν πάνω από 27 εκατ. ευρώ, να δίνονται σε ιδιώτες.

Θα το φάει... λύκος;

Ήδη στην αγορά ακούγεται ότι ο βασικός ενδιαφερόμενος είναι επιχειρηματίας με πολυετή οικογενειακή παρουσία σε εκτυπωτικές μονάδες, ο οποίος έχει σχέση με τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από είκοσι δύο χρόνια, τότε που ήταν διευθυντής Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας, συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας του!

Σήμερα η σχέση του πρωθυπουργού με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια προφανώς και έχει αλλάξει. Δεν έχουν επαγγελματική σχέση, καθώς δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021, όταν καίγονταν η Αττική, η Εύβοια και η Ηλεία, υπήρξαν φωτογραφίες που έδειχναν ότι πυροσβεστικό όχημα προστάτευε τη βίλα της οικογένειας στην Κερατέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες που μετέφεραν καταγγελίες κατοίκων, στις 16 Αυγούστου στην κεντρική είσοδο της βίλας της οικογένειας ήταν παρκαρισμένο ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο φέρεται να παρέμεινε εκεί από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, με τη φωτιά να έχει φύγει από την Κερατέα.

Οι πλειστηριασμοί που ρίχνουν το τίμημα

Η αξία κτήσης του τυπογραφείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση έθεσε ως αρχική τιμή πώλησης τα 300.000-400.000 ευρώ και πολλοί φοβούνται πως η πώληση θα φτάνει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

Στις 25 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμού μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού με αρχική τιμή 300.000 ευρώ. Δεν εμφανίστηκε κάποιος ενδιαφερόμενος. Αυτό βάσει νόμου σημαίνει ότι σε έναν μήνα θα γίνει δεύτερος πλειστηριασμός με το αρχικό τίμημα μειωμένο κατά 25%, δηλαδή θα πέσει στα 225.000 ευρώ. Αν και τότε δεν εμφανιστεί κανείς ενδιαφερόμενος, ο επόμενος πλειστηριασμός θα έχει νέα μείωση του τιμήματος κατά 25%, δηλαδή θα πάει στα 170.000 ευρώ. Και μετά θα υπάρξει νέα μείωση κατά 25% κ.ο.κ. Επίσης, στον τελικό πλειοδότη θα υπάρξει έκπτωση 50% εφόσον πληρώσει αμέσως το σύνολο του τιμήματος. Με αυτές τις μεθοδεύσεις (που η αλήθεια είναι ότι συνηθίζονται στους πλειστηριασμούς) το τελικό τίμημα που θα δώσει ο αγοραστής εκτιμάται πως μπορεί να κινείται στα 50.000 ευρώ, όταν η αξία κτήσης είναι 12 εκατ. ευρώ.

Απαξίωση:  Άφησαν χωρίς συντήρηση τα μηχανήματα

Πριν από την εκποίηση προηγήθηκε η απαξίωση και μετά η επί της ουσίας απαγόρευση δραστηριότητας, κι αυτό παρά το ότι η Υπουργική Απόφαση που μεταφέρει την εκτυπωτική μονάδα από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει ότι πρόκειται για το τυπογραφείο «όλου του Ελληνικού Δημοσίου».

Έτσι, τα μηχανήματα δεν έχουν συντηρηθεί επί πέντε χρόνια. Κι αυτό το παραδέχεται εγγράφως ο διευθυντής της υπηρεσίας Γεράσιμος Παράσχος σε κάθε ενδιαφερόμενο (Εθνικό Τυπογραφείο, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, Βουλή, αστυνομία κ.ά.).

Ο γ.γ. δεσμευόταν για αντικατάσταση εξοπλισμού

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος στις 20 Ιουλίου 2021, απαντώντας σε ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεσμευόταν ότι «οποιαδήποτε εκποίηση εξοπλισμού της εκτυπωτικής μονάδας αφορά απόσυρση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, του οποίου το κόστος συντήρησης καθίσταται ασύμφορο. Συνοδεύεται δε με αντικατάστασή του με σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό».  Όμως στον άγονο πλειστηριασμό μπήκε το σύνολο του εξοπλισμού και δεν κρατήθηκε τίποτα για τη μετεγκατάσταση. Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, αναμένοντας μόνο την εκποίηση του εξοπλισμού χωρίς κάποια πρόνοια για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης, εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για προμήθεια νέου εξοπλισμού, όπως δεσμευόταν ο Δ. Αναγνωστόπουλος.

Μπορεί να τυπώσει τρεις εφημερίδες

Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι πεπαλαιωμένα όλα τα μηχανήματα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σ’ αυτά σήμερα μπορούν να τυπωθούν έως και τρεις εφημερίδες.  Όμως, όπως αναφέρουν σε δήλωσή τους ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Μάριος Κάτσης, οι εκτυπωτικές παραγγελίες φορέων του Δημοσίου «έχει επιλεγεί να δίνονται με απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες ημετέρους. Το μόνο πραγματικό κυβερνητικό πλάνο είναι η εκποίηση του εξοπλισμού χωρίς κάποια πρόνοια για το τι μέλλει γενέσθαι». «Το τρίπτυχο, πλέον, είναι απαξίωση-εκποίηση-απευθείας ανάθεση. Διαμορφώνεται μια αγορά κλειστού κλαμπ συμφερόντων που θα ζει κρατικοδίαιτα και παρασιτικά, χωρίς να ικανοποιεί πραγματικά κοινωνικές ανάγκες, όπως αποδείχθηκε σε πλήθος περιπτώσεων (μάσκες-αλεξίπτωτα, προστασία με οχήματα για την κακοκαιρία κ.ά.)» τονίζουν.

Σήμερα η εκτυπωτική μονάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στο Μενίδι. Ως δικαιολογία για την εκποίηση η κυβέρνηση προβάλλει τη μεταστέγασή της στο Μοσχάτο, όπου βρίσκεται το ιδιόκτητο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος 600.000 ευρώ ετησίως.

Ήταν και είναι κερδοφόρο

Υπογραμμίζεται ότι το τυπογραφείο όλα τα χρόνια ήταν και είναι κερδοφόρο, ενώ ο τζίρος των εκτυπώσεων μόνο του Δημοσίου εκτιμάται ότι φτάνει τα 27 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σήμερα δίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους της αγοράς ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 7.454 δημόσιοι διαγωνισμοί για εκτυπώσεις, ανατυπώσεις και εκδόσεις. Από αυτή την αγορά αποκλείστηκε η εκτυπωτική μονάδα.

Επέπληξαν τους εργαζόμενους που έφερναν δουλειές του Δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια από εργαζόμενους να προσελκύσουν στην εκτυπωτική μονάδα τις υπηρεσίες του Δημοσίου και υπήρξε ενημέρωση των δημόσιων φορέων ότι μπορούν να απευθυνθούν εκεί για τις ανάγκες τους.  Όμως, παρά το ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, η διοίκηση τους επέπληξε(!) και άφησε τις δουλειές να φύγουν...

Ο υπουργός αποφεύγει να υπογράψει

Επισημαίνεται ότι από τη διαδικασία πώλησης του υπερσύγχρονου τυπογραφείου του κράτους απουσιάζει ο υπουργός! Τα έγγραφα υπογράφονται από τον διευθυντή εκτυπώσεων Γ. Παράσχο, δηλαδή από έναν υπηρεσιακό παράγοντα, και όχι από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Αναγνωστόπουλο ή τον υπουργό - ενδεχομένως ο Κ. Πιερρακάκης να μην θέλει προσωπική εμπλοκή σε αυτή τη συναλλαγή, καθώς έχει να φροντίσει και το πολιτικό του μέλλον, το οποίο στην Α΄ Αθηνών είναι θολό, με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν στην 3η-4η θέση…

Τύπωνε 100 εκατομμύρια σελίδες τον χρόνο

Παραδοχή του γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Αναγνωστόπουλου σε απάντηση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν ότι στο τυπογραφείο τυπώνονταν περί τις 100 εκατ. σελίδες τον χρόνο. Ωστόσο, σήμερα η διοίκηση εμποδίζει την προσέλκυση εκτυπώσεων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Το τυπογραφείο του κράτους σήμερα ανήκει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα αποτελεί ιδιοκτησία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εκτυπωτική μονάδα του Δημοσίου μετά το ιστορικό Εθνικό Τυπογραφείο.

Μέχρι το 2019 η εκτυπωτική μονάδα ανήκε στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ήταν η ΓΓΠΣΔΔ. Η μεταφορά της ΓΓΠΣΔΔ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφερε το τυπογραφείο του Δημοσίου στο νέο υπουργείο.  Όσο ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, το τυπογραφείο ήταν προσανατολισμένο στα φορολογικά έντυπα. Σε απάντησή του στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Αναγνωστόπουλος επισημαίνει ότι είχε ως στόχο «την εκτύπωση όλων των φορολογικών και τελωνειακών εντύπων» και αποκαλύπτει ότι «στα μέσα της δεκαετίας του 2001-2010, υπερέβαιναν ετησίως τις 100 εκατομμύρια σελίδες».

Το μεγαλύτερο μέρος της επιτύπωσης των εντύπων (φορολογικές δηλώσεις, εκκαθαριστικά, σήματα τελών κυκλοφορίας κ.λπ.), τα οποία περιλάμβαναν και στοιχεία των φορολογουμένων, πραγματοποιήθηκε σε αυτά τα μηχανήματα. Ωστόσο, το 2018 τα μηχανήματα αυτά πουλήθηκαν στην Αλβανία με αντίτιμο 20.000 ευρώ.

Βεβαίως, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, με την προοδευτική υλοποίηση του TAXISnet, μειώθηκαν τα έντυπα που τύπωνε, το τυπογραφείο όμως παρέμεινε μια πολύ μεγάλη εκτυπωτική μονάδα, η οποία εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των εκτυπωτικών αναγκών του δημόσιου τομέα.

Ο Δ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει ότι «από το 2007, οπότε και άρχισε η μαζική εφαρμογή του TAXISnet, έως σήμερα έχει ηλεκτρονικοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών, με αποτέλεσμα η παραγωγή εντύπων να έχει συρρικνωθεί στο 1% της μέγιστης ετήσιας παραγωγής. Η μόνη σταθερή και διαρκής απαίτηση εκτυπωτικής εργασίας που υφίσταται σήμερα για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή που αφορά τις ταινίες καπνού, η οποία ανατέθηκε το 2016 στην Εκτυπωτική Μονάδα της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς δηλαδή να αξιοποιηθεί η εκτυπωτική μονάδα της ΓΓΠΣΔΔ με τις όποιες αναβαθμίσεις ενδεχομένως χρειάζονταν να υλοποιηθούν».

Πάντως, οι ισχυρισμοί του Δ. Αναγνωστόπουλου έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, που επισημαίνουν ότι δεν είναι όλα τα μηχανήματα για απόσυρση, καθώς, αν του έδιναν τη νομική δυνατότητα, το τυπογραφείο θα μπορούσε να τυπώσει ακόμη και εφημερίδες. Τα μόνα βέβαια είναι ότι η διοίκηση εμπόδισε την προσέλκυση εκτυπώσεων, ότι σήμερα η αγορά των εκτυπώσεων του Δημοσίου είναι γύρω στα 27 εκατ. ευρώ και ότι όλα τα χρήματα θα πάνε σε ιδιώτες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL