Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.2°C31.2°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.0°C32.2°C
2 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.0°C31.0°C
1 BF 24%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.5°C
4 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.3°C28.9°C
2 BF 26%
Ακρόπολη, σύμβολο ειρήνης, κύριε Μητσοτάκη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρόπολη, σύμβολο ειρήνης, κύριε Μητσοτάκη!

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Σε νέο πολιτισμικό και πολιτικό ολίσθημα υπέπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επιλογή της τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale να πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Η εν λόγω πτήση χαρακτηρίστηκε από τους εμπνευστές της συμβολική, αλλά ποιον συμβολισμό υπηρετούσε;

Διαμαρτύρομαι ως αγωνιστής της ειρήνης διότι προσωπικά σε πολλά διεθνή συνέδρια έχω υποστηρίξει ότι με βάση τη μυθολογία αλλά και την Ιστορία, η Αθήνα είναι «πόλη της ειρήνης». Και τούτο διότι κατά τη μυθολογία η θεά Αθηνά χάρισε στους Αθηναίους ένα δέντρο αγριελιάς που φύτρωσε στην Ακρόπολη σε διαγωνισμό που είχε με τον Ποσειδώνα, ο οποίος πρόσφερε ένα πολεμικό άλογο. Οι σοφοί Αθηναίοι προτίμησαν το δώρο της θεάς της σοφίας, δίνοντας στην πόλη τους το όνομα Αθήνα.

Οσο για την ιστορία, ο Παρθενώνας, κορυφαίο μνημείο της αρχαιότητας, χτίστηκε σε μια περίοδο άνθισης της ειρήνης και του πολιτισμού στην Αθήνα, ενώ και μεταγενέστερα, η πρώτη στην Ευρώπη αντιφασιστική πράξη των Γλέζου και Σάντα ήταν και πράξη ειρήνης, διότι φασισμός σημαίνει πόλεμος, όπως είναι πλέον η οδυνηρή εμπειρία της ανθρωπότητας.

Για ειρήνη, ζωή και πολιτισμό

Η Αριστερά της Ελλάδας καθώς και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ είχαν καταστήσει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αφετηρία φιλειρηνικών εκδηλώσεων στα δύσκολα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Ειδικότερα, στο απόγειο της σκοτεινής εκείνης περιόδου, το 1983, η προσκείμενη στο ΚΚΕ κίνηση ειρήνης ΕΕΔΥΕ είχε εισηγηθεί και στο διεθνές κίνημα ειρήνης μια πρωτότυπη συμβολική εκδήλωση στην Ακρόπολη με τη μορφή ανθρώπινης αλυσίδας από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι τον βράχο του Αρείου Πάγου και τον δρόμο που οδηγεί στους Αέρηδες.

Το σύνθημα της αντιπυρηνικής εκδήλωσης που χρειάστηκε πολύ μόχθο για να οργανωθεί, ήταν «Σώστε την Ακρόπολη, την ειρήνη, τη ζωή και τον πολιτισμό από τον πυρηνικό όλεθρο». Την πρωτοβουλία είχαν χαιρετίσει τότε σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Μιχάλης Στασινόπουλος, τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η δε διακήρυξη που είχε υιοθετηθεί είχε παρουσιαστεί στον χώρο του Αρείου Πάγου από τον καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο, πρώτο εκλεγμένο πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και ανέλαβε πρόεδρος της υπό δημιουργία κίνησης με τίτλο «Έκκληση της Ακρόπολης για την Ειρήνη, τη Ζωή και τον Πολιτισμό».

Υπήρξαν βέβαια και κάποιες ενστάσεις με διανοουμενίστικο υπόβαθρο, αλλά η «Έκκληση της Ακρόπολης» ένωσε όλες τις κινήσεις ειρήνης της Ελλάδας αποτελώντας και γέφυρα ανάμεσα στα κινήματα ειρήνης της Ανατολής και της Δύσης, πολύ περισσότερο που η ετήσια «ανθρώπινη ασπίδα» συνδεόταν με τα πυρηνικά ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου).

Εχοντας λάβει μέρος ενεργά σε εκείνη την οικουμενικής εμβέλειας κίνηση, θεωρώ όχι μόνο άστοχη, αλλά και οπισθοδρομική, καθώς και εθνικιστική την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πετάξουν τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Αν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πιστεύουν ότι με τέτοιες επιλογές ενισχύουν το εθνικό φρόνημα του ελληνικού λαού, μάλλον πέφτουν έξω τραγικά, διότι άλλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του: η ακρίβεια, οι θάνατοι από την πανδημία, που ξεπέρασαν τους 23.000, και η αυξανόμενη φτώχεια που πλήττει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Από την άλλη, στη διεθνή κοινή γνώμη, που συγκινείται από μηνύματα ειρήνης και φιλίας των λαών, τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη στέλνουν μήνυμα ότι υπέρτατη αξία για τη σημερινή Ελλάδα δεν είναι ο πολιτισμός και η ειρήνη, αλλά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης.  Ήδη πλήττεται βαρύτατα η εικόνα της χώρας από τις διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων που διερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis. Βάλτε φρένο, κύριε Μητσοτάκη, για το καλό του τόπου!

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL