Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Η Ν.Δ. θέτει τη Δικαιοσύνη σε κατάσταση πολιορκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. θέτει τη Δικαιοσύνη σε κατάσταση πολιορκίας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη»

Ζίγκμουντ Φρόιντ

Να έχεις από την πρώτη στιγμή κατά την οποία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο κυνηγήσει, απαξιώσει, απειλήσει, υβρίσει, συκοφαντήσει και τελικά (κατά)διώξει με μια συγκυριακή πλειοψηφία στη Βουλή όλους όσοι ασχολήθηκαν, ερεύνησαν, εξέτασαν, κατέθεσαν, ανέκριναν και πρότειναν ό,τι πρότειναν στην υπόθεση της Novartis και ταυτόχρονα να κατηγορείς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, ότι «δεν σέβεται και παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη» αποτελεί αυθάδεια, ασέβεια, ψεύδος ολκής, αν δεν είναι το μεγαλύτερο «πολιτικό» ανέκδοτο στην ιστορία της χώρας.

Για πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους η απόφαση για τη δίωξη ή μη της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη ανατέθηκε σε δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ποινικοδικονομικούς κανόνες, η Εισαγγελία είναι μονοπρόσωπο και ενιαίο πρόσωπο-όργανο και τυχόν διαφωνία τους θα οδηγούσε κατ’ ανάγκη σε λογικό και νομικό αδιέξοδο. Οι δύο αντιεισαγγελείς πράγματι διαφώνησαν και υπέβαλε ο καθένας τους χωριστό πόρισμα με εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις. Η τελική επιλογή αφέθηκε σε εισαγγελέα κατώτερου(!) βαθμού, ο οποίος επέλεξε (δεν γνωρίζουμε με ποια νομικά και ουσιαστικά κριτήρια) τη γνώμη εκείνου που πρότεινε την ποινική δίωξη της Ελ. Τουλουπάκη, όπως πρότειναν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι νόμοι που κόντυναν το κράτος δικαίου

Είναι η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη που με νομοθετικές της πρωτοβουλίες «κόντυνε» το κράτος δικαίου, εκμηδένισε τη διαφάνεια, εξαφάνισε τη λογοδοσία και ενίσχυσε παντοιοτρόπως τους ισχυρούς φίλους της, που με τη σειρά τους τη στηρίζουν παντοιοτρόπως:

- Εκτόπισε την υποχρέωση να είναι πρόεδρος της Αρχής γιο το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός και μετάλλαξε την Αρχή αυτή διακόπτοντας τη θητεία της, ενώ ψήφισε διάταξη με την οποία με την παρέλευση δεκαοκταμήνου αίρονταν οι κατασχέσεις σε προϊόντα εγκλήματος και όταν θα δικαστούν οι σχετικές υποθέσεις, τι θα βρει το ελληνικό Δημόσιο; Πάπαλα.

- Ψήφισε νόμο ντροπής, που πρόβλεψε ότι για υποθέσεις απιστίας μόνο των τραπεζικών στελεχών η δίωξή τους θα γίνεται μόνο μετά από έγκληση των ιδίων των τραπεζών(!) από τους νόμιμους εκπροσώπους τους, δηλαδή οι υπεύθυνοι θα πρέπει να υποβάλουν έγκληση κατά του εαυτού τους! Θα λέγαμε ότι επρόκειτο για «αυτοάνοσο» έγκλημα!

- Σήμερα ποιεί την νήσσαν για τα χρέη του κόμματός της (που φτάνουν τα 340 εκατομμύρια) που παραμένουν ανεξόφλητα, την ώρα που ο τελευταίος «περιπτεράς» καλείται να εξοφλήσει δάνεια μερικών χιλιάδων ευρώ απειλούμενος με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις τραπεζικών του λογαριασμών.

- Έδωσε (σκόρπισε μάλλον) 40 εκατομμύρια σε ΜΜΕ με τη γνωστή λίστα Πέτσα χωρίς κριτήρια και χωρίς ούτε ένα (αριθμητικό 1) αιτιολογικό σκεπτικό. Μάλιστα, με τη λίστα Πέτσα έγινε ό,τι ακριβώς είχε γίνει και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με το αλόγιστο και αναιτιολόγητο ξόδεμα δημόσιου χρήματος σε απίθανα και απίστευτα sites, που συστήνονταν λίγες μέρες πριν από την πληρωμή τους.  Έτσι εκτελεστική και «τέταρτη» εξουσία, συναιρούμενες σε μία υπερεξουσία, παράγουν προστασία από ενοχλητικές φωνές που αξιώνουν έλεγχο και λογοδοσία.

- Διαχρονικά φοβάται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και νιώθει ανασφάλεια από τις έρευνές της. Απόδειξη το γεγονός ότι το 2013 οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης, που διερευνούσαν μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα (τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και ύποπτες λίστες ύποπτων καταθέσεων κ.ά.) κατήγγειλαν ευθείες παρεμβάσεις στο διωκτικό τους έργο. Αμέσως μεθοδεύτηκε η εξουδετέρωσή τους με τη δημιουργία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που απορρόφησε το έργο τους. Τώρα που η εισαγγελέας Διαφθοράς ερεύνησε με τρόπο και αποτέλεσμα μη αρεστό σ’ αυτούς την εξουδετέρωσαν με το ακριβώς αντίθετο: τη δημιουργία Οικονομικής Εισαγγελίας και κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Ελ. Τουλουπάκη.  Όχι που δεν θα έβρισκαν τρόπο οι... αδιάφθοροι.

- Ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση του σκανδάλου της Novartis στην Εισαγγελία Διαφθοράς ερευνώμενη, Ν.Δ., υπουργοί της και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δήλωναν δημόσια ότι οι σχετικές δικογραφίες πρέπει να πάνε στο αρχείο! Θυμίζουμε ότι αυτό έκανε ο Κ. Μητσοτάκης δημόσια σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στις 12.1.2021, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει εμπλοκή για κανένα πολιτικό πρόσωπο, διαψεύδοντας τον εαυτό του και παλιότερη δήλωση στην οποία έλεγε «ότι μπορεί να μην είναι αθώοι όλοι όσοι ερευνούνται». Η αποθέωση βέβαια της παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ήταν και η δήλωση στη Βουλή (15.7.2020) του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για το ότι «οι φάκελοι της υπόθεσης Novartis θα έπρεπε να αρχειοθετηθούν από τη Δικαιοσύνη». Πρόκειται για την επιτομή της εν ψυχρώ παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Στις τελευταίες θέσεις της ελευθερίας

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις (π.χ.  Έκθεση OLAF για 277 παρατυπίες στις συμβάσεις για την πανδημία, η παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ, η αοριστολογία της νέας διάταξης του άρθρου 191 Π.Κ. για τις ψευδείς ειδήσεις ώστε να χωράνε τα πάντα, η ελεύθερη πτώση στις τελευταίες θέσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και τον κόσμο, και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός), αλλά το περιορισμένο όριο ενός άρθρου δεν το επιτρέπει. Θα γίνει στο μέλλον.

Ολα αυτά, άλλα τόσα και περισσότερα ακόμα είναι έργο της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη και έχει δίκιο ο Προκόπης Παυλόπουλος όταν λέει ότι «ζούμε μέρες σκοτεινές, η Δικαιοσύνη πρέπει να βάλει στοπ στις κρατικές αυθαιρεσίες», κι εμείς προσθέτουμε ότι πολλά προσδοκούμε, πρέπει να προσδοκούμε από τη Δικαιοσύνη, που είναι «το τελευταίο καταφύγιο κάθε αδύναμου και κατατρεγμένου πολίτη (ulitimum refugium)» ή υπό άλλη έννοια οι δικαστές και οι εισαγγελείς πρέπει να πατήσουν «επί όφεων και σκορπίων»(Χρ. Σαρτζετάκης).

Ολα τα παραπάνω είναι συμβατά με ένα κράτος δικαίου; Η απάντηση είναι όχι, θυμίζοντας τον  Άγγλο δικαστή Τομ Μπίνκγχαμ, που είπε ότι «σε έναν κόσμο διηρημένο από διάφορες εθνικότητες και πολιτισμούς, το κράτος δικαίου είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας κοινωνικής συνοχής, ομοιάζει δε σε παγκόσμια θρησκεία».

Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας θα γίνει από μια προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πρώτη γραμμή. Και θα γίνει σύντομα, όταν κληθεί ο ελληνικός λαός να κάνει «πολιτικό ταμείο».

* Ο Σπύρος Λάππας είναι βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL