Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.5°C29.1°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.6°C26.3°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
21.0°C28.7°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C27.2°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C25.7°C
0 BF 57%
ΣΥΡΙΖΑ για προϋπολογισμό 2022 / Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ για προϋπολογισμό 2022 / Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο η κυβέρνηση

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Την πορεία της κυβέρνησης χωρίς εναλλακτικό σχέδιο επισήμαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας την «ανεπάρκεια» αυτή στην αδημονία της να επιστρέψει στις προ της χρεοκοπίας πολιτικές εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων. Ο Γιάννης Δραγασάκης προειδοποίησε για τις «απειλές» και «αντιφάσεις» που περικλείει ο προϋπολογισμός του 2022 και αναρωτήθηκε ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί η πιο αισιόδοξη εκδοχή του θετικού σεναρίου πάνω στο οποίο έχει βασίσει τον προϋπολογισμό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από τη χρεοκοπία της χώρας, με το οικονομικό της σχέδιο να αφορά μια «μη βιώσιμη, ενεργοβόρα και άνιση ανάπτυξη», εξάρτηση από τον δανεισμό που αυξάνει το χρέος και την εξυπηρέτηση των «δουλειών» της με τα κατεστημένα συμφέροντα της χώρας. Επίσης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση κατά 8,1 δισ. ευρώ των κοινωνικών μεταβιβάσεων, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί να είναι «άνιση» ακόμα και στο ευνοϊκό σενάριο.

«Κρατήσατε τη χώρα όρθια επειδή μειώσατε τον φόρο επί των κερδών των επιχειρήσεων και μειώσατε το αφορολόγητο για κληρονομιές άνω των 800.000 ευρώ ή επειδή εφαρμόσατε κεϋνσιανές πολιτικές;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κεϋνσιανισμό, αλλά χωρίς κοινωνικό κράτος, γιατί το σχέδιό της είναι «business as usual». Αναφέρθηκε επίσης στην ακρίβεια, φέρνοντας το παράδειγμα συνοικιακού σούπερ μάρκετ στη γειτονιά του που θα κληθεί να πληρώσει 3.000 ευρώ παραπάνω σε σχέση με έναν χρόνο πριν, θα πάρει όμως αποζημίωση... 9,9 ευρώ με βάση τα κυβερνητικά μέτρα.

Βούτσης: Λεφτά για τα μεγάλα συμφέροντα

«Λεφτά υπάρχουν για τα πολύ μεγάλα συμφέροντα» σχολίασε ο Νίκος Βούτσης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πειθαρχεί απολύτως στους σχεδιασμούς της έκθεσης Πισσαρίδη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που «αναπαράγει και οξύνει τις ανισότητες» με υπερχρέωση μέσω της «διπλωματίας των εξοπλισμών» και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση, παρά την κρίση, επιμένει στο αρχικό της σχέδιο, δηλαδή τη δημιουργία μιας «χώρας παραδομένης στα ιδιωτικά συμφέροντα λίγων και εκλεκτών ημετέρων» τόνισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Τσακαλώτος κατά Μενδώνη

Ο Ευ. Τσακαλώτος συγκρούστηκε με τη Λίνα Μενδώνη, επικρίνοντας το ενδιαφέρον της υπουργού Πολιτισμού αποκλειστικά με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και τη συμβολή του στο ΑΕΠ. «Είστε μια υπουργός Πολιτισμού που ξέρει την τιμή όλων των πραγμάτων και την αξία κανενός» σχολίασε δηκτικά, χωρίς να παραλείψει να θυμίσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τίποτα για να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτισμού εδώ και έναν χρόνο.

Μήνυμα προς τα προοδευτικά κόμματα

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκαν και προς το σύνολο της προοδευτικής παράταξης, καλώντας τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση στα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας. Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «υπάρχει ένας άλλος δρόμος» και η δυνατότητα για ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, αν τα κόμματα δέχονται ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στα ζητήματα των ανισοτήτων ή του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γιάννης Δραγασάκης
Το οικονομικό σχέδιο Μητσοτάκη αυξάνει το χρέος και την εξυπηρέτηση των «δουλειών» με τα κατεστημένα συμφέροντα της χώρας. Γιάννης Δραγασάκης, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι, ακόμα κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης, όμως «υπάρχει χώρος και ρόλος» για όσους επαναπροσδιορίζονται με βάση το μέλλον και όχι το παρελθόν, και παίρνουν σαφή θέση στα διλήμματα της εποχής.

Η «κομπογιαννίτικη αριθμητική» Σκυλακάκη

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για περικοπή των δαπανών Υγείας με διάφορα περίπλοκα σοφίσματα, που κατέληξαν ότι υπάρχει... αύξηση και όχι μείωση των δαπανών Υγείας, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Ραγκούσης να κάνει λόγο για «κομπογιαννίτικη αριθμητική».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, την ώρα που η Ν.Δ. κάνει το άσπρο - μαύρο για τις δαπάνες για την Υγεία, δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξοδεύει «σκανδαλωδώς» 1 δισ. ευρώ για το Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα ή να διαθέτει 5 δισ. ευρώ για απευθείας αναθέσεις.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ακρίβεια απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, υποστηρίζοντας λίγο - πολύ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν... αντιλαϊκό. Ο Θ. Σκυλακάκης ισχυρίστηκε ότι 1,3 εκατ. πολίτες... δεν έχουν αυτοκίνητο, άρα δεν θα ευνοούνταν, ενώ, αντιθέτως, θα ευνοούνταν οι «πλουσιότεροι», δηλαδή οι 1 εκατομμύριο πολίτες που έχουν δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL