Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.1°C26.3°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.6°C27.7°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.0°C29.4°C
3 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.4°C25.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C26.2°C
0 BF 65%
Εξεταστική Επιτροπή / Η λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη στο μικροσκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική Επιτροπή / Η λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη στο μικροσκόπιο

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Η Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα είναι επιτροπή για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη στάση απέναντι στους ολιγάρχες. Επ’ αυτών τοποθετείται κάθε κόμμα.  Έτσι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει (στην ΑΥΓΗ της Κυριακής) το «μοντέλο διεφθαρμένης διακυβέρνησης» με έδρα το Μαξίμου. Στην κυβέρνηση το βλέπουν αλλιώς.

Για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στη Βουλή στην εισβολή μπράβων στην παράσταση του Ζαραλίκου, τοποθετήθηκε στηρίζοντας τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη με το επιχείρημα «στον ναό της δημοκρατίας δεν πρέπει να στοχεύουμε πολίτες της χώρας». Ο υπουργός κατάλαβε ότι στοχοποιήθηκε ένας εφοπλιστής.

Στο κανάλι ενός άλλου εφοπλιστή (του Γιάννη Αλαφούζου) κατάλαβαν ότι σε μια συνέντευξη 20 λεπτών με τον Στέλιο Πέτσα δεν χρειάζεται να ερωτηθεί για τη λίστα Πέτσα, πολύ περισσότερο αν θέλει να καταθέσει στην Εξεταστική...

Τα κυρίαρχα σημεία

Ωστόσο το αίτημα να κληθεί ο Στ. Πέτσας παραμένει πάνω στο τραπέζι από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα επανέλθει τις επόμενες ημέρες, διότι από την Εξεταστική βγήκαν σημαντικές αποκαλύψεις που χρειάζεται να απαντηθούν από τον υπουργό που υπέγραψε τη σύμβαση για τη λίστα Πέτσα.

* Η λίστα Πέτσα μοίρασε χρήματα στα ΜΜΕ χωρίς κριτήρια.

* Αντιθέτως η λίστα Κικίλια μοίρασε χρήματα θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια (τηλεθέαση, ακροαματικότητες, αναγνωρισιμότητα, πωλήσεις, διείσδυση ανά site βάσει των unique users / browsers, συνεκτίμηση των ειδικών αναγκών στόχευσης κ.ά.).

* Ουδείς γνωρίζει τα κριτήρια της λίστας Πέτσα. «Τα συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχουν τεθεί στη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της διαφημιστικής εταιρείας, δεν τα γνωρίζω» είπε ο Αλέξης Σκαναβής (πρόεδρος της  Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).

* Τα κριτήρια ήταν ευμετάβλητα. «Αλλάζουν και κάθε μέρα» κατέθεσε ο Αλ. Σκαναβής.

* Η κυβέρνηση έδωσε τα χρήματα χωρίς καμία διαβούλευση (Σκαναβής).

* Αποκλείστηκαν μέσα ενημέρωσης. «Βεβαίως και έχουν αποκλειστεί μέσα» ανέφερε ο Αλ. Σκαναβής.

* Η αναθέτουσα αρχή που υπέγραψε τη σύμβαση ήταν η Προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή ο Στ. Πέτσας, σύμφωνα με την κατάθεση του προέδρου της διαφημιστικής Initiative Μιχάλη Γκάλγκου.

* Η Initiative πρότεινε και ο Στ. Πέτσας (ως αναθέτουσα αρχή) ενέκρινε. Γκάλγκος: «Εμείς προτείναμε τεχνοκρατικά και ενέκρινε η αναθέτουσα αρχή».

* Δεν έγινε δημόσια προκήρυξη από την Προεδρία της Κυβέρνησης.

* ΜΜΕ αυτοπροτείνονταν είτε στην Προεδρία της Κυβέρνησης, είτε στην Initiative, είτε στον πρόεδρο της Initiative. Γκάλγκος: «Μέσα επικοινωνούσαν με την ομάδα εργασίας τη δικιά μου, με εμένα προσωπικά, επικοινωνούσαν με την αναθέτουσα αρχή».

* Η Προεδρία της Κυβέρνησης έστελνε στην Initiative λίστα με ΜΜΕ. Γκάλγκος: «Επικοινωνούσαν μέσα απευθείας στην αναθέτουσα αρχή. Η αναθέτουσα αρχή μάς τα περνούσε».  Άγνωστο είναι αν εστάλησαν από το Μαξίμου όλα τα ΜΜΕ που απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση...

* Συνεστήθη ομάδα εργασίας που συναντιόταν κάθε Σάββατο με την Initiative και αποφάσιζαν ποια ΜΜΕ θα μπουν στη λίστα Πέτσα. Γκάλγκος: «Είχαμε θέσει ως όρο ότι κάθε Σάββατο μαζεύουμε όλες αυτές τις προτάσεις».

* Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού (και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη) Γρηγόρης Δημητριάδης εξέδωσε την ΚΥΑ για τη λίστα Πέτσα γνωρίζοντας από τις 20 Μαρτίου 2020 ότι παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις απευθείας συμβάσεις. Τον είχε ενημερώσει εγγράφως η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε το avgi.gr).

* Επί 12 μήνες το ΕΣΡ ερευνά αν παραβιάστηκαν οι κανόνες της πολυφωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η δωδεκάμηνη έως τώρα έρευνα του ΕΣΡ αφορά διάστημα δύο μηνών...

* Το 2020 η κυβέρνηση επιχείρησε να εξαιρέσει από τη Διαύγεια την Enterprise Greece, όταν ανέλαβε την επικοινωνιακή στήριξη της χώρας και της κυβέρνησης. Απέτυχε επειδή διαφώνησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

* Απουσιάζουν κρίσιμα έγγραφα. Η κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες σελίδες στην Εξεταστική, αλλά ακόμη δεν έχουν σταλεί η αλληλογραφία Πέτσα - Initiative και τα αποτελέσματα των ελέγχων.

* Ο πρόεδρος της Initiative, όμως, έχει ήδη καταθέσει...

* Δεν καλούνται πολιτικά πρόσωπα στην Εξεταστική. Εκτός από τον Στ. Πέτσα, δεν εκλήθη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος. Στη θέση τους καλούνται δημόσιοι υπάλληλοι...

Ουδείς ελέγχει τις δημοσκοπήσεις

Ως προς τις δημοσκοπήσεις προέκυψε ότι:

* Η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων δεν έχει ελέγξει ούτε μία έρευνα τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τον πρόεδρό της Θόδωρο Χατζηπαντελή.

* Το ΕΣΡ δεν ασκεί την εποπτεία του στις εταιρείες δημοσκοπήσεων όπως ορίζει ο Νόμος 3603/2007.

* Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν σταματήσει να κοινοποιούν την ταυτότητα της έρευνας, παραδέχθηκε ο πρόεδρός του Θανάσης Κουτρομάνος.

* Υστερα από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας άρχισαν οι εταιρείες μέτρησης της κοινής γνώμης να στέλνουν αναφορές στο ΕΣΡ...

Ραγκούσης: Μοντέλο διεφθαρμένης διακυβέρνησης με έδρα το Μαξίμου

Το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη αντικατοπτρίζεται τελικά στη λίστα Πέτσα.  Ένα πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα -ούτε βιαστικό, ούτε πρόωρο- είναι πως σε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή τελικά αναδύεται κάτι περισσότερο θεσμικά και αξιακά δύσοσμο από αυτή καθεαυτή την επονομαζόμενη λίστα Πέτσα. Αναδύεται μια νοοτροπία, μια αντίληψη και τελικά ένα ολόκληρο μοντέλο διακυβέρνησης ακριβώς ίδιο με αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στα Μνημόνια.

Ενα καταστροφικό για το κοινωνικό συμφέρον μοντέλο διακυβέρνησης, που, εκτός από έκνομο, είναι και απολύτως ανήθικο επειδή όχι μόνο ξεδιπλώθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά τη χρησιμοποίησε κιόλας ως ευκαιρία για να πετύχει τους σκοπούς του.

Η ενοχική απόφαση της κυβέρνησης να παρεμποδίσει το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής με την απόκρυψη των πολιτικών προσώπων, όπως και κρίσιμων εγγράφων από αυτήν, όπως ανάγλυφα τελικά προκύπτει, δεν είχε μόνο στόχο την προστασία του υφυπουργού Πέτσα. Είχε βαθύτερο στόχο να μην έρθει στην επιφάνεια ένα ολόκληρο μοντέλο διεφθαρμένης διακυβέρνησης που έχει έδρα την ίδια την Προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου του Κ. Μητσοτάκη.

Τελικά, όμως, μολονότι καθημερινά προσπαθούν, δεν τα καταφέρνουν. Ευτυχώς, διότι στη δημοκρατία, ως οργανικό μέρος, εκτός από την κυβέρνηση υπάρχει και η αντιπολίτευση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL