Live τώρα    
6°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
6 °C
3.1°C6.9°C
4 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
2 °C
0.5°C2.8°C
6 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
3.8°C6.5°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.5°C12.1°C
5 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
2.8°C2.9°C
1 BF 69%
Το ΕΣΥ στο κόκκινο, οι ευθύνες της κυβέρνησης, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΕΣΥ στο κόκκινο, οι ευθύνες της κυβέρνησης, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Υγειονομικοί σε νοσοκομείο
Φωτογραφία αρχείου (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Βιώνουμε ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα μας και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Το δημόσιο σύστημα Υγείας «έχει γονατίσει», οι ανάγκες του απαξιώνονται προκλητικά και δεν μπορεί να καλύψει αξιοπρεπώς την Covid-19. Η λοιπή νοσηρότητα έχει παραμεληθεί αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε μίας νόσου και δεν ενισχύονται.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής λιγοστοί και στα όρια της κατάρρευσης, προσλήψεις και προκηρύξεις νέων θέσεων δεν γίνονται, ενώ έχουν διώξει με αναστολή εργασίας 7.000 ανεμβολίαστους, πολύτιμο και έμπειρο υγειονομικό προσωπικό. Υγειονομικός σχεδιασμός, ώστε να ενισχυθεί η προνοσοκομειακή φροντίδα και να λειτουργήσουν τα Κ.Υ. και οι ΤΟΜΥ ως ανάχωμα του επιδημιολογικού κύματος, ανύπαρκτος!

Το υπουργείο Υγείας δεν προσπάθησε με στοχευμένες παρεμβάσεις αγωγής υγείας να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για το εμβόλιο και να προσεγγίσει πληθυσμούς υψηλής ευαλωτότητας (ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς, πρόσφυγες - μετανάστες, Ρομά, άστεγους, τοξικοεξαρτημένους κ.λπ.)

Στη χώρα που κυβερνούν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Μας έχουν πει ότι περισσότερες ΜΕΘ όπου θα διασώζονται άνθρωποι είναι πολυτέλεια και πεταμένα χρήματα. Μας έχουν πει ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ή διασωληνωμένος πρόχειρα εκτός ΜΕΘ και ότι όποιος δεν θέλει να πεθάνει ας πληρώσει.

Απλά νούμερα...

Οι 100 ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά είναι απλά νούμερα, ανακοινώνονται στα δελτία ειδήσεων και αποτελούν κανονικότητα. Αντίθετα οι ιδιωτικές κλινικές έχουν προνομιακή μεταχείριση, δεν λαμβάνουν μέρος στην Covid φροντίδα και κερδοσκοπούν εις βάρος των ασθενών, που αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην κάνει τίποτε απ’ τα αυτονόητα. Το 2022, σε μια χρονιά που η πανδημία θα κυριαρχεί, μειώνει τη χρηματοδότηση για την υγεία κατά 820 εκατ. ευρώ απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά απ’ τα δημόσια νοσοκομεία αφαιρούνται 280 εκατ. ευρώ, και αποφασίζει να μειώσει κατά 80% τα κανονικά χειρουργεία.

Τα πάντα σχεδιάζονται στη βάση κόστους - οφέλους. Μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στο κοινωνικό κράτος απ’ την αρχή υιοθετεί τη γραμμή της «προσωρινότητας» για την υγειονομική κρίση, σε αντίθεση με τις διεθνείς επιδημιολογικές προβλέψεις. Είναι η ίδια κυβέρνηση που διαχρονικά μεροληπτεί κατά του ΕΣΥ μειώνοντας συστηματικά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ώστε να εκτοξεύονται οι ιδιωτικές δαπάνες και να κερδοφορούν οι ιδιώτες.

Το σκληρό της πρόσωπο το έχει βιώσει επανειλημμένα στο παρελθόν ο ελληνικός λαός. Είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. που επέβαλε 5 ευρώ είσοδο στα νοσοκομεία, που βεβαίωνε τη νοσηλεία των ανασφάλιστων στην εφορία, που κατηγορείται για οικονομικά σκάνδαλα εκατομμυρίων στα φάρμακα και στο σύστημα προμηθειών - εφοδιασμού των νοσοκομείων.

Τιμωρία;

Η ίδια κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σήμερα, με αλαζονεία και καθεστωτική λογική, ενοχοποιεί τους ηλικιωμένους, όπως πέρυσι τους νέους στις πλατείες, και επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί.  Ένα τιμωρητικό και άδικο μέτρο, πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα. Λες και έχει εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα για να πείσει τον κόσμο.

Με πόση υποκρισία ο κ. Μητσοτάκης περνά το λάθος μήνυμα ότι έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων» και εξαγγέλλει μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους; Με 100 νεκρούς την ημέρα και με κατάρρευση του ΕΣΥ έχουμε κρίση δημόσιας υγείας, κανείς δεν είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κανονικότητα για κανέναν. Οι εμβολιασμένοι μπορεί να προστατεύονται, αλλά είναι «κρίκος» στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού και τα μέτρα πρέπει να τους συμπεριλαμβάνουν.

Η επιδημιολογική γραμμή της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός είναι αποσπασματικά, αναντίστοιχα της κρίσιμης κατάστασης και δεν επαρκούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολυεπίπεδη υγειονομική στρατηγική

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θεωρεί ότι στη σημερινή φάση της πανδημίας απαιτείται μια νέα πολυεπίπεδη υγειονομική στρατηγική και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα:

1. Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του μέσω των ΣΔΙΤ.

* Ενίσχυση και αναδιοργάνωση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος: (ΠΦΥ, προνοσοκομειακή φροντίδα, ΤΕΠ, κλινικές και ΜΕΘ-Covid, αποθεραπεία - αποκατάσταση για το σύνδρομο long Covid).

*  Άμεσα επίταξη όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων, με ένα οργανωμένο σχέδιο για την αποσυμπίεση των νοσοκομείων, για να μπορούν να παρέχονται κι άλλες υπηρεσίες τις οποίες έχει ανάγκη ο κόσμος και όσο δεν παρέχονται έχουμε παράπλευρες απώλειες.

2. Δέσμη μέτρων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:

Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων στα νοσοκομεία - Κ.Υ., διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων, ένα πολυετές πλάνο τουλάχιστον 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, καινούργιους οργανισμούς και νέο μισθολόγιο στο υγειονομικό προσωπικό, σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών αμοιβής, εργασίας και εκπαίδευσης στο σύστημα, με νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και ειδικότητες.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για την υγεία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

* Μισθό στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη αύξηση στα υπόλοιπα κλιμάκια.

* Eνταξη στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών όλου του υγειονομικού προσωπικού.

* Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

* Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που δίνει μάχη κατά της πανδημίας.

3. Ακύρωση των μειώσεων του κρατικού προϋπολογισμού 2022 για τις δαπάνες υγείας.

4. Αυστηρότερα μέτρα στον εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό.

5. Αυστηρά μέτρα, συστηματικοί έλεγχοι και παρεμβάσεις που θα περιορίζουν τον κοινωνικό συγχρωτισμό και τον κίνδυνο στις εστίες υπερμετάδοσης.

* Ακύρωση των συγχωνεύσεων στα σχολεία. Αραίωση μαθητών και φοιτητών σε σχολικές αίθουσες και αμφιθέατρα. Προσλήψεις εκπαιδευτικών.

* Αλλαγές στο ωράριο εργασίας, επαναφορά τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

* Μείωση της πληρότητας σε χώρους διασκέδασης, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

* Αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

6. Καμπάνια ενημέρωσης πόρτα - πόρτα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του εμβολιασμού. Αξιοποίηση οικογενειακών γιατρών, ειδικών γιατρών που παρακολουθούν χρόνιους ασθενείς, κοινωνικών δομών ΟΤΑ (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, κινητών μονάδων υγείας κ.λπ.)

7. Εμφαση στην πρόληψη της διασποράς, στην έγκαιρη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Μαζικά δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

8. Αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Γαλλία, Πορτογαλία), στην οργάνωση του συστήματος Υγείας και των εμβολιασμών.

9. Απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια - φάρμακα - ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων, να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και να αναχαιτιστεί οριστικά η πανδημία.

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, είναι υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL