Live τώρα    
Πόθεν έσχες / Περίεργη απαλλαγή για μετόχους επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόθεν έσχες / Περίεργη απαλλαγή για μετόχους επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψήφισε, εξαιρεί από την υποβολή πόθεν έσχες τους μετόχους επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και δεν υποχρεούνται σε ονομαστικοποίηση.

Η κίνηση έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα καθώς όπως τονίζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έρχεται τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχεται για το πόθεν έσχες, και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, μετά από έγκληση τριών τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση κρατικού χρήματος στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος άσκησε στη Βουλή σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την συγκεκριμένη τροπολογία. Όπως σημείωσε εκτελώντας καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου: «Η κυβέρνηση επικαλείται την πολυμετοχικότητα αυτών των εταιρειών και το γεγονός ότι μπορεί να είναι εισηγμένες σε ξένο κράτος προκειμένου να ισχυριστεί ότι είναι ανέφικτη η εφαρμογή της διάταξης. Όμως, η δήλωση πόθεν έσχες υποβάλλεται αφού κλείσει το έτος αναφοράς και αφορά μια "φωτογραφία της στιγμής", δηλ. την 31/12 του έτους αναφοράς. Δεν ισχύει το αναφερόμενο στην αιτιολογική έκθεση ότι υπάρχει ταχύτητα στις συναλλαγές που εμποδίζει τον προσδιορισμό των δηλωτέων περιουσιακών στοιχείων».

https://youtu.be/OK02szve9UY

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη εντοπίστηκε σε λίστα βουλευτών που είχαν πλημμέλειες στις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης, αλλά κρίθηκαν «επουσιώδεις» και θα οδηγούνταν στο αρχείο. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η αρμόδια υπηρεσία της επιτροπής της Βουλής θα ελέγξει τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν και θα αποφανθεί αν χρειάζεται νέος έλεγχος για τις ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους.

Τον περασμένο Μάιο οι τομεάρχες Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Προστασίας του Πολιτη Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, με βαλίτσες γεμάτες στοιχεία υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά, κατηγορώντας τη Σοφία Νικολάου για πρόκληση ζημίας στο Δημόσιο, η οποία ξεπερνά τα 2,1 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε από τις 30 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021, 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών για τις φυλακές της χώρας σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ όχι μόνο τις τιμές με τις οποίες άλλοι δημόσιοι Φορείς προμηθεύονταν κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά ακόμη και τις εκάστοτε τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά. Ζήτησαν έτσι από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το ενδεχόμενο η Σοφία Νικολάου να έχει τελέσει πράξεις διαφθοράς.

Τι αναφέρει η επίμαχη τροπολογία

Η τροπολογία της κυβέρνησης που εξαιρεί από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τους μετόχους επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και δεν υποχρεούνται σε ονομαστικοποίηση (παρ. 3 άρθρου 8 του Ν. 3310/2005) αναφέρει τα εξής:

«Ο ιδιοκτήτης, οι εταίροι, οι βασικοί μέτοχοί, τα μέλη οργάνου διοίκησης, τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309 Α'), όπως ισχύει, δήλωση περιουσιακής κατάστασης, μέχρι και τρία (3) έτη από την ολοκλήρωση της εκτέλεσης της εκάστοτε συναπτόμενης δημόσιας σύμβασης. Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει και για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και φέρουν οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ιδιότητες σε αλλοδαπές επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Ειδικά για τα Πιστωτικά Ιδρύματα που εκάστοτε ανακεφαλαιοποιούνται σύμφωνα με το ν. 3864/2010 (Α' 119) και συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, την ανωτέρω υποχρέωση έχουν τα φυσικά πρόσωπα που φέρουν τις ιδιότητες του πρώτου εδαφίου και έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Από την υποχρέωση του πρώτου εδαφίου εξαιρούνται οι βασικοί μέτοχοι και οι μέτοχοι επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και είτε οι ίδιες είτε οι βασικοί μέτοχοι αυτών εμπίπτουν στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης της παρ.3.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL