Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
4 °C
1.8°C4.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
1.4°C4.7°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
4 °C
2.7°C9.0°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.7°C10.9°C
4 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-0.5°C-0.5°C
1 BF 69%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Σε δύο βάρκες με τη Ρωσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Σε δύο βάρκες με τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ

Ασκήσεις ισορροπίας καλείται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο μεν Νίκος Δένδιας είναι από χθες στη Ρίγα, στη μάζωξη των υπουργών Εξωτερικών που έχει ως βασικό... μενού τη Ρωσία, ο δε αναπληρωτής του είναι στη Μόσχα για να προετοιμάσει την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ρωσική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πλασάρει στο εσωτερικό την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, και κυρίως την εκχώρηση εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη, ως θωράκιση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, η Μόσχα είδε σ’ αυτή την κίνηση κάτι άλλο, το οποίο μάλιστα υπογράμμισε σε μια συνέντευξή του και ο Δένδιας: ως μια νέα δυνατότητα “ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά”. Προφανώς, αυτό δεν αρέσει στη ρωσική ηγεσία, η οποία βεβαίως αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι με τον “μετωπικό” τρόπο που βλέπει τα μέλη του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας. Άλλωστε και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια φρόντιζαν να καλλιεργούν τις σχέσεις με τη Ρωσία - και να μην πρωταγωνιστούν στο πλευρό του ΝΑΤΟ στις κόντρες με τη Μόσχα. Εκτός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κάνει ένα βήμα παραπέρα τόσο με την Αλεξανδρούπολη όσο και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού (στους Financial Times) ότι η Ε.Ε. πρέπει να διερευνήσει επιλογές για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας υπό το φως της νέας συγκέντρωσης στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. “Κάποια στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, οι απειλές μας πρέπει να είναι αξιόπιστες”, έλεγε ο Μητσοτάκης προ δεκαημέρου.

Με το ζήτημα της “συγκέντρωσης ρωσικού στρατού γύρω από την Ουκρανία” καθώς και “με την ανεύθυνη και απάνθρωπη χρήση ευάλωτων ατόμων από το καθεστώς Λουκασένκο για να ασκήσει πίεση στις γειτονικές χώρες” ασχολούνται σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υποδεχόμενος τον Άντονι Μπλίνκεν στη Ρίγα.

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμμετείχε στην 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Ρωσίας και υπέγραφε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι υπογραφές έπεσαν χθες, καθώς ο στόχος ήταν να βελτιωθεί το κλίμα πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου. “Είναι μια επιτυχής συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για μια νέα, βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία και βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού», δήλωσε μετά την υπογραφή ο Βαρβιτσιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL