Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με τις οποίες η Ν.Δ. επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη μέσω μίας ρητορικής «αυστηροποίησης των ποινών», κόντρα στις ευρωπαϊκές τάσεις αντιεγκληματικής πολιτικής. Στην επιτροπή ο Κώστας Τσιάρας παραδέχτηκε τόσο τα μικροκομματικά κίνητρα της κυβέρνησης όσο και την αδιαφορία της για τη συμφόρηση που θα προκληθεί στις φυλακές.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είπε κουβέντα για την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσω αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα επιχειρείται ξανά η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Novartis ούτε και για την κριτική ότι οι διατάξεις για την διαφθορά είναι ανεπαρκείς.
Ο Κ. Τσιάρας εμφανίστηκε εκνευρισμένος από τις καταγγελίες και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κι επιτέθηκε στον αρμόδιο τομεάρχη Θεόφιλο Ξανθόπουλο. Απέφυγε όμως να αναφερθεί στην ουσία των καταγγελιών επιχειρώντας να στρέψει τη συζήτηση στις ανεπάρκειες του Ποινικού Κώδικα του 2019 που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με το νομοσχέδιο.
Κατέθεσε μάλιστα και τη σχετική αλληλογραφία του με την GRECO, το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.
Ξηλώνεται το τείχος προστασίας στους προστατευόμενους μάρτυρες
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι επιχειρείται να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω της απαλοιφής της προστασίας τους από ποινική δίωξη για ψευδή κατάθεση.
Παράλληλα τόνισαν ότι η επιμονή της κυβέρνηση στη μειωμένη ποινή κι όχι στην ατιμωρησία για τους καταγγέλλοντες διαφθορά δεν θα φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση του φαινομένου. Την ίδια κριτική άσκησαν και εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Αριστομένης Τζαννετής, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
Κριτική Λάππα στην εμμονή της αυστηροποίησης των ποινών
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην επιτροπή μόνο από τη Ν.Δ., με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα να κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική τύφλωση» και «πολιτική κώφωση» σε σχέση με την αντεγκληματική πολιτική λόγω της επιμονής στην αυστηροποίηση των ποινών.
Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα έχει «εξοντωτικές ποινές» για το μεσαίο και το βαρύ αδίκημα, παρότι τα επίπεδα της εγκληματικότητας σε σχέση με όλα τα κακουργήματα είναι πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τόνισε δε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έχει κακουργοποιηθεί το 90% των «κλασικών» πλημμελημάτων, την ώρα όμως που καμία από τις πολύ αυστηρές ποινές δεν εκτιόταν στην πραγματικότητα. «Γιατί; Διότι είχε υπάρξει αδιέξοδο και κάθε δύο χρόνια έρχεται η Πολιτεία, αυτοξεφτιλιζόμενη, και προτείνει αποσυμφορητικούς νόμους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά παρατηρώντας ότι τέτοιους νόμους έχουν ψηφίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.
Τσιάρας: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να «θολώσει τα νερά»
Ο Κ. Τσιάρας κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί δημοσίως για το αν συμφωνεί με την αυστηροποίηση ποινών για τα «ειδεχθή» εγκλήματα και να μην προσπαθήσει να «θολώσει τα νερά» επικαλούμενη... επιστημονικές απόψεις! «Να πείτε ότι για την ανθρωποκτονία ή για τον βιασμό ανηλίκου, για τη ληστεία μετά φόνου, ότι δεν θέλετε σαν ποινή μόνο τα ισόβια. Βγείτε και πείτε το δημόσια, να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ποια είναι η θέση των μεν και ποια είναι η θέση των δε» σημείωσε χαρακτηριστικά.