Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.5°C17.0°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C15.9°C
2 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.1°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.9°C
0 BF 59%
Σκάνδαλο Novartis / Νέα προσπάθεια από τη ΝΔ να αποκαλύψει τους προστατευόμενους μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Νέα προσπάθεια από τη ΝΔ να αποκαλύψει τους προστατευόμενους μάρτυρες

ΤΣΙΑΡΑΣ

Τη νέα προσπάθεια της Ν.Δ. να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Novartis, αυτή τη φορά μέσω αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, κατήγγειλαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. «Αποκαλύπτεστε πολιτικά» σημείωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τονίζοντας ότι η ρύθμιση που προβλέπει αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω ψευδούς καταμήνυσης αποτελεί συνέχεια των αποτυχημένων προσπαθειών της Ν.Δ. να κάνει κάτι τέτοιο μέσω της Προανακριτικής Επιτροπής. Παράλληλα, κατά την ακρόαση των φορέων, η πλειοψηφία του νομικού κόσμου διαφώνησε με τις αλλαγές της Ν.Δ. στον Ποινικό Κώδικα, με τη ρύθμιση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων να συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά.

«Οι δύο απόπειρές σας κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής έπεσαν στο κενό και τώρα πάτε, με νομοθετική ρύθμιση, να δώσετε το βάθρο για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων» κατήγγειλε ο Θ. Ξανθόπουλος.

Με τις επίμαχες αλλαγές που επιχειρεί η Ν.Δ. δίνεται η δυνατότητα, μέσω ψευδούς καταμήνυσης, να αποκαλυφθεί το πρόσωπο του προστατευόμενου μάρτυρα, με την αρμοδιότητα μάλιστα να μεταφέρεται από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον εισαγγελέα για το Οικονομικό  Έγκλημα. «Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ. Φοβάστε τίποτα από τη Novartis;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Ανεπαρκείς οι ρυθμίσεις για τη διαφθορά

Ο Θ. Ξανθόπουλος επέκρινε και τις ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς ως ανεπαρκείς, καθώς, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, όσοι καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς δεν εξαιρούνται από τις διώξεις, αλλά αντιμετωπίζουν απλώς μειωμένη ποινή. «Αυτός ο οποίος βάζει στο κεφάλι του στον ‘τορβά’ να έχει ως επιβράβευση τη μειωμένη ποινή, ενώ πρέπει να έχει την απαλλαγή; Για ασυλία για διαφόρους ξέρετε να θεσμοθετείτε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Μόνο η ατιμωρησία είναι επαρκές κίνητρο για να σπάσει το πέπλο σιωπής» τόνισε και ο Αριστομένης Τζαννετής, γενικός γραμματέας της  Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

Κριτική των φορέων στις παρεμβάσεις της Ν.Δ.

Κατά την ακρόαση των φορέων, η πλειονότητα των νομικών ενώσεων διαφώνησε με τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. στον Ποινικό Κώδικα υπερασπιζόμενη σε γενικές γραμμές τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα που κύρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν προϊόν μακρόχρονης επεξεργασίας από τους κορυφαίους νομικούς της χώρας.

Αντιθέτως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας φανέρωσε και πάλι ότι το κίνητρο της Ν.Δ. είναι πιθανά εκλογικά οφέλη από μια ρητορική «αυστηροποίησης» των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, παρά η ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική. «Δεν μπορεί να απονέμεται Δικαιοσύνη υπό την πίεση των ΜΜΕ» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Νικολέτα Μπασδέκη.

Κίνδυνος για την ελευθεροτυπία

Η πλειονότητα των εκπροσώπων των φορέων επέκρινε την επίμαχη ρύθμιση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου να επικρίνει την αοριστία της ρύθμισης προειδοποιώντας ότι «στην πράξη ποινικοποιείται η προσωπική άποψη και η έκφρασή της στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο».

Ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εκπρόσωπος Τύπου της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση» και σημαντικό περιορισμό στα δικαιώματα έκφρασης και πληροφόρησης, καθώς η επίμαχη διάταξη «διευρύνει το αξιόποινο, εισάγει και πάλι την υποκειμενική κρίση της προσφορότητας της είδησης να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο».

Ο Κ. Τσιάρας υποστήριξε ότι όσοι επικρίνουν τις αλλαγές σε σχέση με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων… δεν εμπιστεύονται την ελληνική Δικαιοσύνη και τη διάθεσή της να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης.

Η αυστηροποίηση θα προκαλέσει συμφόρηση στις φυλακές

Ο Κ. Τσιάρας αναγνώρισε ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα προκαλέσει συμφόρηση στις φυλακές, έδειξε όμως να αδιαφορεί για κάτι τέτοιο. «Θα υπάρξουν προβλήματα έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα από την αυστηροποίηση των ποινών σε ό,τι αφορά τις θέσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή στα σωφρονιστικά καταστήματα; Ναι, θα υπάρξουν. Αλλά αυτό θα γίνει ύστερα από δέκα χρόνια» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Σπύρος Καρακίτσος υπογράμμισε ότι η συμφόρηση των φυλακών είναι ήδη μια πραγματικότητα, καθώς αυτή τη στιγμή κρατούνται 11.182 άτομα, με τη χωρητικότητα των φυλακών να είναι στις 10.175 θέσεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL