Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.0°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
4.2°C8.5°C
4 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.5°C13.0°C
5 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.9°C13.7°C
1 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.5°C8.5°C
1 BF 79%
28η Οκτωβρίου / Διαρκής αγώνας ενάντια στον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

28η Οκτωβρίου / Διαρκής αγώνας ενάντια στον φασισμό

Την επικαιρότητα της πάλης κατά του φασισμού και του ναζισμού και των όσων αντιπροσωπεύουν επισήμαναν τα πολιτικά κόμματα στα μηνύματά τους για την 28η Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη τιμή σε όσους πριν από 81 χρόνια αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και του ναζισμού είναι «η συνέχιση της παρακαταθήκης που μας άφησαν: ο διαρκής αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ενάντια στον φασισμό και στις μεταλλάξεις του, ενάντια στο δόγμα της υποταγής στους κάθε λογής κυρίαρχους».

Θυμίζοντας τους χιλιάδες νεκρούς της Κατοχής, τις εκτελέσεις, τα μαρτυρικά χωριά και το Ολοκαύτωμα των εβραϊκών κοινοτήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. επισήμανε ότι η απόδοση τιμών προς όσους «αγωνίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας, στις μικρές και μεγάλες μάχες, στην Εθνική Αντίσταση» δεν είναι μια τυπική υποχρέωση, αλλά «μια πράξη υπόμνησης του αιτήματος για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική ελευθερία».

ΚΚΕ: Αγώνες ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι τα διδάγματα της 28ης Οκτωβρίου και της Εθνικής Αντίστασης «εμπνέουν τους αγώνες σήμερα ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους» και «σηματοδοτούν την αναγκαία ενότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ψευδεπίγραφη 'εθνική ομοψυχία'». Το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι σε περιόδους όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων επιστρατεύεται ο φασισμός, «παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος», επισημαίνοντας την επαναφορά του ιδεολογήματος των «δύο άκρων» και την ανοχή προς τον φασισμό από δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος.

Θέλει παρελάσεις η Ελληνική Λύση

«Η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων με πολιτικές αποφάσεις είναι καταχρηστική και συνιστά απρέπεια στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία» υποστήριξε η Ελληνική Λύση, διαμαρτυρόμενη για τη ματαίωση των μαθητικών παρελάσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας λόγω του κορωνοϊού.

Τιμή στους εκπαιδευτικούς από την Κεραμέως

Τις δραματικές επιπτώσεις της Κατοχής στην εκπαίδευση και τον αγώνα των εκπαιδευτικών να συνεχιστεί ο αγώνας για τη μόρφωση μέσα σε αντίξοες συνθήκες υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, επιχειρώντας ίσως να «χρυσώσει το χάπι» της ολομέτωπης σύγκρουσής της με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η υπουργός Παιδείας αυτή τη φορά «θυμήθηκε» ότι η αντίσταση των Ελλήνων δεν στράφηκε απέναντι στις δυνάμεις του «λαϊκισμού», αλλά ενάντια «στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, στον φασισμό και τον ναζισμό», κάνοντας λόγο για έναν «μεγαλειώδη αγώνα» που είχε ως αποτέλεσμα «να απολαμβάνουμε εμείς την ελευθερία μας σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Παναγιωτόπουλος: Κανένας εφησυχασμός

«Τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ο υβριδικός χαρακτήρας των απειλών και η γενικότερη γεωπολιτική ρευστότητα δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό» σημείωσε στην ειδική Ημερήσια Διαταγή του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορές στην «αναβάθμιση του αξιόμαχου του αμυντικού μας συστήματος» και στις πρόσφατες συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Δεν αναφέρθηκε στην 28η Οκτωβρίου ως αγώνα κατά του φασισμού, μιλώντας για «αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL