Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C25.9°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.5°C27.2°C
3 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C26.0°C
1 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.7°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.5°C25.9°C
0 BF 38%
Μίνα Γκάγκα / Συνέκρινε Ελλάδα και Τσεχία, ενώ χάνουμε τετραπλάσιους συνανθρώπους μας καθημερινά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίνα Γκάγκα / Συνέκρινε Ελλάδα και Τσεχία, ενώ χάνουμε τετραπλάσιους συνανθρώπους μας καθημερινά

ΓΚΑΓΚΑ
ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISS

Τουλάχιστον αρνητική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την διαχείριση της πανδημίας ήταν η σύγκριση που επέλεξε να κάνει μιλώντας στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή προσπάθεια να υποβαθμιστεί η ευθύνη του Μαξίμου για τους 15.500 νεκρούς.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα και πολύ λιγότερους θανάτους», αντίθετα με άλλες που έχουν χαμηλή κάλυψη, όπως είπε η κα Γκάγκα. Και για να δώσει έναν αριθμό που να διαφέρει αισθητά από όσα ζουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες, ανέφερε την Τσεχία, «που με πληθυσμό περίπου σαν τον δικό μας και περίπου 50% εμβολιαστική κάλυψη, έχει 30.000 θανάτους μέχρι στιγμής».

Η Ελλάδα και η Τσεχία είναι συγκρίσιμες πληθυσμιακά (10,8 και 10,7 εκατομμύρια αντίστοιχα). Αλλά σε επίπεδο πανδημίας και κυρίως θανάτων από την πανδημία, είναι κάθε άλλο παρά συγκρίσιμες και η αναφορά σε 30.000 νεκρούς στην Τσεχία σε έμμεση σύγκριση με τους 15.500 στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον προβληματική.

Στο τέλος του 2020, όταν ξεκινούσε η διάθεση και χορήγηση εμβολίων κατά της covid-19, η Τσεχία είχε ήδη καταγράψει σχεδόν 11.600 νεκρούς, ενώ η Ελλάδα λίγο πάνω από 4.800. Η γεωγραφική θέση της Τσεχίας στην καρδιά της Ευρώπης, τα πλήρως χερσαία σύνορα και η μεγάλη διακίνηση ανθρώπων διά μέσω της χώρας, είχαν τεράστιο ανθρώπινο κόστος από την πανδημία. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είχε μείνει προστατευμένη από την γεωγραφική της θέση μέχρι το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, που οδήγησε στην πρώτη έκρηξη κρουσμάτων και τα τοπικά lockdown σε τουριστικούς προορισμούς, τόσο σε νησιά όσο και την Χαλκιδική. Έτσι, προέκυψε ήδη πριν την έναρξη του εμβολιασμού μία διαφορά περίπου 7.000 απωλειών, αν κάποιος πρέπει να συγκρίνει τις δύο χώρες.

Στη συνέχεια και το 2021, η εμβολιαστική κάλυψη στην Τσεχία ήταν ελαφρά χειρότερη από ότι στην Ελλάδα, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ανέφερε η κα Γκάγκα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει φτάσει το 56%, σε σχέση με το «δικό μας» 60%. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να εξετάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός ότι η τσεχική κυβέρνηση, με τον τρόπο που ενίσχυσε το σύστημα Υγείας και με τα περιοριστικά μέτρα που πήρε, σήμερα χάνει το ένα τέταρτο των ανθρώπων που χάνει η Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, από τον Μάιο όταν στην Ελλάδα ξεκίνησε το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» του τουρισμού, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς εδώ χάνουμε πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων καθημερινά. Η Ελλάδα με 5.000 επιπλέον θανάτους αυτό το διάστημα, μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή δεν μπορεί να παρουσιάσει την Τσεχία των 1.250 ανθρώπινων απωλειών...

Κατά τα λοιπά, η υπουργός προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, μιλώντας για «μεγάλη πόλωση γύρω από το εμβόλιο ... είναι πολύ λυπηρό», λίγες ώρες μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που είπε για τους ανεμβολίαστους «να μην σώσουν!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL