Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.6°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C18.6°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.0°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C18.8°C
4 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.5°C19.9°C
0 BF 49%
ΚΙΝΑΛ / Στη μάχη για την ηγεσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΑΛ / Στη μάχη για την ηγεσία

ΚΙΝΑΛΛ

Η δραματική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντί να πολιτικοποιήσει την εκλογή μέσα από διακριτά ιδεολογικά ρεύματα, απελευθέρωσε ακόμη και ατομικές στρατηγικές, ενώ πολλοί φοβούνται ότι ξεκίνησε μια εκφυλιστική διαδικασία. Στη ρευστοποίηση του σκηνικού συνηγορεί και η απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού να δεχθεί έως τις 21 Οκτωβρίου όχι μόνο υπογραφές, αλλά και νέες υποψηφιότητες! Δείχνουν πως κάτι να περιμένουν στη Χ. Τρικούπη.

Το δεδομένο, πάντως, είναι πως μέσα σε 24 ώρες προστέθηκαν άλλοι τρεις υποψήφιοι, προερχόμενοι ουσιαστικά από την ίδια πολιτική μήτρα του χώρου του Κέντρου. Οι υποψηφιότητες του (γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στενού συνεργάτη της προέδρου) Βασίλη Κεγκέρογλου, του (υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων) Παύλου Γερουλάνου και του (πρώην, πια, εκπροσώπου Τύπου) Παύλου Χρηστίδη, που προστέθηκαν σε εκείνες των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη και Ανδρέα Λοβέρδου, θέλουν να εκφράσουν το μπλοκ της Γεννηματά, αλλά δεν εκφράζουν τη... Γεννηματά.

Γεννηματά: Δεν δίνει χρίσμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται στα έως τώρα δεδομένα, η Φ. Γεννηματά το εννοεί όταν λέει ότι θέλει να μείνει ουδέτερη στην εσωκομματική αναμέτρηση και να μην ρίξει το βάρος της υπέρ κάποιου υποψηφίου -το μήνυμα αυτό έστειλαν η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ζέφη Δημαδάμα και ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πάνος Βλάχος.

Κατά συνέπεια οι υποψηφιότητες Γερουλάνου, Κεγκέρογλου και Χρηστίδη πιθανότατα δεν αναδιατάσσουν το εσωτερικό σκηνικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ίσως εξυπηρετούν είτε μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς είτε ρόλους για την επόμενη ημέρα.

Ο Π. Γερουλάνος έχει στόχο την εκλογή στην Α' Αθήνας στην περίπτωση «μετακόμισης» του εξηνταοκτάχρονου Κώστα Σκανδαλίδη στα Δωδεκάνησα. Ο βουλευτής Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου φέρεται να είναι σε αντιπαράθεση με τον Ηρακλειώτη Ν. Ανδρουλάκη για τον πολιτικό έλεγχο της περιοχής. Και ο Π. Χρηστίδης λέγεται πως είναι σε διαφορετικό μπλοκ από τον Ν. Ανδρουλάκη από τα χρόνια της συνύπαρξής τους στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι έξι υποψηφιότητες (όπως και οι τέσσερις όταν συμμετείχε η Φ. Γεννηματά) επηρεάζουν το εσωκομματικό σκηνικό. Είναι δεδομένο ότι διαμορφώνουν σκηνικό δεύτερου γύρου, κάτι που δεν ήταν ορατό όταν ήταν ενεργές μόνο οι υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Καστανίδη, Λοβέρδου. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις μιλούν για συμμετοχή περίπου 100.000 ψηφοφόρων.

Παράλληλα οι πολλές υποψηφιότητες ενισχύουν τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο και ανοίγουν τον δρόμο για συνεργασίες στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν ντιμπέιτ ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους, γεγονός που θα αυξήσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή.

Υπογραμμίζεται ότι η εκλογή του νέου προέδρου θα κριθεί όχι μόνο από το πόσοι θα ψηφίσουν, αλλά και από τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν, δηλαδή το από ποιος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος.

Και εδώ έρχεται το πραγματικό πρόβλημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που είναι η αδυναμία διαμόρφωσης προοπτικής ενόψει των εκλογών. Οι υποψήφιοι πρόεδροι ακόμη δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν στο κόμμα την επομένη του συνεδρίου! Μόνο η αυτόνομη πορεία είναι δηλωμένη. Ταυτόχρονα, εκτός του θέματος της ενότητας, δεν έχει ξεκαθαριστεί η πολιτική όχθη στην οποία βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πολλοί εκτιμούν πως μια εκλογή Λοβέρδου θα μετατρέψει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε μέρος του πολιτικού σχεδίου της Ν.Δ., του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ισχυρών παραγόντων του δημόσιου βίου για πολυετή παραμονή της Δεξιάς στην κυβέρνηση.

Είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν το μόνο κόμμα που ψήφισε μαζί με τη Ν.Δ. να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης στο «Καραϊσκάκης» ώστε να γίνουν περισσότερα καταστήματα; Είναι σύμπτωση ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου (στέλεχος της υποψηφιότητας Λοβέρδου) ζήτησε (πριν από τη Ν.Δ.!) τη διεύρυνση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την περίοδο 2015 - 2019;

Απέναντι σε αυτή την προοπτική υπάρχει η έως τώρα ασαφής και χωρίς πολιτικό περιεχόμενο υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Το «νέος και ωραίος» κυριαρχεί, αλλά δεν εξηγεί γιατί μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. -κάτι που αποτελεί κριτήριο για την ψήφο του μεγαλύτερου ποσοστού όσων ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Ο ευρωβουλευτής δεν έχει προσδιορίσει ποιος θα ηγείται του κόμματος στην Ελλάδα έως τις εκλογές, καθώς εκείνος θα είναι ευρωβουλευτής. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν ανήκει στην προοδευτική όχθη, αν θα συμπράξει με τη Ν.Δ. εντάσσοντας το κόμμα σε συστημικά μπλοκ ή αν θα πορευτεί «βλέποντας και κάνοντας».

Από την πλευρά του ο Χ. Καστανίδης έχει ξεκαθαρίσει το προοδευτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και επιδιώκει να αντιταχθεί στους σχεδιασμούς της διαπλοκής, που θέλουν να το «αξιοποιήσουν» για τα δικά της πολιτικά σχέδια.

«Γιώργο, σώσε μας»

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου από την ώρα που φαίνεται ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οδηγείται σε συνέδριο με έξι υποψηφιότητες. Η ανησυχία εστιάζεται στην ενότητα του κόμματος, στην εικόνα αποσύνθεσης που μεταδίδει και στο πώς, υπ’ αυτές τις συνθήκες, ένας νέος αρχηγός θα το οδηγήσει σε εκλογές με πόλωση.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν έχει διάθεση σε αυτή τη φάση να εμπλακεί με τα εσωκομματικά. Συνεργάτες του λένε πως είναι αρνητικός, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό ισχύει «υπό τις παρούσες συνθήκες». Ενδεχομένως ο Γ. Παπανδρέου να άλλαζε γνώμη αν μπορούσε ο χώρος να ξεκινήσει εξαρχής μια νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL