Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Πλωτές πόλεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλωτές πόλεις!

Κανό στον Κολωνό
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ο Φερνάντ Μπροντέλ αναφέρεται στον αγώνα των ανθρώπων της Μεσογείου για τον διαχωρισμό νερού και ωφέλιμου εδάφους. Πιο παλιά δε, η βιβλική παράδοση ήθελε μία από τις έξι ημέρες της δημιουργίας του κόσμου ως ημέρας διαχωρισμού υδάτων και γης... Όμως στην εποχή μας στην Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία οι πλημμύρες μετέτρεψαν ευκαιριακά πολλές πόλεις σε πλωτές(!), κάνοντας τους ανθρώπους να απορούν για τα πεπραγμένα τους.

Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις του Μπροντέλ και του δικού μας Σπύρου Ντάφη -που θεωρούσε τις βροχοπτώσεις του αστικού χώρου ισχυρότερες από αυτές της υπαίθρου!- οι πόλεις συγκεντρώνουν τις βροχές σε βαθμό ώστε να γίνονται επικίνδυνες. Το τσιμέντο και η άσφαλτος αφενός και αφετέρου η έλλειψη πάρκων και λοιπών «ανοιχτών χώρων» για την απορρόφηση της βροχής ήταν οι εμφανείς υπαίτιοι γι’ αυτή την εξέλιξη. Διαβάζω σε έναν παλιό πίνακα ότι οι συντελεστές απορροής ακολουθούν την πυκνότητα δόμησης είναι 0,9 στις πόλεις, ενώ στην περίπτωση των πάρκων και κήπων φτάνει μόλις το 0,1, που σημαίνει ότι στις πόλεις μόλις το 1/9 του νερού παροχετεύεται.

Στην περιοχή της Αθήνας οι πλημμύρες έχουν παίξει τον θλιβερό ρόλο τους, με θύματα ρεκόρ τους 47 πνιγμένους το 1961 και τους 29 το 1977. Καμιά όμως καταστροφή δεν ήταν συγκρίσιμη με αυτή της Μάνδρας, με τα 24 θύματα χαμένα στον ωκεανό της λάσπης που έφερε η απουσία ή η επικάλυψη των ρεμάτων.

Στις 13 Οκτωβρίου «γιορτάζουμε» τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1989, όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ανταποκριθούμε στις επιταγές αυτής της ημέρας. Από τη μία πλευρά πάσχουμε από χρόνια αμνησία -τείνοντας να ξεχάσουμε όλα τα γεγονότα που σημαίνουν κάτι- και από την άλλη τείνουμε να οπισθοχωρούμε μπροστά σε όποιο γεγονός επιφέρει δαπάνες και αλλαγές στη ζωή μας. Απόδειξη είναι τα περίπου 760 ρέματα που υπήρχαν στην Αθήνα και δεν αναβίωσαν, απόδειξη είναι η βλάστηση που δεν προχώρησε, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των δασολόγων. Απόδειξη είναι τα 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Λεκανοπεδίου ή τα 570 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ορίζει η κορυφογραμμή γύρω από την Αθήνα που θα μπορούσαν να είναι υγιής αφετηρία μέτρων για την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL