Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.9°C21.2°C
1 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.6°C
0 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C21.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.5°C
0 BF 72%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πλασματική η εικόνα ανάκαμψης που δίνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πλασματική η εικόνα ανάκαμψης που δίνει

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Η εικόνα ανάκαμψης της οικονομίας και επαναφοράς στην «κανονικότητα» που προβάλλει η κυβέρνηση είναι πλασματική, ξεκαθάρισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022.

Η  Έφη Αχτσιόγλου αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Χρήστου Σταϊκούρα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας έχει συνδυαστεί με μείωση του κινδύνου φτώχειας και αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ασύμμετρη ανάπτυξη», που όχι μόνο δεν έχει μειώσει τις ανισότητες, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το κύμα ακρίβειας να προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση».

Υπογράμμισε ότι επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες υλικής στέρησης, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ μειωνόταν συνεχώς, με αποτέλεσμα σήμερα ένα στα τρία νοικοκυριά να έχουν δυσκολία να καλύψουν βασικές ανάγκες. Επίσης οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας δεν έχουν καθόλου ρευστότητα και το ένα τρίτο κινδυνεύει με λουκέτο -κι αυτό με βάση στοιχεία πριν από το κύμα ανατιμήσεων.

Πλασματικοί οι «θετικοί» δείκτες Σταϊκούρα

Η  Έ. Αχτσιόγλου αποδόμησε τα νούμερα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών παρατηρώντας ότι ο αριθμός των εν λειτουργία επιχειρήσεων είναι «πλασματικός», καθώς πολλές εμφανίζονται ως ενεργές, όχι επειδή πραγματικά λειτουργούν, αλλά διότι δεν μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών.

Την ίδια ώρα η αύξηση του μέσου μισθού δεν οφείλεται σε πραγματικές αυξήσεις, αλλά στην έξοδο χαμηλόμισθων από την αγορά εργασίας, καθώς τα νούμερα καταγράφουν και μείωση της απασχόλησης των μισθωτών και μείωση των αμοιβών.

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της Ν.Δ. για το 2022

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τους σχεδιασμούς της Ν.Δ., όπως αυτοί αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση κάνοντας την κοινωνία μέρος της ανάκαμψης.

Σημείωσε ακόμη ότι για το 2022 προβλέπεται μία «μεγάλη και απότομη» δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 11 δισ. ευρώ, που θα επιβαρύνει κατά βάση τα νοικοκυριά, περικοπή υγειονομικών δαπανών ύψους 900 εκατ. ευρώ και απόσυρση των περισσότερων μέτρων στήριξης για την πανδημία, με αποτέλεσμα 12,5 δισ. ευρώ να αφαιρούνται από την οικονομία.

Η εξαπάτηση Μητσοτάκη για τον κατώτερο μισθό

Η  Έ. Αχτσιόγλου θύμισε την υπόσχεση Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτερου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης, υπόσχεση που αποδείχθηκε «εξαπάτηση». Ο κατώτερος μισθός παραμένει καθηλωμένος, την ώρα που το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων θα μειωθεί, καθώς το 2022 προβλέπεται αύξηση 1,1% του μέσου ονομαστικού μισθού, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 2%.

Αντίθετα, τα έσοδα από φόρους θα αυξηθούν κατά 9%. «Τελικά με τη Ν.Δ. διπλάσια της ανάπτυξης είναι η αύξηση των εσόδων από φόρους και όχι του κατώτατου μισθού» σχολίασε δηκτικά.

Εκτιμώντας ότι «στο εξής οι κρίσεις θα πυκνώνουν», σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αυτό «αποτελεί σήμα για δυναμικότερη κρατική παρέμβαση» σε οικονομία και κοινωνικό κράτος.

Αντίθετα, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι κρίσεις αποτελούν «σήμα για επιτάχυνση μιας πολιτικής κοινωνικών αποκλεισμών και εύνοιας των ελαχίστων». Τέλος υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η στρατηγική σύγκρουση, στην οποία σιγά - σιγά η κοινωνία παίρνει θέση».

Ασύμμετρη ανάπτυξη και κίνδυνος το κύμα ακρίβειας να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, Εφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα κανονικότητας επιχείρησε να περάσει ο Σταϊκούρας

Ενόχληση του υπουργού Οικονομικών από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για αδιαφορία για την ακρίβεια

 

Την εικόνα επαναφοράς στην προ πανδημίας «κανονικότητα», που συνδυάζει οικονομική ανάπτυξη με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, επιχείρησε να περάσει ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά την έναρξη της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα συνδυαστεί με αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών και υποχώρηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Για ταξικό προϋπολογισμό, που επαναφέρει τις πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία, έκανε λόγο η αντιπολίτευση.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι το οικονομικό κλίμα επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα υποστηρίζοντας ότι το μέσο ατομικό εισόδημα έχει αυξηθεί κατά 7% από το 2019, φτάνοντας τα 10.041 ευρώ, σε συνδυασμό με αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισ. ευρώ.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κινείται πτωτικά» και ότι τα στοιχεία για την ανεργία έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2010 - 2011.

Τον ενόχλησε η κριτική

Ο υπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το κύμα ακρίβειας, τη στιγμή μάλιστα που η Κομισιόν ετοιμάζει ένα σημαντικό πακέτο μέτρων κόντρα στην ενεργειακή κρίση. Επίσης επικαλέστηκε για πολλοστή φορά τα στοιχεία για την ανάκαμψη υποστηρίζοντας ότι όσοι προβλέπουν εκ νέου καταστροφή θα διαψευστούν και πάλι.

Παράλληλα υπερτόνισε την από κοινού με τον Κώστα Σκρέκα πρότασή του για σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Ακόμα υποστήριξε ότι οι πολιτικές μείωσης των φόρων θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών... ώστε να απορροφήσουν τις «παροδικές» αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας!

Ταξικός προϋπολογισμός

«Το προσχέδιο με τις προβλέψεις του επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά την κριτική που έχουμε ασκήσει, ότι δουλεύετε συστηματικά υπέρ των λίγων και ισχυρών» τόνισε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Για «τεράστια αναδιανομή» εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος παρατηρώντας ότι «η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από νέα φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Οι δε δαπάνες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, από την Ελληνική Λύση, σημείωσε ότι «δεν φαίνεται πουθενά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας το οποίο μας χρεοκόπησε».

Ο Κρίτωνας Αρσένης, από το ΜέΡΑ25, μίλησε για έναν προϋπολογισμό «χαράτσι για τους πολλούς και πλουσιοπάροχο για τους πλουσίους».

Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση δεν βλέπει ανάγκη συνεισφοράς των πλουσιότερων

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, καθώς δεν προβλέπεται αύξηση του μισθού τους» σχολίασε σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ταξική ανισότητα όσον αφορά το βάρος από την αύξηση των φόρων, καθώς 2,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους έμμεσους φόρους, ενώ ακόμα 2 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, την ώρα που οι φόροι κεφαλαίου και περιουσίας θα μείνουν σταθεροί ή θα μειωθούν.

«Δεν βλέπετε δηλαδή να υπάρχει ανάγκη συνεισφοράς των πλουσιότερων αυτή την περίοδο;» αναρωτήθηκε δηκτικά η Κ. Παπανάτσιου σχολιάζοντας ότι «τα αυξημένα μεγέθη της οικονομίας πρέπει να έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία. Αυτό δεν μπορείτε να το εγγυηθείτε, και δεν το θέλετε κιόλας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL