Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Νέα Δημοκρατία και γιορτές μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Δημοκρατία και γιορτές μίσους

Από τη λήξη του Εμφυλίου μέχρι και το 1989 το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα του ελληνικού κράτους υποστήριζε πως την τριετία 1946-1949 στη χώρα διεξήχθη «συμμοριτοπόλεμος», κατά τη διάρκεια του οποίου ο Εθνικός Στρατός πολέμησε και νίκησε ξενοκίνητες συμμορίες ΕΑΜοβούλγαρων, σλαβοκομμουνιστών και απάτριδων, εχθρών του έθνους. Με τον νόμο 1863 του 1989 (περί άρσης των συνεπειών του Εμφυλίου πολέμου), που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της τότε Βουλής, το αφήγημα αυτό κατέληξε -θεωρητικώς πάντα- στα ιστορικά αρχεία και επισήμως έκλεισε τη σημαντικότερη πληγή διχασμού της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζοντας ότι στη χώρα το 1946-1949 είχαμε Εμφύλιο πόλεμο, με τις όποιες ευθύνες απέρρεαν για την ίδια την Πολιτεία. Με τον νόμο που ψηφίστηκε επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τερματιζόταν και θεσμικά και η όποια κυβερνητική κάλυψη στις γιορτές μίσους στον Γράμμο και το Βίτσι, καθώς και στην τελετή στου Μακρυγιάννη για τα «Δεκεμβριανά», που είχε φροντίσει να απονομιμοποιήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ από το 1981 καθώς μέχρι και το 1980 συνεχιζόταν η επίσημη εκπροσώπηση της Πολιτείας σε επίπεδο υπουργών ή υφυπουργών στις εκδηλώσεις στο Βίτσι.

Αντικομμουνισμός, το δόγμα Καραμανλή

Από το 1980 έως και σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκοπεί από τους ισχυρούς δεσμούς που η παράταξη διατηρεί με τις γιορτές μίσους, καθώς στην ιστορική της συνείδηση παραμένουν καταγεγραμμένα τα λόγια του ιδρυτή της, που, το 1959, οπότε και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος εορτασμός στο Βίτσι, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο επίσημο διάγγελμα που απηύθυνε από την Αθήνα, είπε πως «ο κομμουνισμός απεδείχθη η μεγαλυτέρα ανασχετική δύναμις της προκοπής του έθνους εν τω συνόλω του και ο πλέον αμείλικτος εχθρός εκάστης τάξεως χωριστά, ιδιαιτέρως δε του αγρότου και του εργάτου». Από το 1980. πολλώ δε μάλλον από τον νόμο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έως και σήμερα, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην υιοθετεί επισήμως τις γιορτές μίσους αλλά, όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα, δεν έχει αποτρέψει και, φυσικά, δεν έχει τιμωρήσει τους βουλευτές και τα στελέχη της που μετέχουν σε αυτές, παρότι με την εκεί παρουσία τους ταυτίζονται επιδεικτικά με φιλοβασιλικούς, φιλοχουντικούς αλλά και τους νεοναζί της Χ.Α.

Εδώ και 32 χρόνια, αψηφώντας τον Ν. 1863, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του ΓΕΣ, οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις εορταστικές εκδηλώσεις στον Γράμμο και στο Βίτσι, όχι για να τιμήσει τους πεσόντες του Εθνικού Στρατού, όπως έχει κάθε από τον νόμο δικαίωμα, αλλά για να συντηρήσει την αντικομμουνιστική μισαλλοδοξία των νικητών του “συμμοριτοπολέμου”. Στο πνεύμα μάλιστα αυτό, τον εθνικιστικό τόνο και τον ακροδεξιό παλμό τον δίνουν, τα τελευταία χρόνια, στις γιορτές μίσους τα μέλη και τα στελέχη της Χ.Α., με τους οποίους η ΕΑΑΣ, μέχρι και την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, διατηρούσε και επισήμως άριστες σχέσεις. Κανείς δεν ξεχνά την προ ετών συνάντηση του προεδρείου της ΕΑΑΣ με την υπόδικη ηγεσία της Χρυσής Αυγής, όπου συζήτησε και συμφώνησε μαζί της για κοινούς αγώνες και κοινά προγράμματα.

Η επίμαχη φωτογραφία η οποία δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τη σχέση της εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής Δέσποινας Σβερώνη που πορεύονται αγκαζέ το 2013

Παρέλαση γαλάζιων στελεχών στις εκδηλώσεις μίσους

Στα καλέσματα και τις προσκλήσεις της ΕΑΑΣ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που, χρόνια τώρα, ανταποκρίνονται συμμετέχοντας στις γιορτές μίσους υπό τις κραυγές και τα συνθήματα των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. Στις 27 Αυγούστου του 2000, πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχουν στη γιορτή μίσους στο Βίτσι μαζί με ένα πολυπληθές τάγμα της Χ.Α., που αποδίδει με αρχαιοελληνικούς χαιρετισμούς τιμές στους πεσόντες. Στους τότε εορτασμούς έχει καταγραφεί πως συμμετείχαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Νίκος Κορτσάρης, Ανέστης Αγγελής, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Mιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ τηλεγράφημα είχε στείλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η εκεί παρουσία τους έγινε σιωπηλώς αποδεκτή από την τότε ηγεσία του κόμματος, που δεν προχώρησε στην παραμικρή αποδοκιμασία της στάσης τους. Το 2011 οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Στ. Κωνσταντινίδης της Φλώρινας και Ζ. Τζηκαλάγιας της Καστοριάς δίνουν και πάλι το παρών στο Βίτσι και συμμετέχουν σε μια εκδήλωση όπου Χ.Α. και ΛΑΟΣ διαγωνίζονται για την ιδεολογική πρωτοκαθεδρία της γιορτής και πλειοδοτούν σε διχαστικά κηρύγματα μίσους, χωρίς και πάλι η τότε ηγεσία της Ν.Δ. να ενοχληθεί από τη στάση των βουλευτών της.

Είναι η εποχή που στους ορόφους της γαλάζιας πολυκατοικίας κάποιοι δίνουν μάχη σώμα με σώμα και σταυρό με σταυρό για την προσέλκυση ακροδεξιών ψηφοφόρων. Είναι η εποχή που ο σημερινός υπουργός Υγείας, διαπληκτιζόμενος στο Twitter, δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό, παρότι στέλεχος της Ν.Δ. και όχι του ΛΑΟΣ, να αναπαράγει το γνωστό εθνικιστικό σύνθημα “στο Βίτσι και στον Γράμμο σας χώσαμε στην άμμο” χωρίς την παραμικρή αντίδραση από την ηγεσία του κόμματός του, που με χαρακτηριστική ανοχή έχει ανεχθεί την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου συνθήματος και από τη νεολαία του κόμματος.

Βίτσι, 2019

Η σταθερή παρουσία της Μαρίας Αντωνίου

Παρότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκδοθεί ουκ ολίγες εσωκομματικές οδηγίες με το σκεπτικό ότι η παρουσία βουλευτών της N.Δ. στις γιορτές μίσους προκαλεί ζημιά στο κόμμα, στελέχη εξακολουθούν να συμμετέχουν σε αυτές και οι εκάστοτε ηγεσίες ουδέποτε τήρησαν σκληρή στάση απέναντί τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώην βουλευτού και νυν διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και λίγες μόλις μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. με επικεφαλής τον Ηλία Παναγιώταρο διώχνουν διά της βίας από τις εκδηλώσεις στο Βίτσι την τότε βουλευτή της Ν.Δ., που αποχώρησε τρέχοντας από την τελετή για να αποφύγει τα χειρότερα. Είναι η εποχή που η Χ.Α. αισθάνεται πολιτικά παντοδύναμη και δεν επιτρέπει την παραμικρή διαρροή ψήφων προς τη Ν.Δ.. Παρά τη δυσάρεστη εμπειρία του 2013, η κυρία Αντωνίου όχι μόνο επιστρέφει δύο χρόνια αργότερα στις γιορτές μίσους στο Βίτσι αλλά και εναγκαλίζεται χαμογελαστή μπροστά στον φωτογραφικό φακό με την τότε κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Χ.Α. Δέσποινα Σβερώνη, χωρίς να έχει η παρουσία της εκεί την παραμικρή κομματική συνέπεια. Αντιθέτως, η κυρία Αντωνίου μετά την εκλογική της αποτυχία τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Η μοναδική περίπτωση που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απέτρεψε, έστω και στο παρά πέντε, την παρουσία στελέχους στο Βίτσι ήταν αυτή του πρώην υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος, όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΑΑΣ, θα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις περσινές γιορτές μίσους στο Βίτσι και στον Γράμμο. Εκπροσώπηση που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από το Μαξίμου υπό το βάρος των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που υπενθύμισαν στον πρωθυπουργό πως η εκπροσώπηση της κυβέρνησης στο Βίτσι θα ήταν παραβίαση της κόκκινης γραμμής που ο ίδιος του ο πατέρας είχε χαράξει το 1989.

Κατάθεση στεφάνου από τον Ηλία Παναγιώταρο το 2013

Η Νέα Δημοκρατία στου Μακρυγιάννη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία φορά που η Ν.Δ. συμμετείχε στο μνημόσυνο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ήταν τον Δεκέμβριο του μακρινού 1999, όταν παρέστησαν οκτώ γαλάζιοι βουλευτές. Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τηρώντας εν μέρει τις εσωκομματικές οδηγίες απέφευγαν τη συμμετοχή στο μνημόσυνο, με μοναδική παρέκκλιση την αποστολή στεφάνων. Άλλοτε ο Θάνος Πλεύρης (2014) και άλλοτε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (2012) ως υπουργός Εθνικής Άμυνας είχαν στείλει στεφάνια για να τιμήσουν τα «θύματα των αιμοσταγών κομμουνιστών». Το 2019, όμως, τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπασαν μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια τη γραμμή του 1999 δίνοντας οι ίδιοι το παρών στην παραδοσιακή εκδήλωση μίσους της ελληνικής Ακροδεξιάς, όπου εμφανίστηκαν οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Α' Αθηνών), Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας) και Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζας). Η παρουσία των τριών βουλευτών στο μνημόσυνο είχε σαν αποτέλεσμα τότε να δεχθούν την οργή των ακροδεξιών συγκεντρωθέντων, που τους αποδοκίμασαν και τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν ατάκτως από του Μακρυγιάννη. Έτσι, την επόμενη χρονιά, οι εκπρόσωποι της Ακροδεξιάς στη Νέα Δημοκρατία αρκέστηκαν σε μηνύματα μέσω Twitter. Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε πως “η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στη Μεταπολίτευση δεν έχει επιτρέψει να τιμήσουμε, όπως τους αξίζει, αυτούς που πολέμησαν στο Σύνταγμα της Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη. Η μάχη εκεί ήταν η κρισιμότερη των Δεκεμβριανών και η νίκη τους επέτρεψε στην Ελλάδα να μείνει στη Δύση”. Ο Θάνος Πλεύρης με αντίστοιχη ανάρτηση σημείωσε: “Τιμάμε τη μνήμη των ηρώων της Χωροφυλακής του Συντάγματος Μακρυγιαννη, που τον Δεκέμβριο του 1944 θυσιάστηκαν και κράτησαν την Αθήνα μας ελεύθερη κατά την εγκληματική ανταρσία των Δεκεμβριανών. Φέτος τηρώντας τα μέτρα δεν θα παραβρεθώ στο ετήσιο μνημόσυνο. Αιωνία η μνήμη τους”. Ενώ ο Κ. Μπογδάνος με tweet του μετέφερε το θέμα της εκπροσώπησης της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη γιορτή μίσους στην ηγεσία του κόμματός του λέγοντας πως “Πέρσι πήγαμε μόνο λίγοι βουλευτές με πρωτοβουλία μας. Του χρόνου όμως, ας υπάρξει ξανά επίσημη εκπροσώπηση. Θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία μας. Θα έχουμε ενοχές;”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL