Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
8.9°C10.8°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
6 °C
4.7°C7.2°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.4°C11.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.9°C6.7°C
2 BF 87%
Ένας χρόνος υποσχέσεων. Διδάγματα από τη διαχείριση μιας καταστροφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας χρόνος υποσχέσεων. Διδάγματα από τη διαχείριση μιας καταστροφής

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Η τοπική κοινωνία, η οικονομική δραστηριότητα και οι ζωές μας βούλιαξαν στη λάσπη.

Μια καταστροφή που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, γιατί το μέγεθός της άφησε πολλές ανοιχτές πληγές. Οι άνθρωποι αγωνίζονται να ξαναφτιάξουν όσα έχασαν, ψάχνουν να βρουν την κανονικότητά τους και δικαίωση.

Δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτή την καταστροφή. Ούτε την προκλητικά ανύπαρκτη δημοτική αρχή και την παντελή απουσία συνεργείων του δήμου εκείνο το Σάββατο, και μέχρι την Τρίτη, που το κέντρο της Καρδίτσας ήταν ποτάμι.  Όταν απελπισμένοι παρακαλούσαν για τα αυτονόητα.  Όταν δεν είχαν ούτε κάδους να πετάξουν τα σκουπίδια και αβοήθητοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν σπίτια, καταστήματα αλλά και τα γεμάτα από φερτά υλικά και λάσπη βουλωμένα φρεάτια.

Γιατί οι ευθύνες δεν έχουν ακόμη αποδοθεί;

Υποσχέσεις

Συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι ρίχνουν το φταίξιμο στην κλιματική αλλαγή και στον ακραίο χαρακτήρα του φαινομένου αποκρύπτοντας τις εγκληματικές τους ευθύνες, παραλείψεις και την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Υπουργοί, βουλευτές της Ν.Δ., περιφερειάρχης, δήμαρχοι μας βομβαρδίζουν με δελτία Τύπου για μεγάλα έργα και πακτωλό εκατομμυρίων... Μεγάλα λόγια πάνω στα συντρίμμια... Έργα με ρυθμούς χελώνας που δεν βλέπουμε!

Μας υποσχέθηκαν -«το τάξιμο δεν χαλάει σπίτια»...- ότι η Καρδίτσα θα γίνει καλύτερη από πριν...

Τι άλλαξε; Εδώ κι έναν χρόνο έχουν γίνει ελάχιστα από τις εξαγγελίες. Ποιες υποδομές έγιναν καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν; Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα, δίκτυα άρδευσης; Πού είναι οι γρήγορες αποζημιώσεις στους αγρότες, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά;

Οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς εκτιμήθηκαν σε 70% της πραγματικής ζημιάς και αποζημιώνονται στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Χορηγήθηκε μόνο προκαταβολή 20% σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Καρδίτσας και όχι σε όλους.

Ειδικά σε επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, πραγματικές ζημιές 100.000 ευρώ εκτιμήθηκαν αυθαίρετα 60.000 ευρώ από επιτροπή της περιφέρειας. Με αποζημίωση 55% ουσιαστικά αποζημιώνεται το 33% της όλης ζημιάς.

Η οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ για πληγέντα κτήρια και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δόθηκε οριζόντια σε πολλούς. Αρκετοί χωρίς να πάθουν αντίστοιχη ζημιά. Γι’ αυτούς όμως που έπαθαν μεγάλη ζημιά η βοήθεια είναι ουσιαστικά μηδαμινή.

Γιατί δεν ήρθε επιτροπή να ελέγξει παραβάσεις;

Ζημιές σε αγροτικά μηχανήματα, ηλεκτρομοτέρ, συστήματα άρδευσης, αποκαταστάσεις χωραφιών, κτηνοτροφικών μονάδων, αποθήκες δεν έχουν πληρωθεί.

Από τις 1.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικού εξοπλισμού και παγίου κεφαλαίου μόνο το 30% (500 αιτήσεις) έχουν αποζημιωθεί και μόλις στο 20% της ζημιάς, ενώ ταυτόχρονα 1.100 ενστάσεις περιμένουν δικαίωση.

Πού είναι ο συντονισμός, η ταχύτητα, η καινοτομία στον τρόπο διαχείρισης, η διαφάνεια και η λογοδοσία που υποσχόταν ο πρωθυπουργός ότι είναι οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες θα κινηθούν;

Εταιρείες που δούλεψαν αρχικά αποσύρθηκαν. Εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι. Εργολαβίες εκατομμυρίων, σε απευθείας αναθέσεις, που δεν γνωρίζουμε για ποια έργα, βάσει ποιων μελετών και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών. Καμιά επίσημη αναλυτική ενημέρωση των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται να γίνουν με το πακέτο των 143 εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου Εσωτερικών που διαχειρίζεται η ΤΕΡΝΑ.

Υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν την κρίση ευκαιρία.

Ευκαιρία... Για ρουσφετολογική πολιτική, εξυπηρέτηση ημετέρων, απευθείας αναθέσεις και έργα βιτρίνας που καθυστερούν ώστε να γίνουν προεκλογικά;

Η μοναδική ευκαιρία για αναπτυξιακό σχεδιασμό και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με έργα που θα έλυναν σοβαρά προβλήματα της Καρδίτσας δεν αξιοποιήθηκε.

Εγκατάλειψη

Στις πληγωμένες από τον «Ιανό» συνοικίες της πόλης, εγκατάλειψη. Δρόμοι που δεν έχουν αποκατασταθεί και καθαριστεί επιμελώς. Μισογκρεμισμένα σπίτια που αποτελούν εστίες μόλυνσης πρέπει να κατεδαφιστούν και να απομακρυνθούν τα υλικά. Υποσχέθηκαν αποζημίωση 80%, δεν το έκαναν και οι άνθρωποι πλήρωσαν 800 - 1.200 ευρώ απ’ τη τσέπη τους. Παιδικές χαρές με μεγάλη επισκεψιμότητα παιδιών καταστράφηκαν και κανείς δεν φρόντισε ν’ αποκατασταθούν. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τα φρεάτια της πόλης δεν έχουν καθαριστεί από τη λάσπη. Ο βιολογικός καθαρισμός της Καρδίτσας υπολειτουργεί στο 50%. Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ενίσχυσε επαρκώς τη ΔΕΥΑΚ ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες ζημιές στα δίκτυα υδροδότησης, στα μηχανήματα και στην επίσπευση της αποκατάστασης του βιολογικού... Ελπίζουμε αυτό να μην έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Έργα αντιπλημμυρικά δεν έγιναν διαχρονικά και τα υπάρχοντα είναι κατασκευής και τεχνογνωσίας της δεκαετίας του ’50. Μετά τον «Ιανό» έγιναν μόνο πρόχειρες σημειακές παρεμβάσεις και καθαρισμοί γεφυρών, καναλιών και ποταμών σε αναμονή των μεγάλων έργων που υποσχέθηκαν αν εκπονηθούν άμεσα οι μελέτες του υπουργείου Υποδομών.

Έναν χρόνο μετά πορευόμαστε στον δεύτερο χειμώνα, με πρόχειρες αποκαταστάσεις βασικών υποδομών και πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Η ανάπτυξη της Καρδίτσας... μόνο στα όνειρά μας!

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL