Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Δημοσκοπήσεις / Πίσω από τους πηχυαίους τίτλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκοπήσεις / Πίσω από τους πηχυαίους τίτλους

ΒΟΥΛΗ

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ σχετικά με τις δημοσκοπήσεις επικαλέστηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Τον περασμένο Ιούνιο επισκέφθηκε το Βερολίνο, προσκεκλημένος του Όλαφ Σόλτς σε εκδήλωση για την ανακήρυξή του ως υποψήφιου καγκελάριου με το SPD. Το κλίμα, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν "σφιγμένο" καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον υποψήφιο του SPD στην τρίτη θέση, με διαφορά 14 μονάδων από τους Χριστιανοδημοκράτες. Σήμερα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Σόλτς εμφανίζεται πρώτος, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από το τελικό αποτέλεσμα σε μια αναμέτρηση που προβλέπεται ντέρμπι.

Πίσω στην Αθήνα, στην Κουμουνδούρου μελετούν με προσοχή τις μετρήσεις, ιδίως μετά τη ΔΕΘ, όπου τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Αλ. Τσίπρας ξεδίπλωσαν τις προτάσεις και το σχέδιό τους. Κοινό στοιχείο που καταγράφουν όλες οι εταιρείες είναι η αλλαγή του κλίματος και η φθορά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο σφυγμός της κοινωνίας καταγράφεται στα ποιοτικά στοιχεία, ιδίως όταν οι έρευνες διεξάγονται σε περίοδο που δεν θεωρείται προεκλογική. Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB για τις ειδήσεις του Star μετά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, το 25% δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έναντι 22% που συγκέντρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 50% κρίνει αρνητικά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Για να κατανοηθούν καλύτερα αυτά τα ευρήματα πρέπει να σημειώσουμε πως παραδοσιακά η ΔΕΘ δίνει "αέρα" στον πρωθυπουργό, κάτι που δεν συμβαίνει επ' ουδενί τον φετινό Σεπτέμβριο. Υπ' αυτό το πρίσμα μπορούμε να "διαβάσουμε" το 36,2% θετικών γνωμών για την παρουσία Μητσοτάκη έναντι του 33% που συγκεντρώνει ο Αλ. Τσίπρας. Ας δούμε όμως και τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Το 48% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έναντι του 40% που την κρίνει θετικά. Τα πράγματα ζορίζουν για τον πρωθυπουργό όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε, τα οποία αποδείχθηκαν επεκτάσεις μέτρων που ήδη εφαρμόζονται ή ρυθμίσεις για τους πολύ πλούσιους. 45% αξιολόγησε τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αρνητικά έναντι 38% των θετικών αξιολογήσεων.

Την κυβερνητική φθορά κατέγραφε και η Palmos Analysis που δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στις 12 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει μετρήσει δηλαδή το αποτέλεσμα της "μάχης" στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το 61% απαντούσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενος δεν είναι αρκετά, ενώ το 66% δήλωνε πως δεν είναι ικανοποιημένο από τη γενική εικόνα της κυβέρνησης.

Πάνω από 6 μονάδες το κλείσιμο της ψαλίδας

Μπορεί λοιπόν ο διάβολος να βρίσκεται στις λεπτομέρειες των ποιοτικών στοιχείων, τα οποία εξάλλου περνάνε στα "χαμηλά" από τα κανάλια που παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις, όμως ακόμα και η εικόνα της πρόθεσης ψήφου είναι ενδεικτική. Ένα εύρημα τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί συχνά να εμφανίζονται "τσιμπημένα" ώστε να διαμορφωθεί κλίμα παντοκρατορίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πρόθεση ψήφου της MRB η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κυμαίνεται στο 10,1% - ή στο 11,9% όπως παρουσιάστηκε από το Star με το "κόλπο" της αναγωγής επί των εγκύρων για πρώτη φορά. Μία μόλις εβδομάδα πριν, παραμονές δηλαδή του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, η διαφορά -χωρίς αναγωγή- ήταν στο 10,9%. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα δηλαδή η ψαλίδα μειώθηκε σχεδόν κατά μία μονάδα. Αν δούμε συγκριτικά με τις προηγούμενες μετρήσεις μέσα στο 2021, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Τον Ιούλιο του 2021 η MRB κατέγραφε τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στις 13 μονάδες (12,9%), ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 είχε αγγίξει έως και το 15%. Η Pulse για τον ΣΚΑΪ εμφάνιζε στις 23 Σεπτεμβρίου την ψαλίδα στο 11,5% με αναγωγή στα έγκυρα. Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο, η ίδια εταιρεία κατέγραφε διαφορά 14%, ενώ τον Ιανουάριο 16%.

Η ανεπίστρεπτη φθορά του Μητσοτάκη και το μεγάλο στοίχημα του Τσίπρα

Μπορεί οι πηχυαίοι τίτλοι στα φιλοκυβερνητικά έντυπα, σάιτς και κανάλια να πανηγυρίζουν και να μιλούν για διψήφια διαφορά και άνετη επικράτηση Μητσοτάκη, το κλίμα αυτό δεν αντικατοπτρίζει όμως σε καμία περίπτωση την πορεία των δημοσκοπικών ευρημάτων. Ακόμα λιγότερο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Το βασικό συμπέρασμα των μετρήσεων, ως εργαλείων αποτύπωσης τάσεων και κοινωνικού σφυγμού τη συγκεκριμένη περίοδο που διεξάγονται, είναι ότι η φθορά για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη και διαρκώς εντείνεται.

Η πολιτική της Ν.Δ. σε όλα τα πεδία, η αδυναμία να προστατεύσει την πλειοψηφία από την ακρίβεια και την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία στην πραγματική οικονομία και οι ιδεοληπτικές εμμονές σε βάρος της κοινωνίας, όπως η εν κρυπτώ μεθόδευση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, μόνο να βαθύνουν μπορούν το καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχει μπει η κυβέρνηση. Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι να καταφέρει να πείσει την κοινωνική πλειοψηφία ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, ότι μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολλών και να κάνει κτήμα της κοινωνίας το πρόγραμμα και την εναλλακτική του πρόταση, για την προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Μα, κυρίως, να πείσει ότι η πολιτική αλλαγή δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL